Valeriu Guma, interfata lui Oleg Voronin in Romania, l-a angajat pe fratele sefului comisariatului regional al Garzii Financiare Bacau

Arestarea directorului juridic de la AVAS, acuzat de DNA pentru o mita de 40.000 de dolari, are influente asupra mediului de afaceri pe relatia cu Republica Moldova. Astazi, Adevarul arata ca directorul juridic al AVAS era conectat cu membrii unei retele de afaceristi (unii avand probleme cu legea) care conduc firme de import-export in operatiuni comerciale transnationale, cu precadere peste Prut.

increngaturile duc pana la "printisorul" Republicii Moldova, Oleg Voronin. Persoana de legatura dintre familia Voronin si reteaua din Romania este deputatul moldovean Valeriu Guma. Grupul de moldoveni ale caror nume se regasesc in scandalul arestarii lui Mandrut are relatii apropiate cu functionari importanti de stat din Romania si Republica Moldova.

Invinuitul Guma, legaturi la varf in Republica Moldova

Unul dintre actionarii Gerom SA, invinuit pentru dare de mita, este Valeriu Duma, deputat in parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele Partidului Democrat. Guma a fost invinuit de DNA ca i-ar fi dat mita 40.000 de dolari lui Alexandru Mandrut, directorul juridic al AVAS, ca sa nu impuna societatii Gerom SA penalitati de peste 200.0000 de euro. Investigatiile realizate de Adevarul arata ca dosarul in cauza nu este un caz banal de dare de mita, data fiind anvergura personajelor implicate. Guma este unul dintre apropiatii sefilor Lukoil Romania, dar si prieten cu Oleg Voronin, baiatul presedintelui moldovean.

Pe de alta parte, Ludmila Buzu, cercetata penal in acelasi dosar, este sora lui Guma. Acesta din urma este omul lui Oleg Voronin, "printisorul" Republicii Moldova. Oleg Voronin a avut la un moment dat cateva firme in Romania, prin care a dat tunuri financiare de anvergura, dupa care s-a retras.

in locul sau a plasat interpusi, dintre care cel mai notoriu este parlamentarul Guma. Despre Guma se stie ca a fost lansat in politica de catre Dumitru Diacov, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, fost diplomat in Romania al URSS. Diacov, prieten cu Voronin, are relatii "la varf" in zona afacerilor internationale cu petrol prin unul dintre ginerii sai, Gabriel Stati, asociat in concernul Ascom. Celalalt ginere al lui Diacov este libanezul Mahmud Hamud - protagonistul unui scandal cu iz de servicii secrete. Hamud, fost consul onorific al Libanului la Chisinau, a fost suspectat de legaturi cu gruparea terorista Hezbollah, motiv pentru care i s-a retras cetatenia moldoveana. Ulterior, la interventia lui Diacov, Voronin i-a reacordat cetatenia lui Mahmud Hamud.

Diacov: "E o inscenare politica la comanda unor forte din Chisinau"

Despre invinuirea lui Valeriu Guma in Romania, in dosarul "spaga la AVAS", Diacov a declarat agentiei INFOTAG ca "reprezinta o inscenare politica, partial realizata la comanda unor forte din Chisinau, iar ceea ce s-a scris in presa romana este o prostie". Liderul Partidului Democrat moldovean a mai spus ca nu exclude ca Ludmila Buzu, sora lui Guma, sa fie vinovata de dare de mita, argumentand ca altfel nu se pot face afaceri in Romania: "Asta e realitatea cu businessul in Romania, fara sa dai mita nu faci afaceri". Schema "satelitilor" din zona afacerilor cu petrol

Pana a deveni actionar la Gerom SA Buzau, Valeriu Guma a facut si afaceri cu petrol, in special pe relatia cu Lukoil. De altfel, printre actionarii Gerom SA o gasim atat pe Carolina Tampiza, fiica lui Constantin Tampiza (actual presedinte al Lukoil Romania), cat si pe Andrei Cecetov, ginerele fostului presedinte al Lukoil Romania, Nicolae Ciornii. Revenind la afacerile cu combustibil derulate de Guma si ceilalti membi ai retelei, trebuie spus ca se actiona dupa o schema operativa din al carei tipar nu se iesea: firmele-satelit erau cumparate, prin cesionare, de la "buticari" romani si folosite doar pentru cateva luni de zile. De regula se mergea pe varianta asociatului unic, care, de obicei, era un cetatean moldovean-fantoma.

Administratori sau mandatari erau romani care fie puteau sa asigure o oarecare protectie institutionala, fie care acceptau sa fie expusi, pentru anumite sume de bani. Un exemplu concret este proaspat arestatul director juridic al AVAS. in fine, dupa ce se derulau operatiunile financiare, firmele erau revandute, tot prin cesionarea actiunilor sau pur si simplu radiate, pentru pierderea urmelor. Astfel, produsele petroliere ajungeau la satelitii Lukoil, apartinand familiilor (copii si gineri) actualului si fostului presedinte al CA al companiei ruse, Constantin Tampiza, respectiv Nicolae Ciornii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.