In urma interventiilor si presiunilor lui Theodor Stolojan, societatea Alro Slatina a impuscat doi iepuri dintr-un foc: nu numai ca achizitioneaza energie ieftina, dar o mai si vinde

Dosarul "Spionilor" este unul dintre cele mai importante cazuri aflate in momentul de fata la Parchetul General. Instrumentat de "celebrul" procuror Ciprian Nastasiu, cel care l-a lasat sa plece din tara pe Omar Hayssam si care este cercetat de CSM pentru acest lucru.

ZIUA a scris inca de la inceputul acestui dosar ca ancheta a ajuns pe mana unui procuror teleghidat, din motive lesne de inteles. Rezolutia prin care s-a dispus inceperea urmarira penale in acest caz a fost semnata de procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu in 21 noiembrie 2006. Interesant este ca data la care procurorul Nastasiu semneaza rezolutia coincide flagrant cu ziua cand acelasi anchetator obtine NUP in cazul "Fuga lui Hayssam".

De asemenea, Nastasiu a pus in aplicare rezolutia si i-a saltat pe invinuiti cu tam-tam in ziua in care a avut loc CSAT-ul, sub conducerea lui Traian Basescu, unde s-au discutat chestiuni de siguranta energetica, dar mai ales, despre privatizari. Practic, aceste "coincidente" se pot traduce astfel: NUP contra semnarea rezolutiei in "Dosarul Spionilor". Unii dintre inculpatii din acest dosar sunt acuzati, printre altele, de constituire a unui grup infractional organizat. Una dintre invinuiri se refera la cazul Alro.

Mai multe persoane sunt acuzate ca au facut trafic de influenta pe langa autoritati pentru ca societatea Alro Slatina sa beneficieze de energie ieftina. Acelasi lucru l-a facut insa, in nenumarate randuri, si fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, lucru recunoscut de acesta din urma. Numai ca "draga Stolo" nu a fost pus niciodata sub acuzare. Vom arata in numarul de azi ca ceea ce li se imputa unora dintre acuzatii din "dosar spionilor" si ceea ce a facut fostul consilier prezidential al lui Traian Basescu in privinta Alro seamana izbitor. Daca in privinta "spionilor" procurorii au ca probe unele inregistrari ale SRI, in ceea ce-l priveste pe Stolojan dovada interventiilor s-a produs in toata presa. Mai mult, chiar "draga Stolo" a recunoscut presiunile pe care le-a exercitat. De altfel, in timp ce ancheta din "dosarul spionilor" era in plina desfasurare, fostul consilier prezidential iesea in mass-media continuandu-si "lobby-ul" pentru Alro.

In cele din urma, "spionii" au fost inculpati, in timp ce cuplul Basescu-Stolojan a obtinut chiar mai mult decat a cerut. Alro Slatina nu numai ca achizitioneaza energie ieftina, dar o mai si vinde. Succes total.

Precizam ca nu dorim sa ne pronuntam asupra vinovatiei sau nevinovatiei inculpatilor din "dosarul spionilor". Nu putem insa sa nu observam ca interventii pentru Alro, aproape identice cu cele ale "spionilor", a facut si fostul consilier prezidential Theodor Stolojan. Care insa nu a patit nimic pana in momentul de fata.

Ce au facut "spionii"

Vadim Benyatov era, conform procurorilor, "implicat la momentul respectiv - in urma solicitarii reprezentantilor grupului rusesc Marco, ce controleaza industria autohtona de aluminiu - in identificarea unei posibilitati ca Credit Suisse First Boston sa-si coroboreze demersurile cu partea rusa pentru determinarea autoritatilor romane sa aprobe incheierea unui contract pe termen lung de furnizare a energiei electrice, in conditii neconcurentiale, catre SC Alro Slatina, de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica".

Tot in actul de acuzare intocmit de procurorul Nastasiu se precizeaza ca "a rezultat implicarea inculpatilor Vadim Benyatov si Dorinel Mucea in sprijinirea subterana a afacerilor derulate de grupul Marco in Romania. Reprezentantii grupului de firme Marco - in principal Vitaly Maschitskiy, Valery Krasnov (...) beneficiind de sprijinul lui Vadim Benyatov, au fost implicati si continua demersurile pe diverse canale indreptate catre atragerea in sfera de influenta si consolidarea relatiilor cu diverse persoane din mediul de decizie autohton, in vederea promovarii, inclusiv prin mijloace oculte, a afacerilor derulate in tara noastra, in detrimentul economiei romanesti". Mai pe intelesul tuturor, acestia sunt acuzati ca au incercat sa intervina pe cai ilegale in favoarea Alro Slatina.

In probele de la dosar se spune ca: "in intelegerea cu Vadim Benyatov, Vitaly Maschitskiy a incercat si deruleaza activitati prin multiple canale oficiale si neoficiale, prin intermediul legaturilor stabilite in tara noastra (...) sa impuna partii romane, cu pastrarea unei aparente de legalitate, includerea in contractul de finantare a constructiei unitatilor nr. 3 si nr. 4 al C.N.E. Cernavoda a unei clauze privind garantarea imprumutului, ce ar urma sa fie acordat partii romane, foarte probabil de o institutie/consortiu multinational, cu un contract de furnizare catre Alro, pe termen lung a energiei produse de S.N.N.". Intr-un interviu acordat unui ziar central, Stolojan a declarat ca le-a spus celor de la Alro "ca Romania cauta finantare pentru cele doua generatoare. Daca participau la finantare, banii urmau sa le fie rambursati sub forma de energie. Si au fost de acord sa participe cu 20-30% din finantare pentru un generator in contrapartida cu energie".

Nu dorim sa ne pronuntam asupra vinovatiei sau nevinovatiei inculpatilor din acest dosar. Asta este treaba instantelor de judecata. Insa nu putem sa nu observam ca interventii aproape identice, demersuri pentru Alro Slatina a facut insusi fostul consilier prezidential Theodor Stolojan. Care nu a patit nimic pana in momentul de fata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.