Fostul spion roman e suspectat insa, ca ar umfla lucrurile ca sa se dea mare. Istorici si diplomati din perioada comunista pun la indoiala afirmatiile lui Ion Mihai Pacepa, care sustine ca a ajutat KGB-ul intr-un complot ce viza falsificarea arhivelor Vaticanului pentru a dovedi ca Papa Pius al XII-lea a fost simpatizant nazist, potrivit agentiei Catholic News Service.

Generalul Ion Mihai Pacepa, fostul sef al spionajului extern in perioada dictaturii lui Nicolae Ceausescu, a afirmat, intr-un articol publicat in ianuarie in revista National Review, ca intre 1960 si 1962 a recrutat trei agenti romani care aveau drept misiune sa pretinda ca sint preoti si sa obtina astfel acces la arhivele secrete ale Vaticanului. Obiectivul lor era sa sustraga documente pentru KGB, astfel incit fostul serviciu sovietic de spionaj sa le manipuleze si sa le transforme in dovezi impotriva Papei Pius al XII-lea, care murise in 1958.

Spusele spionului, puse la indoiala de Vatican

Pacepa, aflat din 1978 in Statele Unite, afirma ca aceste documente modificate au fost folosite ca "baza istorica" pentru socanta piesa de teatru "Adjunctul", care a avut premiera in 1963 la Berlin si care a ajutat la popularizarea ideii ca Papa Pius l-a sprijinit pe dictatorul nazist Adolf Hitler. Potrivit agentiei Cahtolic News Service (CNS), scopul KGB-ului in aceasta actiune era sa decredibilizeze Biserica Catolica. Parintele iezuit Peter Gumpel, istoric si coordonator al initiativei vizind beatificarea Papei Pius, spune ca a existat "un efort deliberat din partea rusilor de a-l discredita pe Papa Pius al XII-lea", dar nu exista nicio dovada ca cineva a reusit vreodata sa obtina si sa manipuleze documente ale Vati-canului.

Parintele Gumpel subliniaza ca in perioada la care s-a referit Pacepa toate documentele despre pontificatul lui Papa Pius se aflau in arhivele Secretariatului de Stat al Vaticanului si nu in arhivele secrete ale Vaticanului. Ronald Rychlak, consilier al delegatiei Vaticanului la Natiunile Unite, este unul dintre putinii americani carora li s-a acordat acces la un raport secret, in sase volume, intitulat "Positio on Pius XII," redactat in 2004. Raportul contine depozitii sub juramint de la martori, documente istorice si o trecere in revista a tot ceea ce s-a scris, neutru sau negativ, dar pertinent in legatura cu actiunile Vaticanului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Rychlak a calificat articolul lui Pacepa drept "socant". El spune ca nimic in raportul consultat nu sugereaza ca anumite persoane au avut acces la arhive in cadrul unui complot organizat. "Ideea ca sovieticii sau statele lor satelit au fost capabili sa obtina acces la arhive prin intermediul a trei agenti indica o lacuna foarte grava de securitate", a spus specialistul. Rychlak, autor a doua carti despre Papa Pius si al Doilea Razboi Mondial, este de parere ca afirmatiile lui Pacepa trebuie sa fie verificate in arhivele sovietice.

Colegii romani ai lui Pacepa nu ii dau credit

Catholic News Service noteaza si declaratiile unui fost coleg al lui Pacepa, in virsta de 79 de ani, care si-a exprimat indoiala in legatura cu cele afirmate in articol. "Intre 1960 si 1962, cind pretinde el (Pacepa - n.r.) ca a supervizat spionii de la Vatican, el era in Bucuresti, adjunct al directiei tehnostiintifice a Securitatii, post in care a ramas pina a defectat in 1978", declara "fostul ofiter cu rang inalt din Securitate, care a cerut sa nu fie numit", precizeaza Catholic News Service.

"Potrivit ierarhiei de comanda, el nu ar fi avut (din aceasta pozitie - n.r.) o comunicare directa cu generalii KGB. Daca a avut, atunci asta l-ar face agent sovietic, nu unul roman", a adaugat persoana citata sub acoperirea anonimatului de CNS. "In 1959, Pacepa era in Germania sub acoperire diplomatica. Era capitan in Koln, specializat in chimie si apartinea sectiei tehnostiintifice.

Din nou, generalii KGB nu l-ar fi luat in considerare", a declarat sursa, care crede ca Pacepa incearca sa-si construiasca in ultimii ani "o aura de mister". William Donohue, presedinte al Ligii Catolice pentru Drepturi Civile si Religioase, spune ca povestea lui Pacepa "poate face mai mult pentru a reabilita numele lui Pius al XII-lea decit orice alta poveste". "Totusi, avem nevoie de mai multa informatie", a adaugat el. "Nu e nicio indoiala ca orice document legat de acest incident trebuie declasificat, de la CIA si de la KGB. Trebuie sa aflam exact si ce stiu Serviciile Romane de Informatii", a mai spus Donohue.