In ultimii doi ani, Ministerul Apararii a cheltuit doua milioane de euro pe bauturi si mincaruri fine, in cadrul unor complexe operatiuni de protocol. Apetitul ce a trebuit satisfacut a fost si el pe masura: 60.000 de sticle de vin, 3.000 de sticle de vodca si whisky, 1.300 de sticle de sampanie, 120 de tone de bere. Legea bugetului interzice expres folosirea banilor public pentru asa ceva.

In anul 2005, MAp a cumparat aproximativ 210 tone de carne si produse din carne, pentru care a platit 28 de miliarde de lei vechi. Ca sa alunece mai bine bucatele, a achizitionat si 32.390 de sticle de vin si peste 120 de tone de bere. Iar cum pofta vine mincind, in 2006 a cumparat 240 de tone de carne si mezeluri pentru care a scos din buzunar tot cam 28 de miliarde de lei.

Consumul de vin s-a mai domolit in 2006, ajungind la 28.840 de sticle, insa a fost completat de un aport substantial de bauturi fine. Doar in 2006, s-au consumat: 1.300 de sticle de sampanie Martel, 680 de sticle de whisky (Chivas Regal, Grant, Johnny Walker, Teacher’s, Queen Anne), 2.000 de sticle de votca (Finlandia, Bartenders, Smirnoff etc.), 1.600 de sticle de coniac (Zaraza, Jidvei, Alexandrion, Metaxa, Olympus), 734 de sticle de gin, 400 de sticle de palinca, 109 sticle de Cinzano si 111 de Campari. Asemenea bauturi fine au fost asortate si cu peste pe masura: 1,4 tone de pastrav, 170 kg de pastruga, 1,3 tone pana de somon, 30 kg de nisetru, 300 kg somon rondele, 50 kg somon afumat, 21 kg de icre Manciuria, 20 kg icre negre, 5 tone de salau, merlucius, macrou, chefal etc.

Citeste si:

Reprezentantii MAp se incurca in explicatii

Cind vine vorba despre scopul si destinatia acestor produse, reprezentantii MAp se incurca in declaratii. Initial, Biroul de presa al MAp ne-a explicat ca "produsele au fost consumate numai in cadrul popotelor si bufetelor din incinta unitatilor militare proprii si subordonate", ceea ce inseamna ca din aceste mincaruri si bauturi fine s-ar fi infruptat toti ofiterii si militarii Armatei romane.