Fostul lider al minerilor se destainuie, din Penitenciarul Rahova, despre legaturile pe care le-a avut cu Iliescu, Constantinescu, Radu Vasile si Vadim

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, declara, din puscaria Rahova, ca nu regreta nimic din ce a facut, dar ca ii pare rau, insa, de ceea ce s-a intamplat in legatura cu mineriadele.

"Nu este o mandrie pentru mine", spune el. Cozma il numeste pe fostul sef al statului Ion Iliescu, unul dintre servitorii regimului Ceausescu. Spune despre acesta ca este "un comunist exacerbat dintr-un sistem tortionar". Declara ca presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, si-a facut campanie electorala pe seama lui. Sustine ca a renuntat la serviciile avocatului Viorel Dumitrescu, membru PRM, ca sa termine cu "circul Vadim".

"Nu pot sa am vreo legatura cu aceasta creatura", spune Miron Cozma despre Vadim. Declara ca fostul premier Radu Vasile isi doreste documentul semnat la Cozia, deoarece acela este un act incriminatoriu pe care si-a pus semnatura. Povesteste cum "detinea" 75% din sectorul sindical din Romania si cum ii lasa pe ceilalti lideri sa iasa in fata. Acuza "sistemul ticalosit" al ministrului Justitiei. "Macovei spunea ca lupta pentru drepturile omului cand era la APADOR-CH. Acum, ca este ministru, se comporta ca Elena Ceausescu. Fa-l pe ala, inchide-l pe ala", spune ex-liderul din Valea Jiului.

Comunist exacerbat dintr-un sistem tortionar

In cele patru ore petrecute la Penitenciarul Rahova, Cozma nu a avut nici un cuvant de bine pentru Ion Iliescu. "Iliescu a fost unul dintre servitorii regimului Ceausescu. Nu am acceptat de la regimul Iliescu nici o oferta. Cand a vrut sa-mi dea medalie de aur si diploma de revolutionar, i-am spus ca inca din anii '70 am luptat impotriva unora ca el. "Mai bine ma scuip singur decat sa iau de la tine, un comunist, diploma", i-am spus. Am fost intrebat de ce pana acum nu am spus nimic. Cui sa-i spun? Lui Iliescu despre ce a facut Iliescu. Sa spun justitiei lui Iliescu despre ce a facut Iliescu. Multi au trait cu imaginea ca sunt omul lui Iliescu si ca el m-a folosit. Minerii au fost folositi de acesta, Cozma nu. Si de asta face puscarie. Daca eram folosit, eram ministru de Interne, ambasador si altele. Mi-e rusine sa spun ca am participat la Revolutie, ca mi-au murit oameni ca sa-l pun pe Iliescu presedinte. Un comunist exacerbat dintr-un sistem tortionar. De ce a vrut Iliescu sa fiu gratiat? Ca sa recunosc ca sunt vinovat si sa-i preiau lui faptele. El scapa basma curata", declara detinutul.

"Nu mi-e frica sa spun adevarul"

Detinutul Cozma sustine ca face puscarie comunista si ca Traian Basescu este implicat in mineriade. "Stau si ma intreb cum a rezistat Nelson Mandela 27 de ani in puscarie. Si a ajuns apoi presedinte. Cum a rezistat Corneliu Coposu in puscarie. Un om langa care am avut onoarea sa stau in 1991 in prezidiu. Eu fac tot puscarie comunista. Cum este posibil la evenimente de o asemenea maniera sa fiu singurul care este in inchisoare. Basescu este implicat in toate mineriadele. Nu mi-e frica sa spun adevarul. Eu nu am dorit nici un eveniment. Camarasescu a atacat sediile ziarelor. Ce legatura am eu cu asta. Camarasescu a fost securist. Este clar ca Securitatea post-decembrista a facut ce a facut. Normal ca un ziar ca Romania Libera sau Petre Mihai Bacanu deranja atunci. S-a intervenit asupra ziarelor pentru ca aveau curajul sa spuna adevarul", declara Cozma.

"Creatura" Vadim

Fostul lider al minerilor nu l-a uitat nici pe Corneliu Vadim Tudor. "Vadim si-a facut campanie electorala cu mine si de asta mi-a cerut gratierea. Spunea ca daca va fi ales presedinte il va pune liber pe Cozma. A intrebat cineva daca am fost de acord cu acest lucru? De asta l-am dat afara pe Viorel Dumitrescu (membru PRM). Am zis sa termin cu circul Vadim Tudor. Cu toate ca Viorel Dumitrescu trebuia sa munceasca toata viata pentru mine. Oamenii mei i-au dat, in 1997, un miliard jumatate pentru serviciile de avocat. Dar ca sa scap de Vadim am renuntat la el. Politicienii mi-au folosit numele. Si-au facut campanie electorala. Si avocatul meu si-a facut doua mandate de senator, iar eu sunt la puscarie", arata Cozma. El spune ca nu are nici o legatura cu presedintele PRM.

"Nu pot sa am vreo legatura cu aceasta creatura. Pentru ca este tot unul dintre cei care l-au ridicat in slavi pe Ceausescu. Nu eu i-am facut poezii lui Ceausescu. Ma refer la Corneliu Vadim Tudor. Eu am fost la partid, la PRM, o singura data, cand am participat la o conferinta. I-am spus atunci lui Vadim ca recunosc ca el este numarul unu in partid, dar sa tina minte ca eu nu sunt numarul doi. I-am zis ca nu sunt ca toti aia din jurul lui, ca sa nu folosesc o expresie prea dura. M-am dus pentru ca a mai spus unele lucruri adevarate si a intervenit pentru mine. I-am spus ca la cate sindicate am eu, pot sa-mi fac o gramada de partide ca ale lui. Dupa aceste discutii a avut o interventie dura impotriva mea. Nu poate exista o relatie intre mine si Corneliu Vadim Tudor", declara fostul lider din Valea Jiului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.