Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, aduce acuzatii grave la adresa lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Petre Roman si Traian Basescu. Intr-un interviu acordat la Penitenciarul Rahova ziarului ZIUA, Cozma declara ca acestia ar trebui sa faca puscarie, pentru ca sunt implicati in mineriade.

Miron Cozma spune despre Traian Basescu ca a fost spion al Securitatii si arata ca actualul presedinte al Romaniei a pus la dispozitia minerilor trenurile cu care acestia au venit in Bucuresti in perioada in care era ministrul Transporturilor.

De asemenea, Cozma sustine ca are probe potrivit carora Constantinescu si Basescu ar fi provocat mineriada din 1999. Detinutul sustine ca cei care au murit pe 13 iunie in Piata Universitatii sunt mortii lui Iliescu, deoarece in acea zi nu se afla in Bucuresti. Fostul lider al minerilor mai declara ca nu-l va vizita pe Ion Iliescu la puscarie daca acesta va fi condamnat, deoarece nu suporta comunistii. Cozma o acuza si pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, pe care o numeste " tovarasa" si o compara cu Elena Ceausescu, pentru motivul ca a facut presiuni asupra instantelor de judecata pentru a nu fi eliberat. "Imi aduce aminte cu tristete de Elena Ceausescu", spune Cozma despre Monica Macovei. In numarul de astazi prezentam cele mai interesante fragmente din interviul realizat cu fostul lider din Valea Jiului. Dialogul complet purtat de reporterii ZIUA cu Miron Cozma va fi publicat in editiile urmatoare ale ziarului nostru.

"Spionul" Basescu

Miron Cozma spune ca la un moment dat, una dintre televiziuni i-a transmis un mesaj. "M-au intrebat daca Basescu m-ar gratia, as fi de acord. Am spus nu. Mesajul era clar. Unul politic probabil. Va dati seama ce ar insemna gratierea lui Cozma pentru zona Basescu. Sunt tinut in puscarie ca sa nu influentez zona politica. Minerii au fost folositi de Iliescu. Eu nu. Daca eram folosit nu eram in puscarie. Nu toti au avut taria mea sa nu fie alaturi de comunisti. Sa fii langa Ceausescu si sa ai nerusinarea sa stai in fruntea unei tari in continuare, sa vii sa spui dati-mi dosarul. Si ma refer la Traian Basescu. El nu poate sa spuna ca n-a fost omul lui Ceausescu. Era frate cu Ceausescu, sa-i dea lui la Anvers, asa, fara nici o responsabilitate serviciu acolo? Si acum vine Basescu sa spuna ca nu a avut nici o legatura cu sistemul securisto-comunist. Este o utopie. Nu-i dadea lui Ceausescu ditamai vasul. Pot sa spun ca a fost chiar spion al Securitatii", declara Miron Cozma.

Fostul lider al minerilor sustine de asemenea ca face puscarie comunista si ca presedintele Traian Basescu este implicat in mineriade. "Pentru ca tot comunistii sunt la putere. Pai Basescu e implicat in toate evenimentele, in toate mineriadele. Am spus intr-o declaratie data la Parchet ca ministrul Transporturilor era implicat (n.r.-Traian Basescu) si ca voi reveni cu amanunte. In 1990, in regimul Iliescu, cine era ministrul Transporturilor? Nu misca nimic atunci fara Basescu. Nici Iliescu nu prea misca in fata lui. Puteau sa se miste trenurile cu care au venit minerii la Bucuresti fara acordul lui Basescu? Cine a pus trenurile la dispozitia minerilor in 1991?", se intreaba ex-liderul din Valea Jiului.

Autorii morali

Miron Cozma considera ca toti presedintii de dupa 1989 ar trebui sa ajunga dupa gratii. "Iliescu, Roman, Constantinescu si Basescu ar trebui sa faca puscarie. Sunt autorii morali ai mineriadelor. Sa admitem si varianta ca eu sunt vinovat. Dar cine mi-a dat trenurile. Mama? Nu, el mi le-a dat (n.r.-Traian Basescu). Basescu este complice la producerea acestor evenimente". Cozma spune ca Emil Constantinescu si Traian Basescu au provocat evenimentele din 1999. "Sa vorbim despre mineriada din 1999. Atunci, doua personalitati au spus ca au avut nevoie de acele evenimente pentru a demonstra Bancii Mondiale si Fondului Monetar International ca in Romania sunt probleme grave de ordin financiar si ca oamenii vor iesi in strada.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.