Framantarile la nivelul UE legate de potentiala criza energetica au condus la concluzia ca pretul la gaze naturale trebuie sa scada

Andris Piebalgs, comisar european pentru energie, a facut aceasta recomandare tuturor statelor membre

Oficialii de la Bucuresti raman fara eternul motiv al scumpirilor la utilitati

Ministrul Vosganian nu se grabeste sa puna in practica noua recomandare

Probabil asteapta sa vina iarna si sa se schimbe conditiile

Sau contractele de privatizare il tin legat de maini?

Pana nu demult devenise o marota pentru oficialii de la Bucuresti sa arunce vina pentru scumpirile repetate ale gazelor naturale in carca recomandarilor Uniunii Europene.

Oricate argumente i se aduceau, ministrul inscaunat vremelnic la palatul de pe calea Victoriei raspundea sec: avem un calendar ferm de aliniere a preturilor convenit cu UE, daca nu-l respectam, ratam aderarea. Nu mai conta faptul ca romanii platesc un pret al gazelor de import la niveluri ce depasesc state cu traditie din Europa. Nu mai conta nici faptul ca avem si ceva resurse interne iar costul lor de exploatare e sensibil mai mic decat in alte zone ale lumii.

Iata ca la mai putin de doua luni de la aderare, un oficial UE, si nu unul oarecare, recomada ferm ieftinirea gazelor pe plaiurile mioritice. Comisarul European pentru energie, Andris Piebalgs a declarat ca pietele comunitare ar trebui sa-si regleze preturile la energie. "Acum este momentul ca preturile sa scada. Motivele sunt evidente, nu am avut o iarna grea, iar rezerva la gaze este mare". Chiar daca factorii de influenta sunt unii temporari, ei nu trebuie neglijati. Chiar daca sunt profituri ale unor jucatori importanti ca Romgaz sau OMV in joc.

Si totusi, ministrul Vosganian isi mentine calendarul de scumpiri: si gazele naturale s-ar putea scumpi in 2007, cu maximum 3-5%, in loc de 8% cat era preconizat. Si asta doar daca MEC va gasi o solutie de ieftinire a gazelor din import!

Sub sagetile aruncate de Piebalgis, probabil ca primele doua trimestre vor trece fara mutari. Dar nimic nu garanteaza faptul ca finalul anului nu ne gaseste cu gaze mai scumpe. Nu de alta dar noi romanii ne pricepem doar la scumpiri. Si nu trebuie sa uitam ca avem niste contracte de privatizare "superperformante" care ne obliga!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.