Presedintele Traian Basescu conduce in topul increderii acordate de romani liderilor politici si persoanelor publice, releva un sondaj CIVIS, dat publicitatii duminica trecuta.

Sondajul a fost realizat in perioada 4-18 februarie a.c., pe un esantion de 1.091 de persoane din 72 de orase si sate din toate judetele Romaniei. Marja de eroare este de ±3,0%. Ancheta sociologica a fost finantata de Fundatia "Societatea Civila".

Seful statului este clasat pe primul loc, cu 48 de procente, urmat de presedintele Partidului Noua Generatie, George Becali - 37%, comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban - 34%, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, 29 de procente, si liderul PSD, Mircea Geoana - 26%, intr-un clasament al persoanelor publice in care romanii afirma ca au "multa si foarte multa incredere".

Fata de luna noiembrie a anului trecut, seful statului a scazut cu 7 procente (55% in noiembrie 2006), in timp ce Becali a crescut cu 3 procente, iar comisarul Leonard Orban, cu 9 procente.

In schimb, persoanele intervievate nu au "deloc" incredere in Adrian Nastase, 57%, urmat de fostul sef al Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea - 56%, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor - 53%, si Mona Musca - 35%.

Alt presedinte? Nu

35% dintre romani l-ar vota tot pe presedintele Traian Basescu daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale. Basescu este urmat de George Becali, pe care l-ar vota 18% din populatie, Mircea Geoana - 14%, Calin Popescu-Tariceanu, 11% din preferinte. Corneliu Vadim Tudor ar aduna voturile a 7% din populatie. Romanii i-au mai indicat pe Theodor Stolojan, 6%, si pe Marko Bela, 4%.

Structura votului

Potrivit sondajului, Traian Basescu ar primi 85% dintre voturile simpatizantilor PD, 34% de la PNL, 4% de la PSD, 12% de la UDMR si cate 2% de la PRM si PNG. 44% dintre cei care l-ar vota pe actualul sef al statului au studii superioare si 42% provin din mediul urban. De asemenea, cei mai multi sustinatori ai presedintelui, 39%, au intre 18 si 30 de ani. Gigi Becali este sustinut de 92% dintre alegatorii PNG, de 8% dintre cei ai PSD, 6% de la PD si 5% de la PNL. Electoratul lui Becali are, in cea mai mare masura, 27% studii elementare, 18% dintre sustinatorii sai provin din mediul urban si 25% au intre 18 si 30 de ani.

Alianta cu lipici

45% dintre romani considera ca intre PNL si PD nu mai exista cale de impacare. 30% din populatie este de parere ca cele doua partide s-ar putea impaca, iar 25% nu au stiut/nu au dorit sa raspunda la aceasta intrebare.
In opinia a 43% dintre romani, intentia presedintelui Traian Basescu este aceea de a sabota Alianta PNL-PD, iar 29% din populatie crede ca seful statului doreste sa mentina Alianta D.A.

De asemenea, 49% dintre romani sunt de parere ca Traian Basescu mai degraba a instigat conflictul dintre PNL si PD, fata de 31% care cred ca presedintele a mediat acest conflict.

Partaj pe tradare

La intrebarea "cine a tradat mai mult pe parcursul ultimului an - democratii pe liberali sau liberalii pe democrati -, 53% dintre subiectii sondajului au raspuns ca acestia s-au tradat in egala masura. 21% dintre romani sunt de parere ca democratii i-au tradat pe liberali, iar 12% sustin contrariul.

25% dintre respondenti au indicat PD ca fiind formatiunea aflata la guvernare care pune mai mult ca altele interesul electoral de partid mai presus de interesul guvernarii. Acesta este urmat de UDMR, 21%, si de PNL, 18%.
46% dintre romani considera ca decizia PD de a merge singur in alegerile europene reprezinta o tradare a electoratului Aliantei D.A. PNL-PD intr-o mare si foarte mare masura.

52% din populatie este de parere ca decizia PD de a participa pe liste proprii la alegerile pentru Parlamentul European si de a avea in calitate de concurent electoral PNL ar putea determina ruperea Aliantei D.A. PNL-PD.

Jumatate tu, jumatate Tariceanu

42% dintre romani considera necesara demiterea Guvernului Tariceanu printr-o motiune de cenzura, in vreme ce 40% din populatie crede ca aceasta masura nu se impune.

75% dintre romani sustin ca premierul Tariceanu ar trebui sa continue lupta cu coruptia, indiferent de conjunctura politica si de consecinte.

In conditiile in care conflictul dintre presedinte si premier s-ar transforma intr-un conflict intre presedinte si principalele partide de opozitie, 52% din populatie crede ca Tariceanu si PNL ar trebui sa se concentreze exclusiv asupra guvernarii.

In opinia a 54% dintre romani, un motiv care ar putea sta la baza formarii unei noi coalitii politice, care sa sprijine un guvern minoritar PNL, ar consta in mare masura in conflictul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care "franeaza luarea deciziilor si continuarea reformelor". 32% cred ca acest motiv conteaza in mica masura.

15% dintre romani sunt de parere ca o noua coalitie politica pentru sprijinirea unui guvern minoritar PNL s-ar putea baza, in mare masura, pe faptul ca Romania se indreapta catre "un stat politienesc". 54% cred in mica masura in aceasta ipoteza.

Demers de ras

Mai mult de jumatate dintre romani - 52% - considera ca cererea PSD de suspendare a presedintelui Traian Basescu nu este justificata. Contrariul este sustinut de 33% din populatie.

Astfel, 55% dintre romani sunt impotriva declansarii procedurii de suspendare din functie a sefului statului, iar 31% sunt pentru aceasta masura.

61% din populatie este de parere ca decizia de initiere a procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu este mai degraba un joc de imagine al partidelor de opozitie. 28% cred ca aceasta masura constituie o necesitate reala a Romaniei.

49% din populatie nu considera necesara organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, iar 34% sustin necesitatea unui astfel de referendum, chiar "cu riscul de a nu fi exprimat numarul necesar de voturi pentru demitere".

In aceste conditii, 60% dintre romani ar participa, duminica viitoare, la un referendum pentru demiterea actualului presedinte al Romaniei, iar 24% spun ca nu ar participa.

Impotriva demiterii lui Traian Basescu ar vota 42% dintre romani, iar pentru aceasta masura ar vota 27%.

Oglinda oglinjoara…

Guvernarea PSD a fost, in opinia romanilor, mai corupta decat actuala guvernare a Aliantei D.A. PNL-PD cu UDMR.

41% dintre persoanele intervievate sustin ca guvernarea PSD a fost mai corupta, iar 34% afirma ca atat guvernarea PSD, cat si cea actuala au fost corupte.
Daca 46% dintre respondenti sustin ca guvernarea PSD a avut "in mare si foarte mare masura" un comportament de partid-stat, doar 30% afirma acest lucru despre regimul Basescu-Tariceanu.

Top-top, mini-top

Aproape jumatate (46%) dintre romani ar vota Alianta D.A. PNL-PD daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Pe locul al doilea se afla PSD, cu 19 procente, iar pe locul al treilea, PNG, cu 12%. PRM ar intruni 8%, UDMR, 6%, iar PLD, 3%.

Alegatorii Aliantei D.A. prefera insa PD daca cele doua partide care formeaza ADA ar hotari sa participe la aceste alegeri pe liste separate: 53% dintre persoanele intervievate ar vota PD, iar 40%, PNL.

Europarlamentare… democrate

27% dintre romani ar vota cu Partidul Democrat la alegerile europarlamentare preconizate a se desfasura in luna mai a acestui an.

PD este urmat in preferintele electoratului pentru europarlamentare de PNL - 21% si de PSD - 19%. Pe locul al patrulea se afla PNG, cu 12%. PRM ar obtine, potrivit sondajului, 7% din voturile electoratului, iar UDMR, 6%


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.