Instanta de judecata a Curtii de Apel Bucuresti (CAB) a dat, ieri, termen, in 27 martie, pentru discutarea raspunsului comisiei rogatorii organizate in vederea audierii lui Mohammad Munaf si pentru cele organizate pentru audierea ca martori a jurnalistelor Giuliana Sgrena si Franoise Aubenas.

La termenul de ieri, judecatorii Sectiei I Penala au audiat-o, ca martor, pe Mirela Virginia Revent, administratorul uneia dintre firmele din grupul Mannhaten, firma care a platit biletele de avion ale celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak. Mirela Revent a declarat in fata instantei ca a aflat de la Anita Simona, concubina cumnatului lui Omar Hayssam, Mihai Nasture, care i-a spus ca "se va gasi o cale" pentru ca sirianul sa fie scos din inchisoare, in sensul ca Mohammad Munaf sau fratele lui Omar Hayssam, Mahmud Omar, sa ia fapta rapirii jurnalistilor asupra sa.

Intrebata de instanta pe ce isi fundamenteaza declaratiile date in timpul anchetei, cand a spus ca Omar Hayssam este implicat in rapirea celor trei jurnalisti in Irak, Mirela Revent a explicat ca stie despre implicarea sirianului in rapire de la fratele acestuia, Mahmud Omar, care i-a spus ca va face pentru Romania un gest similar cu cel din cazul marinarilor rapiti in Yemen. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au finalizat, o data cu depozitia Mirelei Revent, audierea tuturor martorilor prezentati in rechizitoriul de trimitere in judecata, si au stabilit, pentru 20 martie, audierea martorului propus de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, Octavian Harseu.

Instanta a amanat, tot pentru 20 martie, si pronuntarea asupra probelor depuse de Ovidiu Ohanesian la dosarul cauzei, intrucat, la termenul de marti, in sala au fost prezenti doar el si avocatul din oficiu al lui Mohammad Munaf. Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a depus, pe 6 februarie, la dosarul lui Mohammad Munaf de la Curtea de Apel Bucuresti, opt CD-uri cu transcrierea inregistrarilor unor discutii pe care le-a avut ziaristul Luis Lazarus cu multe persoane, la Ambasada Romaniei din Irak, despre rapirea celor trei ziaristi romani.

Pe de alta parte, in cazul Hayssam, Politia de Frontiera, in bilantul MAI de ieri a avut o contributie insemnata la construirea cadrului necesar pentru ca romanii sa beneficieze de libertatea de circulatie, insa disparitia cetateanului Omar Hayssam a fost ‘’un incident care a marcat activitatea din 2006’’ a institutiei, se arata in Bilantul de activitate al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) pe 2006, remis, marti, Rompres.

Cercetarile au demonstrat, conform MAI, ca Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si-a indeplinit obligatiile legale in acest caz. In urma evenimentului, a fost restructurat sistemul de supraveghere si control al frontierei la Marea Neagra, prin sporirea efectivelor si reintroducerea controalelor la scara navei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.