Vindem si inchiriem palate, terenuri, case, vile, apartamente! Nu este vorba de anuntul unei agentii imobiliare cu sediul la parterul vreunui bloc cu tencuiala cazuta dintr-un cartier marginas al Bucurestiului. Este activitatea de baza a Regiei Autonome „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (RA-APPS), care se pregateste sa lichideze tot ce mai are pe inventar si sa se ocupe doar de protocol.

Intens criticata pentru servilismul fata de politicieni, dar si pentru licitatiile indoielnice, RA-APPS a fost aruncata de-a lungul timpului din bratele regimului ceausist in mainile politicienilor neocomunisti cu aceleasi apucaturi. Apoi, prinsa la inghesuiala, a fost luata la ochi de presiunea mediatica, iar, ca unica scapare, regia care aduce numai "belele" reprezentantilor Guvernului este dusa la lichidare.
Practic, drumul RA-APPS este ca si drumul unei dame de companie prin Romania anilor ’90 - dupa ce a fost folosita pe toate traseele politice, mediatice si de afaceri, sfarseste prin a fi aruncata in strada. Asta nu inainte de a-i fi luate toate hainele de pe ea. In urma ei, fosti demnitari sau alte persoane sus-puse in administratia centrala stau in case de milioane de lei luate la pretul contabil... adica de inventar.

Pe de alta parte, ultimii chiriasi, o parte chiar actuali sau fosti angajati ai regiei, vor fi aruncati in jocul unei licitatii publice pentru a-si putea cumpara locuinta.

Regia si tranzitia

Dupa 1990, RA-APPS era institutia la care ravneau toti politicienii, mai ales cei frustrati ca nu au apucat sa se bucure vreodata de placerile de care au avut parte familia si apropiatii lui Nicolae Ceausescu. Oricat s-ar incerca o estimare la zi a patrimoniului RA-APPS, acest lucru este aproape imposibil. La dezbaterea publica de la sfarsitul lunii ianuarie 2007, conducerea Regiei recunostea cu seninatate ca nu exista o situatie foarte clara privind imobilele administrate. La aceste necunoscute se adauga o serie de alte lucruri neclare pentru care RA-APPS nu a gasit raspunsuri. Nu se stie nici macar cine a reusit sa-si cumpere pana acum casele la pret de inventar. Nu se stie nici ce imobile vor fi retrocedate. Mai mult, in ultima vreme fondul locativ al RA-APPS a fost subiect de scandal in Parlament deoarece vechii demnitari au ocupat tot timpul imobile luxoase, in vreme ce nou-venitii pe bancile Legislativului stau si platesc chirii nesubventionate. Ultima reactie a venit la adresa lui Mircea Geoana si Petre Roman, cei doi fiind acuzati de senatorul Marius Marinescu ca locuiesc in casele Regiei. Dar tot acestia o arata cu degetul ca foloseste intereselor Puterii.

Ruperea Protocolului de Stat

Protocolul tacit prin care oamenii politici se bucurau, la preturi de nimic, de avantajele imobilelor din patrimoniul Protocolului de Stat a tinut mai bine de un deceniu si jumatate. Apoi au aparut scurgeri de informatii si nemultumiri tot mai dese ale unor politicieni, manifestate chiar in presa. Sub pretextul presiunii mediatice, reprezentantii Guvernului au demarat procedura de lichidare a patrimoniului prin modificarea Ordonantei Guvernului nr. 19/2002. Pentru a se justifica modificarile, s-a promovat si o dezbatere publica, la solicitarea Institutului pentru Politici Publice, pe tema modificarilor la OG 19/2002. Nimic din ce s-a discutat nu s-a luat insa in considerare in textul Ordonantei 28/2006. Singurele promisiuni s-au facut catre actualii si fostii angajati locatari din caminele de nefamilisti din Pipera si Magurele, care vor putea sa-si foloseasca dreptul de preemptiune. Astfel, casele lor nu vor fi scoase la licitatie, ci vor putea sa si le cumpere in rate.

Societate pe profit

RA-APPS are doua aspecte distincte, iar la spargerea patrimoniului isi freaca mainile destui agenti economici cu implicatii si in mediul politic. Nimeni nu a avut interes sa pomeneasca despre profitul adus de RA-APPS si care este cuantumul subventiei pentru demnitari si alte categorii de beneficiari de case sau servicii de protocol. La sfarsitul anului 2005, profitul Regiei era de 45.338.161 lei, la o cifra de afaceri de 305.129.883 lei. La finele lui 2005, activele imobilizate aveau o valoare de 1.088.514.820 lei si un numar mediu de 4.224 de angajati. Reprezentantii Secretariatului General al Guvernului (SGG) nici nu au vrut sa auda de reorganizarea Regiei in societate pe actiuni si salvarea locurilor de munca ale angajatilor ramasi. "Nu s-a luat in discutie o astfel de varianta si nu facem noi o astfel de propunere. S-a dorit cu totul altceva. Nu noi facem privatizari, ci o alta institutie (n.r. - AVAS). Dupa cum bine stiti, au existat si alte propuneri pentru acest proiect, dar un anume minister nu a dat acord favorabil (n.r. - Ministerul Justitiei)", a explicat directorul directiei juridice din SGG, Nicolae Iliuta.

Patrimoniul aduce Banii

Exploatarea patrimoniului aduce profiturile catre bugetul Regiei, acesta fiind principalul obiect de activitate. Astfel, s-a trecut la scoaterea la licitatie a activelor RA-APPS - care nu mai fac parte din categoria celor de protocol de multa vreme. Nici terenurile, nici serele, nici alte cabane de vacanta sau statiuni de care s-au bucurat Ceausestii nu mai au de-a face cu actualul protocol de stat. Vor mai ramane la regie doar locuintele de serviciu, imobilele ambasadelor, imobilele ce deservesc institutii ale statului. La vanzare vor ajunge locuintele pentru chiriasi care sunt impartite in doua categorii. Locuintele din caminele de nefamilisti se vor vinde in rate, prin negociere, iar apartamentele din vile se vor vinde prin licitatie publica. Plata pentru apartamentele sau casele unde chiriasii vor sa cumpere, altele decat caminele de nefamilisti, va fi achitata printr-un avans de 70 la suta si 30 la suta in rate, pe cel mult un an.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.