Dupa ce i-a indemnat pe preoti sa revendice padurile care au apartinut bisericilor, mitropolitul Olteniei, Teofan Savu, vrea acum sa le administreze printr-un SRL

Arhiepiscopia Craiovei sta pe un butoi de pulbere dupa ce IPS Teofan Savu, mitropolitul Olteniei, a anuntat, in cadrul ultimei sedinte a adunarii eparhiale, ca mitropolia va infiinta o societate comerciala care sa administreze cele 5.000 de hectare de paduri retrocedate parohiilor si manastirilor din judetele Dolj si Gorj.

Nemultumiti de faptul ca li se ia "din ograda" padurea, o parte din preotii doljeni si gorjeni s-au opus fatis initiativei mitropolitului, sustinand ca la fel de bine pot administra si ei averea verde.

Preotii de pe raza Arhiepiscopiei Craiovei sunt revoltati de modul in care institutia tutelara vrea sa le ia din administrare miile de hectare de paduri primite in urma aprobarii cererilor de retrocedare. Desi pe hartie proprietare de drept sunt parohiile si manastirile din judetele Gorj si Dolj, de administrarea acestora se va ocupa Arhiepiscopia Craiovei, prin intermediul unei societati comerciale si a unui ocol silvic.

"Protestam, insa nu avem nicio putere"

Revoltati de acest lucru, in ultima sedinta de Consiliu Eparhial, preotii si staretii au declarat fatis ca nu sunt de acord cu acest lucru, solicitandu-i IPS Teofan, arhiepiscopul Craiovei si mitropolit al Olteniei, sa li se lase padurile in administrare. "Era normal sa protestam, insa nu avem nicio putere. Ce spune Inaltul e litera de lege. E clar ca padurile, ce se afla de secole in proprietatea parohiilor noastre, vor ramane tot in administrarea Arhiepiscopiei", ne-a declarat unul dintre preotii craioveni. Mai mult, acesta sustine ca, la sedinta, mitropolitul Teofan le-a comunicat ca Arhiepiscopia Craiovei va infiinta si o societate comerciala al carei principal obiect va fi exploatarea suprafetelor de paduri.

Presiuni care amintesc de vremea cooperativizarii

Pana sa se ajunga aici, lucrurile au avut insa o alta turnura. Initial, in anul 2000, preotii si staretii manastirilor oltene au fost indemnati de mitropolitul Teofan sa depuna dosarele pentru retrocedarea proprietatilor funciare. "Ne-a spus sa ne ducem la primarii si la prefecturi si sa facem cereri de retrocedare a pamanturilor. Chiar a spus ca, daca le luam inapoi, raman in administrarea noastra, urmand sa trimitem periodic la Craiova ceva bani pentru Mitropolie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.