PSD vrea sa-l suspende cu orice pret pe presedinte, cu riscul de a forta legea. Oamenii lui Mircea Geoana s-au gandit sa declare invalid referendumul privind suspendarea in cazul in care la vot nu se vor prezenta noua milioane de alegatori.

Ideea le-a venit dupa ce miercuri Curtea Constitutionala a decis ca presedintele nu poate fi suspendat doar cu o majoritate simpla. Teoria PSD presupune ca in cazul in care referendumul nu este valid, atunci trebuie sa se organizeze un altul, iar in acest rastimp Traian Basescu ramane suspendat. Strategia a fost imbratisata imediat de PRM si PC. Mai mult chiar, cele trei partide vor sa porneasca o ploaie de motiuni simple asupra ministrilor PD si sa o boicoteze pe Monica Macovei pana cand va pleca din Guvern. (R.A.)

Prins intre referendumuri

Pesedistii sunt convinsi ca referendumul de suspendare a lui Traian Basescu este sortit esecului, fiind aproape imposibil ca noua milioane de romani sa se prezinte la vot. In consecinta, ei au inceput sa se gandeasca la strategii de avarie menite sa le asigure un rezultat pozitiv. In sedinta de ieri a Comitetului Executiv National al PSD, liderii social-democrati au facut interpretari pe marginea Legii referendumului astfel incat sa le iasa calculele. Concret, ei au spus ca in cazul in care la referendum nu se vor prezenta noua milioane de alegatori, atunci trebuie repetat, pe motiv ca e nul. In plus, in perioada dintre cele doua referendumuri presedintele Traian Basescu trebuie sa ramana suspendat.

Taramul speculatiilor

Ideea a fost avansata in sedinta de ieri a PSD de Dan Nica, sustin surse social-democrate. In timp ce unii pesedisti au precizat ca Nica a auzit aceasta teorie din tabara PD, altii au spus ca, dimpotriva, ideea le apartine si ea a bagat spaima in democrati, care au inceput sa inroseasca telefoanele din Kiseleff. "In legea referendumului exista doua chestiuni: una care priveste validitatea referendumului iar alta care se refera strict la aprobarea sau respingerea lui. In conditiile in care pentru aprobarea sau respingerea referendumului este nevoie tot de jumatate plus unu din numarul alegatorilor, se poate specula ca referendumul nu este valid. Mizam pe interpretarea legii. Legea nu spune ce se intampla mai departe", ne-au declarat surse din partid.

Renuntarea la Comisia Watergate

Pentru a nu li se intarzia noile calcule, pesedistii s-au gandit chiar sa renunte la mult trambitata Comisie Watergate.

Aceasta ar fi trebuit sa adune si sa analizeze toate presupusele incalcari ale Constitutiei de catre Traian Basescu, incluzandu-le aici si pe cele aparute dupa formularea sesizarii catre Curtea Constitutionala.

Surse din PSD au relatat ca printre argumentele invocate a fost acela ca infiintarea unei astfel de comisii parlamentare ar intarzia procedura de suspendare a presedintelui iar in conditiile in care, dupa decizia Curtii Constitutionale, referendumul de demitere a sefului statului va putea fi declarat valabil doar daca la urne se prezinta majoritatea alegatorilor de pe listele electorale, o astfel de intarziere ar putea fi in dezavantajul social-democratilor. "Liderii partidului au decis sa accelereze procedura suspendarii", a declareat Mircea Geoana, la finalul sedintei cu conducerea PSD. El a precizat ca eventuala renuntare la a mai solicita si infiintarea unei comisii parlamentare va fi decisa in cadrul sedintei BPN a PSD de lunea viitoare. Intrebat daca PSD ar putea ajunge la o reconciliere cu Traian Basescu, Geoana a raspuns: "Reconciliere cu Basescu? Intr-o viata viitoare". (Carmen EPURAN, Roxana ANDRONIC)

Basescu, sursa de inspiratie pentru ISD

Teoria repetarii referendumului national in lipsa indeplinirii cvorumului necesar validarii se regaseste in Raportul de analiza si prognoza pentru anul politic 2007, lansat in 29 ianuarie 2007, de Institutul Social-Democrat (ISD).

Cu acel prilej, deputatul Adrian Severin (PSD) a prezentat o serie de directii de actiune potentiale in ceea ce priveste suspendarea din functie a lui Traian Basescu.

Teza repetarii referendumului a fost inclusa in categoria "strategii de tip Basescu", autorii studiului motivand ca "orice analiza completa asupra actualei politici din Romania trebuie sa ia in calcul intrebarea <>". Astfel, ISD pretinde ca scenariul a fost creionat pe baza instrumentelor pe care le-ar folosi Traian Basescu in situatii asemanatoare: actiune la marginea Constitutiei, interpretarea abuziva a diferitelor norme legale, specularea ambiguitatilor din varii legi, actiuni de manipulare a opiniei publice. Reproducem fragmentul relevant din Raportul ISD: "Oare cum ar arata o strategie de suspendare a presedintelui Republicii initiata de Traian Basescu?

Cu imaginatia sa debordanta, credem ca Traian Basescu s-ar putea gandi la (...) repetarea referendumului national in lipsa indeplinirii cvorumului necesar validarii.

In conditiile unei prezente la vot de sub 50 la suta din majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale, referendumul nu este valid; el trebuie, deci, repetat pana cand devine valid din punct de vedere procedural. Pentru repetare termenul constitutional de 30 de zile nu opereaza. Prin urmare, referendumul ar putea fi repetat, de exemplu, peste un an. In paralel cu aceste actiuni, in logica basesciana, ar urma redeschiderea <> si <>; dosarul de Securitate ar fi cautat cu mai multa atentie; televiziunile ar sta in fata locuintei prezidentiale pentru a transmite buletinele de stiri, de preferinta in prime-time s.a.". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.