Instanta Tribunalului Bucuresti a cerut, ieri, Ministerului Finantelor Publice (MFP), in cadrul dezbaterilor din dosarul ‘’Rompetrol’’, sa isi precizeze clar pozitia cu privire la cererea acestei institutii de punere a sechestrului asigurator pe bunurile inculpatilor si ale companiei Rompetrol SA.

In documentele depuse de MFP exista multe abiguitati privind sechestrul asigurator si chemarea SC Rompetrol SA ca parte responsabila civilmente in aceasta cauza Avocatii au aratat ca ministerul cere punerea sechestrului asigurator pe bunurile tuturor inculpatilor, insa o parte dintre acestia nu au nicio legatura cu creanta Libia, unde procurorii sustin ca s-a creat un prejudiciu. Dinu Patriciu, a declarat, ieri, la iesirea din sala de judecata, ca procesul Rompetrol trebuie sa inceteze, fiindca nu exista nici prejudiciu si nici probe ale vreunei infractiuni, acest dosar fiind, in opinia sa, "facatura politica".

Dinu Patriciu a declarat, ieri, la iesirea din sala de judecata, ca procesul Rompetrol trebuie sa inceteze, fiindca nu exista nici prejudiciu si nici probe ale vreunei infractiuni, acest dosar fiind, in opinia sa, "facatura politica". Dinu Patriciu si-a reiterat nevinovatia la iesirea din sala de judecata a Tribunalului Bucuresti, si a repetat ca dosarul este numai o razbunare politica: "Nu exista nicio posibilitate in a dovedi prejudiciul. Acest dosar de urmarire penala nu exista. Acest dosar este o facatura politica. De aceea ne aflam in fata atator incidente Sunt 60 de bibliorafturi, de documente, care nu au legatura cu vreo infractiune. In ceea ce ma priveste, eu cred in absoluta necesitate a incetarii procesului penal, pentru ca nu exista nicio infractiune. Nu exista o consistenta a dosarului si de aceea se ridica atatea incidente".

Instanta Tribunalului Bucuresti le-a cerut ieri reprezentantilor Ministerului Finantelor sa precizeze limpede prejudiciul adus statului in dosarul Rompetrol, astfel incat sa se poata inscrie ca parte civila si sa solicite instituirea sechestrului pe bunurile firmei Rompetrol SA. Dupa sase amanari succesive acordate pentru ca unii dintre inculpati sa-si poata angaja aparatori, procesul Rompetrol a fost discutat, joi, la Tribunalul Municipiului Bucuresti, cu principalul acuzat - Dinu Patriciu, in sala. El nu a fost audiat, insa, asa cum era programat, urmand sa dea declaratii la urmatorul termen, in 9 martie, desi exista putine sanse in acest sens, dat fiind numarul mare de exceptii care sunt ridicate si vor trebuie sa fie solutionate inainte de se efectua audierile.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti i-au pus in vedere Ministerului Finantelor Publice (MFP) sa precizeze, pana la urmatorul termen stabilit la 9 martie, pentru care din inculpatii din dosarul Rompetrol cere instituirea sechestrului, care este prejudiciul creat statului si la ce suma se ridica acesta. Mai mult, s-a atras atentia ca nu se poate cere sechestru de catre cineva care nu s-a constiuit ca parte civila. Iar pentru a fi parte civila si a se iesi din cercul vicios, MFP trebuie sa mentioneze, dupa cum sepuneam, prejudiciul suferit. Astfel, instanta a amanat si cererile formulate de Parchet si de Ministerul Finantelor Publice de introducere in cauza, ca parte responsabila civilmente a SC Rompetrol SA, pentru ca institutiile sa precizeze pentru ce prejudiciu, creat de care inculpati, cer acest lucru.

Cristian Iordanescu, avocatul omului de afaceri Dinu Patriciu, a invocat un nou aspect inedit aparut in acest caz dificil. Aparatorul a explicat instantei ca urmarirea penala nu poate continua pentru inculpatii din dosarul Rompetrol, din moment ce ei au fost trimisi in judecata. Iordanescu a facut trimitere la audierea de catre Parchet a lui Ioan Talpes si Paul Sarbu, pe care i-a catalogat ca pe niste "persoane insolite", declarandu-se nemultumit de declaratiile de presa date de acestia. Reamintim ca senatorul Ioan Talpes, fostul consilier pe probleme de siguranta nationala al presedintelui Ion Iliescu, a fost audiat, luni, pentru prima oara, in calitate de martor in dosarul Rompetrol, in partea disjunsa din cauza trimisa deja instantei, parte care-i priveste pe americanii Stephenson si Hart. El le-a povestit procurorilor DIICOT cum a fost elaborat memorandumul ce a dus la deschiderea dosarului Rompetrol. Acest dosar a avut la baza mai multe sesizari ale unor organe fiscale si ale altor organe de control, a spsu Talpes. Parte din aceste informatii proveneau de la serviciile secrete, SIE in special.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.