Vina unui eventual esec al reformei justitiei va fi impartit intre Monica Macovei, parlament si CSM

Motiunea "Minciuna - adevarul justitiei Macovei", adoptata la 13 februarie de Senatul Romaniei, a fost comentata de o serie de oficiali din Comisia si Parlamentul European, precum si de vicepresedintele Bundestagului, Susanne Kastner.

Pozitiile exprimate au fost foarte diferite, unele contestand "internationalizarea" unui subiect de politica interna a unui stat, altele pledand pentru mentinerea Monicai Macovei ca un fel de garantie ca Romania va continua reformele si lupta impotriva coruptiei. Cea mai amenintatoare a fost social-democrata Susanne Kastner, vicepresedinta Bundestagului (parlamentul german) si lider al grupului de prietenie germano-roman. Intr-o declaratie acordata in exclusivitate Deutsche Welle, Kastner n-a exclus posibilitatea activarii clauzei de salvgardare pe justitie, in cazul demiterii Monicai Macovei.

Socialistii europeni s-au delimitat de declaratiile Susannei Kastner, prin pozitia exprimata, luni, la Bucuresti, de Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a refuzat sa comenteze declaratiile Susannei Kastner, referitoare la posibila activare a clauzei de salvgardare pentru Romania, in cazul demiterii ministrului justitiei, Monica Macovei. Laitenberger a spus ca "nu cunoaste declaratiile politicianului german" pentru a le comenta, dar a avertizat ca Romania trebuie sa fie constienta ca este monitorizata pe justitie, iar in martie urmeaza raportul asupra progreselor in acest domeniu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.