Miron Cozma mai astepta pana va spune drum bun si vive la France, pentru ca, Tribunalul Municipiului Bucuresti a admis, ieri, recursul procurorilor impotriva eliberarii conditionate decisa, in 9 ianuarie, de Judecatoria Sectorului 5, astfel incat acesta isi va ispasi pedeapsa pana la capat, aproape zece luni.

La aflarea deciziei, avocatul lui Cozma a declarat ca judecatorilor le este teama sa aplice legea, si ca sunt timorati. Ce va urma, avocatul nu a putut spune, dar este mai mult ca sigur ca Miron Cozma se va adresa forurilor internationale. "Va pleca cu siguranta imediat, (in Franta, nr.red) cu tot cu casa, cu locul de munca. Ce sa mai faca aici, cand nu mai are voie sa faca nimic, ii este intrezis sa se duca in Petrosani, la mina, unde sa se duca... la minele din Constanta?!?", ne-a declarat, ieri, in asteptarea verdictului avocatul Adrian Roseti. Pe de alta parte, Dosarul Mineriadei din iunie 1990 ar putea fi incheiat si trimis in judecata spre sfarsitul lunii martie.

Cozma ramane in inchisoare, in urma deciziei de ieri a Tribunalului Bucuresti. Masura de arest expira la 2 decembrie 2007, astfel incat urmatorul termen fixat de instanta pentru repunerea in discutie a eliberarii conditionate, 15 noiembrie, devine inutil. "Solutia vine intr-o Romanie in care judecatorilor le este teama sa aplice legea, sunt timorati, iar deciziile nu vin din codul de procedura penala", a declarat avocatul lui Cozma, Adrian Roseti. Ce va urma, avocatul nu a putut spune, dar este mai mult ca sigur ca Miron Cozma se va adresa forurilor internationale. In caracterizarea intocmita de Penitenciarul Rahova se arata ca Miron Cozma a avut, de la ultima cerere de eliberare conditionata, un comportament decent si ‘’a stabilit relatii neconflictuale si de sprijin cu ceilalti detinuti’’.

‘’Detinutul a dat dovezi temeinice de indreptare, in sensul ca a participat la activitatile desfasurate in penitenciar, respectiv cenaclu literar, terapii creative, pictura, decoruri si artizanat, educatie pentru viata de familie si educatie juridica’’, mai afirma cei de la penitenciar. De asemenea, Cozma a fost recompensat de 56 de ori, cat timp a stat in detentie la penitenciarele Rahova si Timisoara, el beneficiind de mai multe zile de vizita si pachete din afara inchisorii. Miron Cozma mai are de executat noua luni de inchisoare din cei 10 ani primiti pentru organizarea mineriadei de la Costesti.

Dan Voinea: "Domnul Ene spune prostii, ca de obicei"

Reprezentantul victimelor mineriadelor, Viorel Ene s-a lansat in atacuri dure si nedovedite la adresa procurorului militar Dan Voinea, magistratul care instrumenteaza cele mai grele dosare din Romania, cel al Mineriadei, si respectiv al Revolutiei din decembrie 1989, spunand despre acesta ca ar avea interes ca Miron Cozma sa fie eliberat si ca odata eliberat sa plece din tara. "N-am nici un amestec, domnia sa vorberbeste prostii ca de obiocei. Am facut eu vreun demers la tribunal, il pun eu cumva in libertate. Domnul este pus de cineva sa faca aceste afirmatii, il deranjeaza probabil ca facem ancheta", ne-a declarat generalul Dan Voinea.

Roseti, avocatul lui Cozma: "Nu are ce sa mai faca in Romania"

Si Miron Cozma a declarat ca daca va fi eliberat va pleca din tara, lasandu-i astfel pe multi nemultumiti de decizia sa. Ideea era ca daca i se da drumul, Cozma este un pericol public si va ridica din nou Valea Jiului, daca ar mai fi ceva de ridicat pe acolo. Plecat din tara, nu mai are nici un farmec. "Nu va pleca azi (nr.red., ieri) in Franta, dar va pleca cu siguranta imediat, cu totul cu casa, cu locul de munca. Ce sa mai faca aici, nu mai are voie sa faca nimic, ii este intrezis sa se duca in Petrosani, la mina, unde sa se duca... la minele din Constanta?!?", a mai adaugat ieri, in asteptarea verdictului avocatul Roseti, dupa ce in timpul procesului de ieri, inainte de asteptarea sentintei a trecut in revista motivele pe baza carora s-a decis ca fostul lider al minerilor merita sa fie pus in libertate. In ultimul cuvant, Miron Cozma a declarat doar ca are convingerea ca orice decizie va lua instanta in cazul sau, aceasta va fi in interesul legii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.