Presedintele Uniunii Populare Social Crestine (UPSC), Ioan Talpes, ex-consilier prezidential, a fost audiat ieri la Parchetul General, timp de patru ore, in legatura cu memorandumul intocmit in 2004 privind creanta Libia preluata de compania Rompetrol.

Pe langa Talpes, procurorii l-au audiat si pe Paul Sirbu, adjunctul sau de la Cotroceni, care a elaborat memorandumul ce a dus la deschiderea dosarului Rompetrol. La iesirea din Parchetul General, Ioan Talpes a declarat ca acest dosar a avut la baza mai multe sesizari ale unor organisme fiscale si ale altor organe de control. Talpes si Sarbu furnizeaza noi probe, sustinand ca la SIE s-ar afla mai multe date despre creantele libiene, in dosare care ar putea fi declasificate, dupa ce vor primi avizul necesar de la CSAT.

Ieri, timp de aproape patru ore, senatorul Ioan Talpes si presedinte al Uniunii Populare Social Crestine (UPSC), alaturi de secretarul executiv al acestei formatiunii, Paul Sarbu au discutat, la Parchetul General, cu procurorii pe tema dosarului privind memorandumul formulat in legatura cu privatizarea rafinariei Petromidia. La intrarea in sediul Parchetului, fostul sef al SIE Ioan Talpes s-a declarat surprins ca a fost chemat de procurori in aceasta cauza, "deoarece ancheta e la final", a spus Talpes. Avea sa elucideze acest lucru dupa iesirea de la audieri. Talpes a sustinut ca la Serviciu de Informatii Externe existau mai multe dosare despre creantele libiene, dosare care ar putea fi cerute de la SIE, dupa ce vor primi un aviz de declasificare, daca procurorii nu le vor face publice.

"Am spus adevarul. M-au intrebat despre analizele cazului Petromidia, care sunt persoanajele care au venit cu documente, cu precizarea ca respectivele infomari nu au venit de la servicii, asa cum a declarat Dinu Patriciu, ci de la alte institutii, Fisc, ministere". Talpes a precizat ca nu el a intocmit memorandumul in urma caruia a fost declansata ancheta legata de privatizarea societatii Petromidia, ci adjunctul sau de la acea vreme, Paul Sarbu. Talpes a mai sustinut ca in memorandumul respectiv nu aparea nici un nume.

Memorandumul cu pricina a fost finalizat la inceputul anului 2004 si a fost inaintat spre analiza mai multor institutii. Ulterior, documentul a fost trimis de Ministerul Justitiei, Parchetului National Anticoruptie pentru a efectua cercetari. Acest document a fost intocmit de Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Intrebat de ce tocmai acum l-au chemat sa dea explicatii, senatorul Ioan Talpes a declarat ca "au fost multe probleme si a fost complicata construirea acestui dosar". "Eu stau la dispozitia procurorilor. Cand ajungi in fata unei asemena instante si esti pus sa juri cu mana pe cruce nu cred ca mai aia altceva de ascun".

"Le-am dat procurorilor informatii suplimentare cu privire la redactarea acelui memorandum, respectiv ca a primit informatii si documente de la functionari ai statului care activau in Guvern, Ministerul Finantelor Publice si alte institutii, dar si de la angajati ai companiei Rompetrol". Deci nu de la serviciile secrete. Potrivit lui Talpes, acei functionari care i-au furnizat informatiile "se simteau in primejdie pentru ca se putea invoca faptul ca nu au reusit sa stranga niciun ban din accizele care ajunsesera la sume mari’’, si, din aceata cauza s-au adresat intai Administratiei Prezidentiale.

Talpes a adaugat ca le-a indicat procurorilor si documente clasificate, aflate in prezent in custodia serviciilor de informatii, spunand ca la SIE se gasesc unul sau mai multe dosare referitoare la compania Rompetrol si creantele pe care statul roman le-a avut in Libia prin intermediul Rompetrol. El a spus ca procurorii pot avea acces direct la documentele de la SIE fara a fi nevoie neaparat de o declasificare din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, daca anchetatorii respecta caracterul secret al informatiilor.

La randul sau, Paul Sarbu a declarat ca a dat informatii suplimentare cu privire la cele 600 de milioane de dolari, datorii ale Rompetrol catre statul roman convertite in obligatiuni prin Ordonanta nr. 118/2004.

El a precizat ca toate persoanele care i-au dat informatii cu privire la creanta Libia sunt dispuse sa depuna marturie la Parchet.

Ordonanta cu pricina, admite Talpes a fost fara indoiala facuta in interesul cuiva, "n-am inteles-o", dar a adaugat ca e greu "sa precizez daca a fost un interes al guvernului Nastase. "Daca eram in tara nu ar fi trecut aceasta ordonanta, as venit "cu mitraliera", a mai adaugat in gluma Talpes.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.