Basescu si-a identificat dusmanii in patronii trusturilor de presa * El i-a nominalizat pe Patriciu, Vantu si Voiculescu, numindu-i moguli intr-un interviu la Radio Romania Actualitati

Presedintele Traian Basescu i-a acuzat ieri pe Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu "ca utilizeaza trusturile media in batalia politica". Seful statului a facut referire la mogulii media, de zece ori intr-o ora, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati. Seful statului a insistat asupra faptului ca se confrunta cu un razboi mediatic si a contrazis ideea ca Romania s-ar afla in criza, pentru simplu fapt ca institutiile statului functioneaza. In replica, Patriciu a apreciat ca atitudinea presedintelui este cea a unui om "disperat si incoltit", Voiculescu ii sugereaza sa aresteze mogulii de presa, in timp ce Vantu marturiseste ca nu ii este ostil presedintelui.

"Un conflict, fundamental de data aceasta, intre mine si toate partidele va veni si se va propaga in conditiile in care efortul major al tuturor partidelor, efortul major al tuturor mogulilor media in buna intelegere cu partidele este sa aiba un presedinte care sa reprezinte cam statuia aceea care ii este draga mafiei: cu ochii acoperiti, cu urechile acoperite si gura acoperita. Deci, toti acesti oameni imi cer sa nu aud, sa nu vad, sa nu spun ceva. Este imposibil de tratat in acest mod un presedinte al Romaniei", a aratat Basescu. El a adaugat: "Presedintele este in legatura cu institutiile centrale ale statului, si cine va vrea sa faca din mine un motanas ascultator, care cand se ratoieste Felix Motanul, cand se ratoieste alalalt de la PSD, cand mai tipa nu stiu care liberal suparat, sa se retraga repede la Cotroceni ca sa se ascunda, se insala".

"Luati mana de pe controlul politic al tarii!"

"Vreau sa stiti ca Romania arata asa, cu foarte multi oameni politici in fata, institutiile sistemului democratic sunt in fata, ele isi fac in cea mai mare parte a responsabilitatilor lor treaba, cu o singura exceptie: cand se ajunge in zona economica. Acolo exista influenta din zona economica si a trusturilor media apartinand mogulilor media si aici o spun fara retinere: Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu si domnul Voiculescu utilizeaza trusturile media in batalia politica, dar de ce? Ei vor sa subrezeasca acea parte care ii impiedica sa-si obtina favorurile economice de care au nevoie de la oamenii politici pe care-i controleaza.

Deci, pe scurt, aici suntem. Or, eu nu vreau sa las ca un astfel de stat sa se perpetueze, sa se consolideze si cer un lucru simplu - vazusem si il citez cu placere, daca vreti, pe Dinescu, care spunea <>? Acelasi lucru il spun si eu: de ce sa ne razboim cu ei? Cu o singura conditie: luati mana de pe controlul politic al tarii", a afirmat seful statului.

"As avea o viata foarte dulce daca nu as vedea"

"S-a ajuns probabil la un moment de cumpana in care urmeaza sa decidem ce fel de stat vrem sa avem, ce fel de societate vrem sa avem. Daca vrem o societate linistita, si mie asta mi se cere acum: <>. Stiti cu ce va ramane statul roman? Va ramane cu un sistem combinat de moguli media si ai economiei, cu oameni controlati politic si care vor lua decizii pentru aceste structuri si nu decizii in interes general. Eu nu vreau ca statul roman sa ramana asa, nu vreau macar sa ma fac ca nu vad. As avea o viata foarte dulce ca sef al statului daca nu as vedea: economia creste, sansele ca ea sa se concentreze strict in mainile celor cu relatii politice sunt majore in momentul de fata, nu avem cum sa distribuim cresterea economica si catre cei din mediul rural, pentru ca sistemul este impachetat de interese din afara politicului".

"Eu nu am o relatie cu presa"

Basescu a admis: "Eu nu am o relatie, pur si simplu nu am o relatie cu presa; poate asta e partea rea. Nu am o relatie cu presa... pentru ca ea a devenit foarte mult conditionata de relatia cu mogulii din presa. Sa stiti ca sunt organisme private de presa carora nu le-am facut nici un fel de favoare si care nu renunta la a fi obiective in relatia cu mine si cred ca e lucrul pe care-l apreciez cel mai mult. Cand a fost sa ma critice, m-au criticat, cand sa-mi sustina un punct de vedere, au facut-o, dar cei care, spre exemplu, stiu foarte bine si vede oricine cu ochiul liber, cei care construiesc zi si noapte confunda rezolutiile pe memorii cu biletelele in care ti se cere sa intervii la procurori. Confunda, spre exemplu, faptul ca ai avut un consilier, o consiliera timp de sapte luni, zic <>, dar uita ca au fost foarte inalti demnitari in statul roman care si-au permis sa cheme in cabinet pe ministrul Justitiei, ca sa discute cu un om care avea o problema chiar cu Parchetul.

Sunt lucruri in care se incearca a se pune semnul egalitatii si asta nu o fac decat marile trusturi detinute de mogulii presei. Dar pana la urma asa e viata"... Basescu a marturisit ca a gasit sintagma "mogulii de presa" intr-un ziar. "Mi-a placut ca am gasit-o intr-o analiza, chiar intr-un ziar astazi (n.r. - ieri), cu cei trei moguli, Vantu, Patriciu si Voiculescu, dar ce n-a dus pana la capat analiza respectivului ziar: legatura lor cu politicul. Le-a recunoscut capacitatea de a distruge imaginea cuiva, de a crea imagini virtuale despre cineva, dar nu au facut pasul urmator: sa vada, prin investigatie jurnalistica, ce influenta politica au acesti oameni", a mai spus presedintele. (Anca HRIBAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.