Guvernul va semna, in luna aprilie, cu companiile din sectorul energetic acordul referitor la plata unei contributii, trimestriale, pe o perioada de trei ani, intr-un fond destinat subventionarii facturilor familiilor cu venituri reduse, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

"Deocamdata stabilim cine vor fi platitorii, cui ne adresam. In mod cert vor fi cei care exploateaza resurse", a declarat Vladescu.

Potrivit lui Vladescu, va fi vorba despre o contributie benevola din partea companiilor, iar negocierile vor tine cont atat de interesul statului - mentinerea pretului la componentele energetice pentru persoanele cu venituri reduse - cat si de cele ale firmelor, indiferent ca vor fi de stat sau cu capital privat. "Nu este o taxa fixa clara pe produse. De aceea va fi o negociere cu companiile. Interesul statului este sa mentina pretul la componentele energetice, ca oamenii sa aiba asigurata incalzirea fara sa plateasca mai mult. Va fi un mixt pentru ca unele persoane folosesc gaze naturale, altele energie termica, iar unele energie electrica", a spus Vladescu. Ministrul Finantelor a afirmat ca exista acordul de principiu al tuturor companiilor de a contribui la acest fond de solidaritate.

Subventie catre cetatean

In privinta modalitatilor de aplicare a subventiilor, Vladescu a spus ca se va prefera subventionarea cetateanului si nu cea directa catre centrale. "Poate i se va plati cetateanului o cota din factura. Nu cred ca vor primi banii direct, pentru ca noi trebuie sa ne asiguram ca omul primeste energie si nu bani", a explicat Vladescu. Contributia companiilor ar putea fi trimestriala si pe o perioada de trei ani.

"Cred ca vom aplica un sistem trimestrial, mie mi se pare echilibrat. Iar in privinta perioadei, eu voi propune trei ani. Totusi, nu poti sa le ceri o taxa care va duce la disparitia profitului sau care le va afecta pozitia pe pietele de capital", a declarat ministrul Finantelor. De asemenea, Vladescu a explicat ca acordul va fi semnat numai dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare din Domeniul Gazelor Naturale va afisa, la 1 martie, calendarul majorarilor preturilor la gaze naturale.

"Sper ca in aprilie sa avem un acord. Fiind o contributie benevola, le vom face o cerere de oferta. Ei vor gasi un limbaj tehnic pentru a evita sa vina cu propunerea si, pana la urma, cred ca tot noi le vom face o propunere", a conchis Vladescu.

Comisia pentru Fondul social al gazelor este formata din ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, si presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu.

In urma scandalului declansat de scumpirea neplanificata a gazelor din 11 noiembrie, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu au concluzionat ca solutia atenuarii impactului cresterii pretului la gaze ar fi contributia Petrom la un Fond social. Premierul spunea ca societatile care inregistreaza cifre de afaceri considerabile si profituri consistente trebuie sa-si arate responsabilitatea sociala fata de consumatori. El adauga ca trebuie gasita o formula prin care scumpirile gazelor sa fie preluate prin sume alocate de companii in asa fel incat sa se micsoreze presiunea pe consumator.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.