Iulian Ceia, alias „Pionul", din dosarul Sarmizegetusa, face dezvaluiri senzationale

Asa cum ziarul Adevarul anunta saptamana trecuta, in ultimul episod al serialului "Afacerea Bratarilor dacice", prezentam azi o parte a dezvaluirilor facute de Iulian Ceia, alias "Pionul", principalul acuzat din dosarul"Tezaurul de la Sarmizegetusa". Acesta relateaza cu lux de amanunte de ce dosarul "Bratarile dacice" nu are ca mobil principal controversatele obiecte de tezaur rascumparate de statul roman cu bani grei si explica faptul ca miza afacerii este discreditarea unui important personaj politic.

Potrivit declaratiilor lui Iulian Ceia, tinta principala a procurorilor din Alba Iulia ar fi fost nimeni altul decat Adrian Nastase. Si, alaturi de Nastase, in vizorul procurorilor s-a mai aflat si acuzarea altor personaje VIP, precum Dan Iosif, Marian Iancu, Ovidiu Tender, Ioan Talpes sau Sergiu Nicolaescu. In afara dezvaluirilor privind latura politica a afacerii judiciare "Bratarile dacice", Iulian Ceia este cea de-a treia persoana care sustine ca bratarile repatriate de autoritatile romane sunt false. Mai mult, Ceia confirma dezvaluirile, pe care Adevarul le-a publicat, despre "istoria" asa-ziselor obiecte de patrimoniu. "Pionul" stie, la randu-i, cine este fauritorul de tezaure: Sorin Popa, bijutierul din Calan, decedat in mod suspect in timpul anchetei autoritatilor. Alaturi de declaratiile-soc ale "Pionului" Ceia, prezentam si cazul presupuselor falsuri antice de la Alba Iulia, expuse de autoritati alaturi de bratarile dacice.

Iulian Ceia, pericol public sau personaj incomod?

Cine este, de fapt, Iulian Ceia? La ultimul termen de judecata din procesul "Bratarile dacice", procurorii au cerut arestarea catorva inculpati care sustinusera ca au vazut bratarile doar la televizor. Printre acestia se afla si Iulian Ceia, supranumit "Pionul". In mod ciudat, acuzarea a cerut sa fie arestat Iulian Ceia, pentru ca acesta ar intimida procurorii si ca ar incerca sa influenteze martorii, in special, prin lansarea in ziarul Adevarul a ipotezei bratarilor false. Este de mentionat faptul ca Iulian Ceia nu a devenit un personaj interesant pentru ziarul nostru decat dupa cele intamplate in instanta, la Hunedoara. Iata de ce inca o data putem sa tragem concluzia ca, in acest dosar, procurorii acuza fara probe. Toate acestea ne-au determinat sa aflam daca, intr-adevar, Iulian Ceia este un pericol public, asa cum il prezinta rechizitoriul din dosarul "Bratarile dacice", sau este un personaj incomod pentru multi dintre cei implicati in acest dosar judiciar cu vadita tenta politica.

Martorul-cheie si-a schimbat de trei ori declaratia

"Eu am fost arestat in baza unei declaratii a unui om care, la randul lui, a fost arestat in baza dezvaluirilor mele. Este vorba de Nitu Cristian (n.r.- personaj din reteaua "Spuma si Bibanu’"), arestat intr-un dosar cu droguri. Prima data, Nitu Cristian a zis ca i-am vandut bratara lui Nastase. Pe urma, ca i-am dat-o lui Bivolaru. Acum, pentru a treia oara, vine si spune ca i-as fi vandut-o lui Marian Iancu. Mai mult, cere sa nu mai fie chemat ca martor in instanta", povesteste Iulian Ceia. Iata un exemplu de consecventa in dosarul "Bratarilor dacice": "Revin si arat ca este adevarat ca Iulian Ceia i-a vandut bratara dacica lui Marian Iancu la Bucuresti, dar acesta i-ar fi achitat-o integral, iar Gabriel Bivolaru nu are nicio legatura cu aceasta tranzactie"! Aceasta este ultima dintre declaratiile lui Nitu Cristian, cel care, din puscarie, i-a trimis o scrisoare cu scuze lui Adrian Nastase. Intrebarea este ce credibilitate mai poate avea acest om, folosit de procurori ca martor-cheie?

"Asta vreau sa scrii despre Nastase!"

"De ce eu? Pentru ca sunt singurul dintre cei vizati care avea legaturi cu Bucurestiul. Cu Dan Iosif, cu VGB, cu Gabriel Bivolaru. In mai-iunie 2005, cand a fost perioada cu anticipatele. Nimeni nu-l aresteaza pe Nastase pentru o prostie. Ei au stiut de la inceput ca asta, chestia cu bratarile nu tine (...) Exista la dosar toate inregistrarile ambientale dinaintea arestarii mele. Lazar mi-a pus hartia in fata si mi-a spus: «Asta vreau sa scrii despre Nastase!» Eram cu avocata mea care, la un moment dat, a iesit afara. Si Lazar mi-a vorbit despre patriotism, despre credinta. L-am ascultat si, la sfarsit, i-am spus: «Eu nu pot scrie asa ceva, pentru ca nimic din ceea ce-mi cereti sa scriu nu este adevarat!». Singurul adevar este ca sunt prieten cu Dan Iosif si ca i-am dat lui Dan Iosif un ciob si o chestie de lut.

Discutia a degenerat si m-a amenintat ca o sa ma aresteze. Si, intr-adevar, dupa trei zile, m-a arestat la Bucuresti", ne spune Iulian Ceia. Cu toate acestea, la un moment dat, intr-un ziar central, in iunie 2005, procurorul Lazar a afirmat ca Iulian Ceia a declarat ca "Adrian Nastase si Ioan Talpes au cumparat bratari dacice de la traficantii de obiecte din Muntii Orastiei". Ca sa acuzi niste oameni de fapte atat de grave trebuie sa ai probe. Si, dupa cate a declarat in exclusivitate pentru Adevarul Marius Iacob, seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, "nu exista probe".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.