Politisti, jandarmi si oficiali din MAI si-au cumparat locuintele de serviciu la preturi preferentiale, desi aveau alte case in proprietate - fapt interzis de lege.

Mai multi angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor, unii dintre ei cu grade si functii mari, au devenit proprietari ai apartamentelor de serviciu in care stateau cu chirie, beneficiind de credite subventionate, desi detineau si alte locuinte. Unul dintre impricinati are chiar sapte apartamente. Legea de vinzare a locuintelor de serviciu le interzicea asemenea tranzactii, dar ei gasesc motive dintre cele mai ingenioase pentru a-si justifica achizitiile. Iar Parlamentul le-a mai facut un hatir: a scazut dobinda in lei de la 8 la 5% si i-a scutit de plata TVA.

Mai multi angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), unii dintre ei cu grade si functii mari, si-au cumparat apartamentele in care stateau cu chirie, desi detineau si alte case sau apartamente. Pentru a intra in posesia lor, acestia au dat declaratii notariale pe proprie raspundere din care reiesea ca nu aveau alte case sau ca acelea pe care le detin deja nu intrunesc conditiile minime de trai decent. Directia Generala Anticoruptie (DGA) din MAI a facut verificari si a gasit falsurile in declaratii. In patru cazuri a trimis dosarele la Parchet.

"Credeti ce scrie in declaratia de avere?"

Colonelul Geanta Stefan, seful Directiei Protectiei Civile din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, si-a cumparat locuinta de serviciu anul trecut. Potrivit declaratiei de avere, el detine din 1989 si un apartament de 120 de metri patrati. Colonelul s-a justificat ca apartamentul din Constanta este de doar 80 de metri patrati, iar familia sa numara cinci persoane. Intrebat de ce in declaratia de avere apartamentul apare cu 120 mp, ofiterul ne-a raspuns: "Dar ce, dumneavoastra luati in serios tot ce este scris in declaratia de avere?".

"Celelalte case nu sint locuibile"

In 2005, cind s-a improprietarit cu locuinta de la MAI, chestorul Ion Burciu, sef serviciu in Directia Generala Management Operational din MAI, mai detinea, potrivit declaratiei de avere, doua case de vacanta. Una din 1997, in judetul Cluj, iar cealalta, din anul 2003, in Valea Doftanei, Prahova. Ion Burciu ne-a declarat ca si-a cumparat locuinta de serviciu, intrucit celelalte case nu intrunesc conditiile Legii locuintei: "Le-am trecut in declaratia de avere, insa ele sint nelocuibile. Nu am gasit alta formulare".

Lecu, cel cu vila construita cu jandarmi

Fostul sef al Directiei Logistice din Jandarmeria Romana, colonelul in rezerva Nicolae Lecu, si-a cumparat un apartament de serviciu cu putin timp inainte de a se pensiona si in plin scandal al vilelor ridicate cu jandarmii din subordine.

Colonelul a vindut casa care il facuse celebru fiului sau minor dintr-o casatorie anterioara, desi legea nu il absolva nici de aceasta situatie.

Lecu a fost acuzat de DNA, la sfirsitul anului trecut, ca ar fi folosit materiale, utilaje si militari din Jandarmerie pentru construirea a doua imobile in judetul Ilfov. Jandarmii erau transportati pe santiere cu masinile unitatii si erau recompensati cu permisii si tigari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.