Procuroarea Claudia Budiana din Craiova, beneficiara unui certificat ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat ), trebuia verificata de SRI inainte de a avea acces la informatii cu caracter secret. In virtutea functiei sale, procuroarea Budiana putea beneficia de anumite secrete, insa numai dupa o verificare la sange, inclusiv a concubinului sau Stelica a lu’ Dragavei, interlopul arestat de autoritatile franceze pentru infractiuni de crima organizata.

Obtinerea certificatului ORNISS

In Romania, accesul la informatii secrete de stat este permis, cu respectarea principiului necesitatii de a cunoaste, numai persoanelor care detin certificat de securitate sau autorizatie de acces, valabile pentru nivelul de secretizare a informatiilor necesare indeplinirii atributiilor de serviciu. Certificatul de securitate sau autorizatia de acces la informatii clasificate, conform HG nr. 585/2002, se elibereaza numai in baza avizelor acordate de autoritatea desemnata de securitate (ADS), in urma verificarilor efectuate asupra persoanei in cauza, cu acordul scris al acesteia.

Astfel ca procuroarea Budiana s-a lasat verificata cu buna stiinta sau pur si simplu a considerat ca iubitul ei e curat ca lacrima. Saracul om facea si el rost de un ban. Persoana pentru care se solicita acordarea accesului la informatii secrete de stat isi exprima acordul privind efectuarea acestor verificari printr-o declaratie scrisa, data in prezenta functionarului de securitate odata cu predarea formularului tip completat corespunzator nivelului de clasificare a informatiilor respective.

Concubinul trebuia verificat si el

Certificatul de securitate este conditionat de avizul autoritatii desemnate de securitate si de decizia ORNISS, comunicata institutiei solicitante, in cazul de fata Parchetul Curtii de Apel Craiova. Exista situatii in care persoana solicitanta a certificatului ORNISS este incompatibila. In acest caz, verificarile vizeaza si sotul/sotia si chiar concubinul/concubina. Este adevarat ca sunt vizate persoanele suspecte de acte de terorism, spionaj sau alte infractiuni privind siguranta nationala. Insa, in demersul lor de a verifica daca nu cumva concubinul Claudiei Budiana are apucaturi "teroriste", serviciile secrete ar fi putut depista lesne indeletnicirile infractionale ale deja celebrului Stelica a lu’ Dragavei. Orice abatere duce automat la retragerea certificatului ORNISS.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.