Tribunalul Bucuresti l-a somat pe procurorul Ciprian Nastasiu ca va primi amenda daca nu va da toate informatiile cerute de instanta in procesul in care Dinu Patriciu contesta ordonanta procurorilor de scoatere de sub urmarire penala a fostului director al Rompetrol John Works.

Ciprian Nastasiu, procurorul care a desfasurat ancheta in dosarul ‘Rompetrol’, trebuie sa indice instantei domiciliul lui John Works, pentru ca acesta sa fie citat in proces. De asemenea, procurorul trebuie sa trimita dosarul penal care contine ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a americanului. Daca nu va da curs solicitarii Tribunalului Bucuresti, procurorul Nastasiu va fi amendat. Cum poate insa fi dezvaluite toate acestea avand in vedere ca americanul este totusi protejat de o lege, fiind strain.

Astfel, judecatorii nu pot cere astfel de amanunte, cu atat mai mult cu cat dosarul de urmarire penala al lui John Works este in curs de cercetare, adica este deschis si procurorul Nastasiu nu-l poate trimite in instanta. Omul de afaceri Dinu Patriciu a depus o plangere la Tribunalul Bucuresti in care arata ca nu este de acord cu dubla calitate pe care a avut-o John Works in timpul anchetei, invinuit si martor. Initial, John Works a fost pus sub invinuire de procurori in legatura cu creanta Libia, apoi acesta a fost scos de sub urmarirea penala, dupa ce a dat declaratii ca martor. Patriciu considera ca decizia procurorilor de a-l scoate de sub urmarire penala pe John Works nu este legala. Pe de alta parte, Dinu Patriciu incearca sa afle numele martorilor sub acoperire audiati de procurori cu acordul Departamentului de Stat al SUA, unul dintre ei putand fi chiar John Works.

In rechizitoriul procurorilor se face referire la un martor cu identitate protejata, care a dat declaratii ce ii incrimineaza pe cei din conducerea companiei Rompetrol. ‘Prin Ordonanta nr.111/D/P emisa la data de 24 iulie 2006 s-a dispus, apreciindu-se drept proba pertinenta si utila cauzei, audierea unui martor cu protejarea identitatii reale, martor care s-a aflat in imediata apropiere a conducerii Rompetrol SA, respectiv in apropierea inculpatilor Patriciu Dan Costache si Stephenson George Philip, precum si a invinuitilor Bucsa Alexandru si John Hamilton Works’, se arata in rechizitoriul trimis in instanta. ‘Martorul a solicitat protejarea identitatii sale si audierea in regim de confidentialitate avand in vedere influenta pe care o au inculpatii atat in Romania, cat si pe teritoriul altor state, precum si posibilitatea reala a acestora de a exercita presiuni asupra sa.

A atasat solicitarii sale si un inscris din care rezulta demersurile facute de inculpati in vederea influentarii si intimidarii sale’, sustin procurorii. Martorul audiat in cauza sub identitatea de Radu Comanescu a declarat ca, fiind expert in domeniul petrolier, a fost consultat de Patriciu si John Works in legatura cu posibilitatea obtinerii unui imprumut de la banca germana West LB. Procurorii DIICOT au disjuns, in iunie 2006, din dosarul ‘Rompetrol’, ancheta in cazul a patru persoane: John Works, Phil Stephenson, Colin Hart si Irina Popovici.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.