Detinatorii de actiuni Proprietatea vor putea obtine cistiguri cu 60% mai mari daca nu le vor vinde imediat.

Evaluarea activelor Fondului Proprietatea (FP) se va face la nivelul anilor 2004-2005, arata proiectul unei ordonante de urgenta care va modifica legislatia aplicabila celui mai mare organism de plasament colectiv din Romania. Potrivit proiectului, in perioada imediat urmatoare, FP isi va selecta prin licitatie un evaluator, care va avea drept sarcina evaluarea activelor acestuia. Calculul se va face la nivelul anului 2004 atit pentru societatile la care FP detine actiuni, listate pe bursa, cit si pentru cele care au actiunile nelistate.

Termenii de referinta pentru evaluare sint lunile precedente infiintarii Fondului (inceputul anului 2006), pentru stabilirea valorii medii a cursului actiunii, in primul caz, si capitalurile sociale de la 31 decembrie 2004, in a doua situatie.

Participatia FP la societatile nelistate se va face pe baza metodei capitalurilor proprii, o metoda despre care analistii spun ca nu este de natura a reflecta valoarea de piata. De aici o subevaluare a valorii actiunilor, apreciaza Iulian Panait, presedintele firmei KTD Invest. "Aplicarea metodei capitalurilor proprii din start duce la o valoare mai mica decit pretul de piata. Acum, spre exemplu, societatile listate la bursa au o valoare de doua-trei ori mai mare decit capitalurile proprii ale acestora", spune Panait. In plus, o abatere va proveni si de la calcularea activelor la nivelul anilor 2004-2005.

Pe fondul cresterii economice din ultimii doi ani, valoarea medie a actiunilor la BVB a crescut cu 40-60% in perioada 2004-2005 si cu 20% in anul urmator. Cum 10% din capitalul social al FP este constituit din pachete de actiuni la societati listate (56 de companii), aceasta va duce la o subevaluare a actiunilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.