Fiecare conducta de sub strazile din Centrul istoric este inspectata de o camera video, care semnaleaza problemele pe fiecare milimetru filmat, ca intr-o interventie chirurgicala

Lucrarile din zona-pilot a Centrului istoric se desfasoara cu mare discretie. Si asta nu pentru ca cineva nu vrea sa arate cum se lucreaza, ci pentru ca toata munca se consuma sub pamant si in fata monitorului unui computer. Un "soarece " electronic umbla prin canalizarea veche de mai bine de 100 de ani si le arata specialistilor, la milimetru, unde trebuie sa intervina.

Omul sta la calculator, aparatele lucreaza

Robotelul cu camera video este introdus pe tevile cu diametrul unei cutii de pantofi si functioneaza ca un endoscop folosit de medici. Propulsat de un motoras similar cu al unei masinute teleghidate, "soricelul" electronic filmeaza si fotografiaza in cele mai dificile zone ale conductei, unde un om abia poate baga mana. Informatiile sunt trimise catre un computer amplasat intr-o utilitara parcata la marginea gurii de canal, prin care este introdus aparatul. Specialistii numesc sistemul CCTV, un laborator de filmare si vizionare, in care omul sta la calculator, iar aparatele lucreaza pe sub pamant sau prin conductele pline de mizerie. "Introducem la inceput un robot care ne da informatiile video despre interventia pe care trebuie sa o facem. Dupa el vine alt robot care curata conducta, si apoi noi putem remedia eventualele fisuri", declara seful de santier din Centrul istoric, Remus Iftene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.