Strategia Coalitiei anti-Basescu: O Comisie parlamentara care sa tina fierbinte suspendarea presedintelui si sa evite, pentru moment, votul in plen si sesizarea Curtii Constitutionale

Parlamentul ar putea apela la infiintarea unei comisii de ancheta care sa stabileasca daca e necesara suspendarea presedintelui Traian Basescu, sustin surse parlamentare. Constienti de popularitatea lui Basescu si, in consecinta, de posibilul esec al unui referendum pe tema suspendarii sale din functie, senatorii si deputatii ar urma sa amane sesizarea Curtii Constitutionale si votul in Parlament, adica intregul proces de suspendare.

Parlamentul vrea sa-i fure din popularitate

Solutia aleasa ar ajuta Coalitia anti-Basescu si in planul imaginii si in cel politic. In primul rand, comisia parlamentara de ancheta ar urma sa disece toate capetele de acuzare aduse presedintelui si sa purceada la o serie de audieri menite sa tina subiectul in atentia populatiei. Astfel, timp de o luna, Parlamentul va avea tunurile puse pe presedinte si se va vedea in toate buletinele de stiri. Un plus la imagine. In final, reprezentantii Comisiei, pentru a-si dovedi utilitatea, vor veni cu un raport final continand concluziile anchetelor. Raportul ar urma sa fie supus aprobarii sau respingerii plenului Parlamentului, care astfel ar urma sa dea un vot de incredere Presedintelui. De altfel, demersurile de suspendare ar putea fi reluate intr-un moment in pe care il vor considera favorabil initiatorii.

Prevederile legii

Constituirea unei comisii de ancheta are si temei legal. Astfel, daca nu exista motive suficiente pentru sesizarea Curtii, se poate adopta in plenul Parlamentului constituirea unei Comisii comune de ancheta (Articolul 67 din Regulamentul sedintelor comune). Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor. In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare se duce la Curte spre consultare, urmand ca in termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Parlamentul sa se intruneasca in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie. La dezbateri este invitat si presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa. Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Articolul 68 din Regulamentul sedintelor comune arata ca, in cazul in care s-a hotarat constituirea unei comisii comune de ancheta, raportul intocmit de aceasta in termenul stabilit se trimite Curtii Constitutionale spre consultare, in termen de trei zile de la data depunerii raportului. (Roxana ANDRONIC)

Apelul lui Geoana

"Presedintele jucator, bautor si dansator nu respecta legea"

"Facem un apel catre toti parlamentarii si cetatenii sa voteze cu noi, la intelectualii neaserviti, la tinerii care nu mai doresc sa traiasca intr-o tara in care sa-ti fie frica sa mai vorbesti la mobil sau sa trimti un email fara sa fie interceptat de serviciile lui Traian Basescu. PSD cere demiterea imediata a lui Traian Basescu si organizarea de alegeri prezidentiale", a declarat ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana. El a anuntat ca BPN al PSD a aprobat documentul prin care se cere suspendarea presedintelui, acesta urmand sa fie depus la Birourile permanente ale Parlamentului si sa fie trimis Curtii Constitutionale. Seful PSD a spus ca "presedintele jucator, bautor si dansator nu respecta legea suprema, deci nici legile si normele societatii". PSD a venit si cu solutia pentru iesirea din criza: consfintirea coabitarii intre un presedinte de o culoare politica si un guvern si o majoritate parlamentara de alta culoare politica si gasirea unei formule negociate de sprijin pentru guvern minoritar, in conditii de coabitare explicita cu presedintele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.