Hotelurile se vor inalta la Arieseni, langa Baita, unde a fost cea mai mare exploatatie din lume

In anul 2001, festivismul si amatorismul au jucat Romaniei, o data in plus, o farsa de proportii: dupa atentatele de la World Trade Center, Prefectura Constanta a descoperit ca rutele aeriene ale curselor de pe Aeroportul "Mihail Kogalniceanu" treceau pe deasupra Centralei atomoelectrice de la Cernavoda.

In mare graba, "factorii de raspundere" au lucrat rapid la "problema" si au modificat traseele avioanelor. Astfel de stangacii, repetate sub alte forme, in alte zone ale tarii, prezinta Romania ca pe o tara incapabila sa gestioneze probleme acute contemporane: manevrarea materialelor strategice este numai una dintre ele. In prezent, in celalalt capat al tarii, chiar pe frontiera care uneste trei judete bogate in (foste) zacaminte radioactive (Arad, Alba, Bihor), se doreste implementarea unei statiuni-gigant, pe o caldare naturala, plina cu deseuri radioactive: mai plastic, comuna Arieseni vrea sa faca partii de schi pe depozitul cu reziduuri al zonei Baita, defrisand aproape 30 hectare de padure.

Megastatiune

In speranta atragerii unui aflux mare de turisti straini pe tot parcursul anului, edilii comunei Arieseni (jud. Alba) au solicitat si au obtinut partial de la guvern aprobarea efectuarii unor defrisari pe versantii din zona Vartop, fara plata taxelor legale prevazute de lege. Megastatiunea proiectata de primaria din Alba se numeste Domeniul schiabil Bubesti-Poiana Vartop si se afla situata la mica distanta (circa 20 km) de Baita (jud. Bihor), o zona de extractie ajunsa depozit, care a gazduit cea mai mare exploatatie de uraniu din lume. Pentru Depozitul national de deseuri radioactive Baita IFIN-HH, de exemplu, principala organizatie centrala care se ocupa cu gestionarea deseurilor radioactive, ANDRAD, lucreaza in prezent la inventarul de vechi si noi deseuri, inclusiv cele provenite de pe Platforma IFIN Magurele. Ordinul 844 din 2004 preconizeaza masuri drastice de securizare la Baita, in cadrul unui plan care se intinde pana in anul 2009.

Primarul Marin Jurj, ajutat de Consiliul Judetean Alba, vrea sa construiasca la Arieseni nu mai putin de 12 partii de schi, iar Planul de Urbanism Zonal este finalizat si aprobat. Statiunea va reuni un cartier de hoteluri si pensiuni, parcuri, magazine, un ultramodern centru medical, precum si o biserica pentru cei care nu mai sunt salvati de doctori. Documentatia a fost depusa la Agentia Nationala pentru Turism, iar o firma de consultanta a fost selectata pentru determinarea costurilor acestei investitii, evaluata initial la 60 milioane de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.