Pentru prima data, un spital din Romania publica pe internet activitatea fiecarui medic in parte. Situatia arata ca sunt medici care au facut 300 de interventii chirurgicale pe an, in timp ce altii 5 sau 6. Este o modalitate ca pacientii sa-si aleaga astfel medicul pe care-l considera mai bun.

Mai ales ca a doua etapa a acestei initiative prevede ca pe internet sa apara si gradul de complexitate al interventiilor, dar si cate dintre ele au reusit.

Numai ca, dupa cum spun managerii unor spitale, indiferent de numarul operatiilor, medicii sunt platiti la fel.

Initiativa de a face publica activitatea medicilor apartine Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Situatia care poate fi fazuta pe internet se refera la anul trecut.

Managerul Spitalului Universitar Bucuresti, profesor doctor Gheorghe Iana explica cum s-a ajuns in situatia ca unii medici sa faca sute de operatii intr-un an, iar altii doar cateva.

"Sunt medici care sunt de gasit zilnic, de dimineata pana seara, si atunci pacientul ajunge la el foarte usor. Apoi, in lumea pacientilor se duce vestea: "am fost la doctorul x si am fost multumit."

"Dar daca eu ma duc la un medic pe care azi nu-l gasesc, maine stau 3 ore in fata usii iar el ma primeste 5 minute dupa doua zile...ma mai duc la el? nu ma mai duc", a spus profesor doctor Gheorghe Iana.

De cele mai multe ori, medicii care nu au activitate in spital, au colaborari in alta parte. Insa, potrivit managerului Gheorghe Iana, sunt platiti la fel, indiferent de performanta lor. Iar situatia nu este singulara.

Profesor doctor Dorin Sarafoleanu, de la Spitalul Sfanta Maria, spune ca "in clinica sunt 9 medici. Din acestia, 4 sau 5 realizeaza 300-400 de operatii fiecare intr-un an, iar ceilalti au 5 sau 6 operatii."

"Cei din urma au vechime si au salarii mai mari decat cei care opereaza. Am vorbit cu directorul nostru si mi-a spus nu am nici o metodologie juridica sa pot sa-i sanctionez la salariu", spune Dorin Sarafoleanu.

Initiativa de a publica pe internet activitatea medicilor din spitale urmareste, pe de o parte, sa-l ajute pe pacient sa-si aleaga medicul - in functie de performantele acestuia - iar pe de alta parte, sa sesizeze Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Managerii spitalelor spun ca legislatia ar trebui modificata astfel incat medicii din spitale sa fie platiti asemeni celor de familie - in functie de pacienti sau de serviciile medicale prestate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.