Ultimul termen in dosarul Tanacu a avut loc, ieri, la Tribunalul Vaslui. Este vorba despre procesul in care fostul preot Daniel Corogeanu si alte patru foste calugarite sunt acuzati de moartea tinerei Irina Cornici.

Sora Irina Maricica Cornici a murit in conditii neelucidate, in iunie 2005, in urma unui presupus ritual de exorcizare. Avocatii celor cinci au solicitat in sedinta de vineri admiterea unor noi probe, care fac referire la diverse acte normative in vigoare privind drepturile omului si respectarea dreptului in cazurile persoanelor bolnave psihic. De asemenea, avocatii apararii au dorit sa introduca la dosar documente in care sunt prezentate opinii ale inaltilor prelati din Biserica Ortodoxa Romana, cu privire la procedeul de exorcizare.

Nici nu incepuse bine procesul, ca acesta a si fost suspendat pentru a fi vizionate imagini cu ritualuri de exorcizare. Magistratii Tribunalului Vaslui au decis suspendarea pentru o ora a procesului, dupa ce procurorul de instanta a acceptat noile probe aduse de avocatii apararii in sustinerea nevinovatiei celor cinci inculpati. Timp de o ora, a fost vizionat un material care cuprinde imagini cu ritualuri de exorcizare din cadrul Bisericii Ortodoxe ruse, material adus ca proba de avocatul apararii. Acesta incearca sa demonstreze ca astfel de procedee sunt practicate in Biserica Ortodoxa. Avocatul apararii, Maria Ilisei, spune ca materialul a fost difuzat si de televiziune nationala rusa.

Procurorul de instanta a refuzat difuzarea acestor imagini in timpul procesului si a decis ca materialul sa fie urmarit intr-un spatiu restrans, si nu in timpul sedintei de judecata. In prima faza, Daniel Petru Corogeanu si cele patru calugarite: Cepraga Adina, Bardanas Simona, Arcalianu Nicoleta si Otel Elena au fost acuzati de omor deosebit de grav. Odata cu inceperea procesului, in august 2006, a fost schimbata incadrarea juridica a faptei in privare de libertate soldata cu decesul victimei. Cei cinci acuzati pledeaza in continuare nevinovat si sustin ca au vrut doar sa o ajute pe Irina Cornici, despre care cred ca era posedata de duhuri rele.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.