Patronatele colecteaza, la fel ca si sindicatele, o cotizatie obligatorie impusa de Contractul Colectiv de Munca la nivel national.

Toate firmele romanesti trebuie sa plateasca un leu pe an pentru fiecare salariat. Banii se impart intre patronate si sindicate, intrind in asa-numitele fonduri de negociere. Taxa se adauga la cea impusa salariatilor din companiile medii si mari, care trebuie sa plateasca minimum 0,6% din salariu sindicatelor, indiferent daca sint membri sau nu.

Pina anul trecut, Contractul Colectiv de Munca la nivel national (CCM) nu se aplica decit semnatarilor. Insa, de anul acesta, Inspectia Muncii va aplica prevederile contractului in cazul tuturor agentilor economici.

Inca un milion de euro pe an

Pe linga cele citeva zeci de milioane de euro strinsi de sindicate de la salariati, si patronatele pot incasa niste bani de la firme. Astfel, pentru cei aproximativ patru milioane de salariati nebugetari, patronii ar trebui sa vireze o contributie anuala de peste un milion de euro. Banii ar trebui sa se imparta in trei directii: o treime pentru negocierea la nivel de unitate, o treime pentru reprezentantii patronali si sindicali la nivel de ramura (bani impartiti in mod egal) si o treime pentru cei reprezentativi la nivel national.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.