Serviciul vrea sa-si pastreze ofiterii acoperiti din presa, justitie, parlament, partide politice si culte

Serviciul Roman de Informatii a trimis la guvern propriile amendamente la legile sigurantei nationale, solicitand sa i se acorde puteri sporite si privilegii. In viziunea SRI, institutiei trebuie sa i se permita in continuare sa desfasoare activitati economice proprii si sa infiltreze ofiteri sub acoperire in presa, justitie, sindicate, partide si culte religioase.

SRI a propus reintroducerea in textele legislative a tuturor prevederilor controversate eliminate de Palatul Victoria. Documentele intrate in posesia noastra contrazic unul dintre pretextele sub care, recent, CSAT a retrimis Executivului pachetul respectiv fara aviz - absenta punctelor de vedere ale serviciilor speciale. Propunerile SRI ar putea ajunge in parlament, chiar daca guvernul refuza sa le preia, avand in vedere faptul ca PD si-a anuntat deja intentia depunerii in forul legislativ a proiectelor de lege in forma dorita de Cotroceni.

Afaceri la secret

Una dintre cele mai controversate prevederi, pe care SRI vrea sa o reintroduca in textul legii privind organizarea si functionarea serviciului, vizeaza asigurarea unor fonduri suplimentare care nu pot fi controlate de parlament. La articolul privind finantarea, institutia condusa de George Maior a propus o completare potrivit careia "fondurile banesti necesare pentru desfasurarea activitatii Serviciului se asigura de la bugetul de stat si din alte surse, legal constituite". SRI a mai inclus un alineat care prevede ca "in cadrul Serviciului pot fi infiintate activitati finantate integral din venituri proprii, potrivit legii".

"Propunerea este justificata de faptul ca, in prezent, Serviciul beneficiaza de fonduri si din alte surse (ex. Casa de Asigurari de Sanatate, participarea la programe de invatamant si cercetare, finantate de alte ministere)", argumenteaza institutia. O alta modificare propusa de Serviciu are in vedere extinderea ariei in care ofiterii pot efectua acte premergatoare urmaririi penale. Daca varianta guvernului stipula ca ofiterii de informatii pot efectua acte premergatoare urmaririi penale numai in cazul faptelor de terorism si a celor asimilate terorismului, in viziunea SRI, acest tip de activitati poate fi desfasurat in cazul tuturor faptelor care se constituie in amenintari la adresa securitatii nationale.

SRI a cerut sa aiba agenti acoperiti in parlament, in cadrul puterii executive, in justitie, precum si in presa, sindicate, partide sau culte religioase. "Interdictiile referitoare la folosirea ca acoperire a organizatiilor media sau religioase sunt excesive in conditiile in care orice serviciu secret practica aceste modalitati de obtinere a informatiilor. Se impune eliminarea textului pentru a permite culegerea de informatii de securitate nationala si asigurarea realizarii tuturor activitatilor care permit prevenirea, contracararea si inlaturarea amenintarilor la adresa securitatii nationale a Romaniei care se manifesta in mediile mentionate", au precizat reprezentantii SRI.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.