Ion Iliescu, artizanul din umbra al incercarii de suspendare a presedintelui, profita de ocazie si riposteaza la toate atacurile lui Basescu impotriva sa.

"De domnul Basescu trebuie sa te feresti si atunci cind iti daruieste etichete", afirma Ion Iliescu in interviul acordat ieri "Cotidianului". El spune ca regreta ca l-a facut pe Mircea Geoana "prostanac", ca acesta este "un politician responsabil" si ca "adevaratii prostanaci, fara ghilimele", sint in alta parte. Pentru suspendarea presedintelui in Parlament, Ion Iliescu sustine ca PSD se bazeaza si pe voturi de la actuala putere, dar si pe ale unor parlamentari independenti si de la minoritati. Ion Iliescu spune ca protestul intelectualilor fata de suspendarea lui Traian Basescu este nedemocratic si le ureaza scurt: "Sa fie sanatosi!".

Sinteti considerat de catre dl Traian Basescu drept autorul din umbra al ideii si strategiei de suspendare a sa. Cum raspundeti? Care a fost implicarea dvs. in aceasta actiune?

Domnul Basescu a inceput sa vada, de la o vreme, numai dusmani in jurul Domniei sale, ceea ce devine obositor. Daca este cineva in umbra acestui conflict, acela este chiar seful statului. Ideea suspendarii nu-mi apartine, dar o sustin dintr-un motiv extrem de simplu: daca seful statului isi pierde capacitatea de a negocia si de a media, daca este presedinte jucator, lucrurile pot degenera. Daca nu mai este recunoscut de o parte a clasei politice si a societatii drept un arbitru neutru, cine va indeplini acest rol?

Pe ce voturi va bazati, din cadrul caror partide, pentru un vot favorabil suspendarii presedintelui in Parlament?

Eu, personal, nu ma bazez decit pe votul meu. PSD, PRM si PC se bazeaza pe voturile lor si pe faptul ca nemultumirea fata de modul nedemn si abuziv in care se manifesta seful statului va determina si parlamentari din partidele aflate la putere sa voteze pentru suspendare.

N-aveti negocieri totusi pentru a va asigura o majoritate?

Sint niste incertitudini. Nu poti sti masa independentilor cum va vota. Unii vor vota pro, altii contra. La fel si cu cei 18 deputati ai minoritatilor.

Dar aveti siguranta ca toti parlamentarii PSD vor vota pentru suspendare?

Asta fara indoiala. Singura problema va fi prezenta la vot.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.