Contrabanda face ravagii in nord. Mediul de afaceri, in pericol Protocol intre Politie, BAT si JTI

Dezvoltarea retelelor specializate in afaceri ilegale cu tigari a fost influentata, in 2006, atat de potentialul ridicat al pietei romanesti, cat si de oportunitatile rezultate din tranzitul pe teritoriul Romaniei. Grupurile care actioneaza pe teritoriul Romaniei au legaturi in strainatate si pot aproviziona ritmic, cu cantitati importante, piata romaneasca. De cele mai multe ori transporturile sunt subevaluate valoric si cantitativ, tigarile fiind netimbrate sau marcate cu timbre false.

Din analizele realizate de marii producatori de tigarete autohtoni, rezulta faptul ca in tara noastra sunt consumate anual 35.446 miliarde de tigarete, valoarea totala a pietei legale fiind estimata la 1,4 miliarde euro. La nivelul anului 2006, in conformitate cu studiile de piata realizate la nivelul BAT si JTI, se estimeaza faptul ca valoarea pietei ilegale in Romania reprezinta 16%, adica aproximativ 224.000.000 euro. Ieri, seful Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, si administratorii celor mai importanti jucatori din domeniul tutunului au semnat 2 protocoale de colaborare pentru prevenirea si combaterea contrabandei cu produse din tutun originale, precum si pentru combaterea fabricarii, comercializarii si distributiei ilegale a produselor din tutun contrafacute.

Potrivit anchetatorilor, printre cele mai utilizate metode de fraudare a bugetului de stat se regasesc fraudele vamale, producerea ilegala si evaziunea fiscala, toate care au ca obiect material tigaretele. Frauda vamala cu tigari se mentine in continuare la cote inalte, din cauza costului ridicat al tigarilor in Romania (1-1,5 euro), fata de Moldova, Ucraina si Serbia (0,28-0,41 euro). Zonele de frontiera in care contrabanda cu tigari comporta un grad ridicat au fost identificate in: Dolj, Mehedinti, Gorj, Giurgiu, Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Prahova, Bucuresti, in principal granita de nord, nord-est si vest.

Plati in paradisurile fiscale

In anul 2006, s-a inregistrat o crestere deosebita a infractionalitatii din domeniul importului, exportului si valorificarii de tigari si produse din tutun, cu consecinte grave asupra bugetului general consolidat de stat. Astfel, exportul ilegal (mascat) de tigari catre tari din comunitatea europeana, unde pretul este mult mai mare, a fost semnalat si in raportul Comisiei Uniunii Europene - OCTA (Organized Crime Threath Assesments).

In urma anchetelor derulate, oamenii legii au stabilit ca in actiunile puse la punct de contrabandisti au fost corupte si persoane din sistemul vamal ori alte institutii ale statului, pentru a da o aparenta legalitate activitatii.

Retelele si-au creat infrastructura necesara preluarii rapide a transporturilor, a plasarii marfurilor in diferite depozite sau centre en-gros si de distributie in intreaga tara. Gruparile sunt formate de regula din cetateni straini (arabi, turci, ucraineni, bulgari) si sunt sprijinite de elemente autohtone. Platile pentru tigari nu se fac cu "bani gheata", ci se realizeaza prin intermediari din binecunoscutele paradisuri fiscale si din tarile care favorizeaza secretul bancar.

"Chiar si atunci cand autoritatile cunosc cine sunt cei care organizeaza astfel de afaceri frauduloase, investigarea acestor activitati este anevoioasa, nemaivorbind de condamnarea lor.

Astfel, caracteristica operatiunilor de contrabanda este reprezentata de operatiunile financiare deosebit de sofisticate, precum si de implicarea unor tari din afara UE, care ofera o legislatie favorabila contrabandistilor. Exemplele date de Comitetul de Cercetare a Sistemului de Tranzit Comunitar, in acest sens, sunt Elvetia, Cipru etc. Aceste tari sunt folosite atat pentru realizarea platilor ilicite, cat si ca adapost pentru cei care organizeaza contrabanda", a declarat, ieri, chestorul Fatuloiu.

Tone de confiscari

Totodata, au precizat specialistii, productia autohtona ilegala de tigarete, destinata, in special, consumului intern, este in crestere datorita cererii ridicate de pe piata si a castigurilor semnificative realizate ca urmare a neinregistrarii productiei si a neachitarii taxelor si impozitelor datorate statului.

Anul trecut, politistii au reusit sa intrerupa activitatea clandestina a 3 fabrici de tigarete (2 in Prahova si una in Valcea), au confiscat peste 4 milioane pachete de tigari, 12,7 tone tutun si 337.500 banderole de marcaj. De asemenea, Politia Romana este preocupata de integrarea eforturilor intr-un cadru mai larg, in special in spatiul european, in acest sens devenind partener, in calitate de asociat in cadrul TASK GROUP CIGARETTES (TGC), din care fac parte reprezentantii tarilor Comunitatii Europene.

Linie clandestina pentru fabricarea tigarilor

Activitatea clandestina a unei fabrici de tigarete din localitatea prahoveana Baicoi a fost stopata de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, la sfarsitul anului trecut. Oamenii legii au stabilit ca activitatile economice ilicite se derulau intr-o hala din cadrul unei foste ferme, unde fusese amenajata o veritabila linie de productie tigari. Au fost descoperite peste 3 milioane de tigari, ce se aflau ambalate in 154.394 pachete.

Acciza datorata bugetului de stat este de 411.207 lei, iar pentru cele 271.000 timbre care puteau fi folosite la marcarea pachetelor, darile catre stat ar fi ajuns la 590.426 lei. Vasile R. si Nicolae Gabrie E., cele 2 persoane arestate pana in prezent in acest caz, au legaturi directe cu un cetatean iordanian cu domiciliul in Paraguay. Societatea, prin intermediul careia se desfasurau afacerile, desi are in obiectul de activitate fabricarea produselor din tutun, nu a fost inregistrata in evidentele ANAF ca fiind antrepozitar autorizat pentru fabricarea si comercializarea produselor din tutun. Marca sub care se fabricau tigarile beneficiaza de protectie pe teritoriul Romaniei, titularul fiind o firma din Bucuresti.

In timpul cercetarilor, politistii au facut verificari si in Caras-Severin, stabilind ca blanchetele folosite pentru fabricarea tigarilor de la Baicoi sunt contrafacute. Fapta celor inculpati, care au ascuns obiectul sursei impozabile si s-au sustras de la plata a 463.542,38 lei, constituie evaziune fiscala.

Prejudiciul in acest caz s-a produs din momentul fabricarii tigaretelor, si nu al valorificarii produselor, deoarece fabricarea si distribuirea tigaretelor s-a efectuat ilegal, in lipsa oricaror evidente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.