Cazul fostei Expo-Flora din Herastrau scoate la inveala, asa cum Jurnalul National anticipa, un intreg sistem de firme-fantoma care inghit bani de la bugetul Capitalei.

Strainul despre care seful parcurilor si lacurilor bucurestene, Virgil Cirstea, spunea ca l-a agatat pe aleile Herastraului se dovedeste a fi un important pion in aceasta retea ce a pus mana nu doar pe o cafenea in parc, ci pe contracte de zeci de milioane de euro.

In urma cu doua saptamani, Jurnalul National dezvaluia cum, in plina campanie de demolare a teraselor ilegale din Parcul Herastrau, fosta Expo-Flora se transforma intr-o cafenea. Itele duceau catre reprezentanti ai PD din Primaria Capitalei, cu concursul sefului Administratiei Lacuri si Parcuri (ALPAB), Virgil Cirstea, si el membru PD. ALPAB incheiase de altfel un contract de asociere in participatiune, pe 20 de ani, cu o firma - Kontex Business Group SRL - in conditii suspecte.

Firma e una fantoma, cu un asociat principal - un offshore inregistrat in Delaware SUA. Incaseaza un contract pe 20 de ani, dar intra in lichidare la numai un an de la asocierea cu ALPAB. In plus, chiria pe care i-o percepe Administratia este una ridicola, avand in vedere zona zero a Capitalei, unde in mod normal, ne-au spus specialistii in imobiliare, locatia pentru 174 mp construiti si circa 400 teren adiacent se ridica la cel putin 5.000 de euro lunar. Dl Cirstea le-a perceput insa celor despre care sustine ca nu i-a intalnit decat o data in viata, cand l-au agatat pe aleile parcului pentru a-i propune aceasta afacere, o chirie de 1.200 de euro lunar. La care s-ar adauga 20% din profitul afacerii, insa dl Cirstea nu stie sa spuna daca firma a avut sau nu profit.

INCRENGATURA. Suspiciunile Jurnalului National s-au dovedit intemeiate. Investigatia desfasurata de atunci scoate la iveala un intreg sistem de firme-fantoma care nu lucreaza la scara mica - o cafenea in parc -, ci a pus mana chiar pe contracte de zeci de milioane de euro. Sistemul se invarte in jurul asociatului necunoscut al dlui Cirstea si functioneaza dupa un mecanism bine pus la punct: o firma compusa dintr-un offshore cu 95% sau 99,9% si o componenta romaneasca minuscula, iar in fiecare an asociatii se schimba: iese offshore-ul, intra alt offshore, iese romanul, intra alt roman.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.