Ani de zile, nimanui nu i-a pasat de soarta copiilor disparuti din Romania. Organizatia "Salvati copiii" a trimis insa, la cererea Comisiei Europene, date despre cinci fundatii romanesti care dau in branci pentru copiii disparuti. ONG-urile sustin ca n-au nici un amestec in asta. Iar "Salvati copiii" se scuza spunand "oricine mai poate gresi".

In 2001, Child Focus - Centrul European pentru Copiii Disparuti si Exploatati Sexual (Belgia) - lansa un Director menit sa ajute la rezolvarea a doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta majoritatea tarilor europene: disparitiile de copii si, respectiv, exploatarea sexuala a acestora. Lansat sub denumirea de "Childoscope", Directorul cuprinde peste 280 de organizatii din 29 de tari, printre care si Romania.

Organizatia desemnata sa reprezinte Directorul "Childoscope" in tara noastra a fost "Salvati Copiii" - Romania, membru asociat al Child Focus. Misiunea organizatiei a fost aceea de a semnala existenta, rolul si structura asociatiilor din Romania care se ocupa de cazurile de copii disparuti si de a trimite datele stranse peste hotare. Conform datelor din "Childoscope", facute publice in noiembrie 2001, in Romania ar exista nu mai putin de cinci ONG-uri care se ocupa de copiii disparuti: "Familia si Ocrotirea Copilului - FOC, "Feed the Children", Fundatia "Ajutor si Grija pentru Tineri" CRY, Centrul de ingrijire "Sf. Dumitru" si "Salvati Copiii Romania". In Belgia au fost trimise informatii extrem de detaliate, incepand cu istoricul fiecarei organizatii si continuand cu modul lor de actiune in cazul disparitiei unui copil, colaborarea pe care o au cu autoritatile locale si cu mass-media.

LA PLACINTE. Conform presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, (n.r. - vezi http:// www.childfocus.be/en/activities_3.php?language=e) scopul declarat al infiintarii acestui Director era accesul la fondurile externe. Fiecare tara putea, in baza acestor date, sa obtina investitii pentru realizarea de centre care sa furnizeze informatii despre copii disparuti, sa instruiasca personalul pentru a participa la cautari si sa ofere oamenilor acces permanent la un numar de urgenta gratuit.

De la aparitia Directorului au trecut mai bine de cinci ani. In Romania, multi dintre copiii care au disparut in tot acest timp n-au mai fost gasiti niciodata. Si nici unul dintre ONG-urile mai sus pomenite nu le-a sarit in ajutor atunci cand a fost vorba de cautarea lor. Nimeni nu s-a grabit sa lipeasca pe strada vreun afis pentru acesti copii, nineni nu a spus macar un cuvant de consolare parintilor disperati. Nimeni n-a facut nimic!

Am plecat la drum, decisi sa batem la usile celor cinci organizatii care au declarat public, in fata unor oficiali straini, ca se ocupa (si) de copiii disparuti din Romania. Speram ca poate, cine stie?, vom descoperi ceea ce nu reusiseram sa vedem de ani de zile: ca acele ONG-uri chiar se ocupa de copiii disparuti!

LA RAZBOI. Prima pe lista, Fundatia "Feed the Children". In romaneste - "Hraniti Copiii". Conform Directorului "Childoscope", fundatia se ocupa de copiii disparuti cu varsta cuprinsa intre 3 si 14 ani. Nu se poate decide ce tip de disparitie "acopera" prin activitatea sa - plecare voluntara, rapire parentala, alt tip de rapire, disparitie in conditii neelucidate -, asa ca in dreptul fiecareia e trecut "no answer" (fara raspuns). Dar isi declara, negru pe alb, procedurile pe care le urmeaza in astfel de cazuri: contactarea parintilor, cooperarea cu alte organizatii specializate, contactarea mass-media, cooperarea cu politia. Declara ca ofera ajutor specializat si juridic copiilor gasiti si, tot pe hartie, face si preventie: organizeaza simpozioane, seminarii, studii, ofera consultanta. In realitate nu se intampla nimic din toata povestea de mai sus...

"Doresc sa ma ajute cineva in legatura cu un copil disparut!", i-am spus la telefon secretarei fundatiei, dupa ce, vreme de cateva minute, am rugat-o, fara succes, sa-mi ofere adresa organizatiei. "Nu ne ocupam noi, doamna, de copiii disparuti! Niciodata n-am facut-o. Incercati in alta parte!", imi raspunde femeia, vizibil deranjata. Si, trosc, imi inchide telefonul. Dupa numai cateva ore, presedinta Fundatiei, Marilena Buttu, ma primeste in Centrul de Zi "Traian" din Sectorul 2. Toata numai un zambet, incepe sa insire realizarile Fundatiei, dar si premiile obtinute in 2006. Imi vorbeste despre prevenirea abandonului scolar, despre ameliorarea relatiilor intrafamiliale sau de intrajutorarea a numeroase familii de nevoiasi, oferindu-le, pe langa consiliere, si alimente, si ingrijirea copiilor lor in centre de zi. Nici gand de copii disparuti.

"E prea complicat. Nu se afla in vizorul nostru acest segment de activitate", declara presedinta. Ramane uimita cand afla care-i e de fapt "activitatea" conform Directorului. "Trebuie neaparat sa aflam de unde si pana unde. Noi habar nu avem de ce suntem trecuti pe aceasta lista", se mira directoarea Buttu. Si zambetul ii piere de pe buze.

"NOI? GRESEALA". O alta fundatie, declarata de "Salvati copiii" ca ar avea ca scop principal in activitatea sa copiii disparuti, este "Familia si Ocrotirea Copilului" din Bucuresti. Se "ocupa" de copiii disparuti cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani. Nu raspunde nici ea in chestionar ce tip de disparitie "acopera". Dar are procedura detaliata: ia legatura cu familia, careia ii ofera consiliere vreme de sase luni, garanteaza confidentialitatea, ofera sprijin temporar copilului gasit, asistenta juridica si sprijin pentru reintegrarea sociala. Fireste, se ocupa si de preventie: merge in scoli, unde-i informeaza pe copii despre drepturile lor, despre viata sexuala si abuzuri. Organizeaza simpozioane, seminarii, studii...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.