Executivul a trecut pe sest o ordonanta care-i absolva de raspundere penala pe expertii contabili

Odata cu adoptarea ordonantei 17/2007, expertii contabili nu mai au in calea lor nicio incompatibilitate . Ministerul Justitiei sustine ca a avizat ordonanta, desi guvernul afirma ca nu s-a cerut un asemenea aviz, intrucat el avea doar rol consultativ . Membri ai executivului sustin ca textul nu a fost discutat si supus aprobarii in sedinta din 31 ianuarie . Ordonanta nu a aparut printre proiectele anuntate ca fiind adoptate in cadrul sedintei

Vrand-nevrand, liberalii i-au dat apa la moara presedintelui Traian Basescu, transformand intr-o realitate acuzatiile acestuia privind prezenta grupurilor de interese mafiote pe masa guvernului.

Nu mai departe de saptamana trecuta, in ultima sedinta a executivului, a fost adoptata pe sest Ordonanta de Urgenta nr.17 care modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr.65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati. In noianul de acte normative aprobate de guvern, aceasta ordonanta a trecut neobservata, ea fiind deja publicata in "Monitorul Oficial". Dincolo de denumirea tehnica, actul normativ aprobat de guvern doar cu semnaturile premierului Calin Popescu Tariceanu si a colegului si partenerului sau de afaceri, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, ii face scapati de raspunderea legii pe toti expertii contabili care au incalcat legea in ultimii ani, fiind in situatie de incompatibilitate.

Incompatibilitatile, anulate printr-o semnatura

Concret, ordonanta 17 abroga aliniatul 3 al articolului 11 din Ordonanta 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati. Acest alineat prevedea ca "expertii contabili si contabilii autorizati nu pot sa isi exercite atributiile conferite de aceasta calitate pe durata in care desfasoara orice activitate salarizata in afara Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati sau activitate comerciala, cu exceptia activitatilor didactice, literare, publicistice in domeniu si cea de parlamentar, consilier local sau judetean pe durata mandatului. Prevederile acestui alineat au aplicabilitate incepand cu exercitiul financiar al anului 2000". Or, odata abrogat acest alineat, prin Ordonanta 17/2007, expertii contabili nu mai au in calea lor nicio incompatibilitate, ba mai mult, sunt absolviti de raspundere in fata legii si cei care au incalcat cu buna stiinta legea pana in prezent, fapta penala nemaiputand fi incriminata.

O sedinta cu... surprize

Sedinta din 31 ianuarie a fost ultima in care guvernul mai putea adopta ordonante simple, intrucat de luni a inceput sesiunea parlamentara. Liberalii par sa fi profitat din plin de aceasta oportunitate pentru a trece acte normative cu dedicatie, cum a fost cazul ordonantei 17. Membri ai executivului participanti la sedinta din 31 ianuarie ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca textul ordonantei 17 nu a fost discutat in sedinta de guvern si nici propus spre adoptare membrilor guvernului.

Misterul se adanceste, intrucat proiectul ordonantei nu apare nici pe Informatia de presa privind actele normative adoptate in sedinta Guvernului Romaniei din 31 ianuarie, prezentata pe site-ul guvernului.

Omisiune intentionata sau din ignoranta?

Doua zile mai tarziu, Biroul de Presa al guvernului si-a adus aminte de aceasta ordonanta si a trimis o informare de presa privind Ordonanta 17/2007, omitand insa din continutul informarii tocmai referirile la anularea alineatului privind incompatibilitatile. Conform informarii guvernului, ordonanta 17/2007 elimina conditia de vechime pentru persoanele care vor sa se prezinte la examenul pentru profesia de contabil autorizat si ii da voie expertului contabil sa acorde asistenta de specialitate pentru infiintarea si reorganizarea societatilor comerciale. Comunicatul mai vorbeste de libertatea expertilor contabili de a efectua activitati de audit financiar si consultanta fiscala, dar nu sufla o vorba de eliminarea incompatibilitatilor.

Culpa lui Vladescu

Semnatura liberalului Sebastian Vladescu pe aceasta ordonanta este mai mult decat dubioasa, avand in vedere ca in luna decembrie a anului trecut acelasi ministru le cerea expertilor contabili sa respecte legea. Un document semnat in comun de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu si de ministrul justitiei, Monica Macovei a fost adus la cunostinta presedintelui Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, Marin Toma, in decembrie 2006. In acest document cei doi ministri sustineau ca in urma verificarilor facute la cererea presei s-a constatat ca "prin Hotararea nr.03/57 din 31 august 2003 a Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania s-a decis reactivarea tuturor membrilor inscrisi in evidentele Sectiunilor de specialitate ale Corpului, incalcandu-se astfel dispozitiile art.11 al.3 din Ordonanta Guvernului nr.65/1994, cu modificarile si completarile ulterioare care reglementeaza regimul incompatibilitatilor".

In consecinta, cei doi ministri cereau lui Toma sa revoce Hotararea nr.03/57/2003 si sa reintre in legalitate. La mai putin de o luna, ministrul finantelor se contrazice si semneaza o ordonanta care anuleaza regimul incompatibilitatilor, facand astfel legala Hotararea nr.03/57/2003. Ce l-a determinat pe liberalul Vladescu sa-si schimbe parerea in decurs de mai putin de o luna? Probabil lobby-ul grupurilor din interese din jurul CECCAR, care doresc sa pastreze privilegiile expertilor contabili, chiar daca acestea contravin, doar moral in acest moment, profesiei de expert.

Ministerul Justitiei contrazice Guvernul

Ordonanta 17/2007, cea care a modificat un alt act, anume ordonanta 65/1994 privind organizarea activitatii expertilor contabili, a primit avizul Ministerului Justitiei, potrivit lui Cristi Danilet, consilierul ministrului Monica Macovei. Danilet a mai precizat ca desi au existat unele observatii pe parcursul procesului, totusi ordonanta a fost avizata favorabil. De asemenea, consilierul a precizat ca la sedinta din 31 ianuarie, cand s-a pus in discutie acest act normativ, a fost prezent si ministrul justitiei, Monica Macovei. Ciudat este ca pe documentul publicat in "Monitorul Oficial", singura semnatura, in afara de cea a premierului este cea a ministrului Sebastian Vladescu.

De asemenea, reprezentantii Biroului de presa al Executivului ne-au explicat motivul pentru care ordonanta 17 nu a avut avizul Ministerului Justitiei.

Potrivit ofiterilor de presa, actul normativ nu avea nevoie de avizul MJ pentru ca acesta era consultativ, motiv pentru care ordonanta a fost contrasemnata doar de ministrul finantelor publice, liberalul Sebastian Vladescu. "In act contrasemneaza ministrul finantelor Sebastian Vladescu, nu era nevoie de avizul Ministerului Justitiei", ne-a explicat un ofiter de presa de la Palatul Victoria. Ce-a avizat atunci Ministerul Justitiei?

Justificari balbaite

Dupa multe bajbaieli, reprezentantii Guvernului au incercat sa ne explice si motivul pentru care ordonanta 17 nu aparea pe lista cu proiectele legislative adoptate de executiv in sedinta din 31 ianuarie.

Reprezentantii SGG ne-au spus dupa doua amanari consecutive, ca ordonanta a fost discutata in partea a doua a sedintei, la punctul 4. Tot cei de la SGG ne-au mai spus ca respectiva ordonanta nu aparea pe lista cu actele normative adoptate de Guvern pentru ca, inainte de briefingul purtatorului de cuvant al executivului, a fost transmis un comunicat de presa cu ordonantele adoptate in sedinta de Guvern. Sfanta ignoranta!

Aurelian Pavelescu, prim vicepresedinte PNTCD: Ordonanta ar trebui abrogata

"A devenit o practica sa fie acoperite nereguli si ilegalitati prin schimbarea actelor normative, astfel incat persoane care ar putea raspunde penal sa fie scoase de sub incidenta legii. Acesta este si cazul ordonantei 17. Eu cred ca nu asa vom reusi sa facem curatenie in justitie, acest comportament indicand existenta unei retele care se joaca de-a justitia si care poate avea chiar un caracter mafiot.

Personal, nu cred ca primul ministru a avut cunostiinta de aceasta chestiune, stiut fiind faptul ca premierul se ocupa de problematica politica generala.

Este motivul pentru care ii solicit abrogarea ordonantei 17. Cei care au incalcat legea trebuie sa raspunda pentru faptele lor, daca nu se poate altfel, prin pierderea dreptului de a profesa.

Mi se pare ciudat ca ministrul justitiei nu a dat un aviz de consultanta intr-o chestiune legata in mod direct de actul de justitie, in conditiile in care in numeroase dosare penale expertii s-au dovedit adevarate instrumente de executie a mafiei din parchete si instante".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.