Procurorii au acces la traficul de mailuri dintre doua persoane, fara mandatul judecatorului.

Ordonanta DIICOT ramine deocamdata in vigoare pina cind un alt act normativ va stabili mai clar pina unde merge accesul procurorilor in corespondenta electronica. Este concluzia dezbaterii initiate ieri de Guvern, pe marginea Ordonantei nr. 131/2006, referitoare la functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT).

Noutatea controversata din Ordonanta DIICOT este data de articolul 16, unde procurorilor li se permite, printre altele, "accesul la sisteme informatice", fara mandatul judecatorului. Presa si ONG-urile au semnalat, la aparitia ordonantei, ca acest lucru presupune violarea corespondentei electronice, insa MJ a replicat ca intrarea in calculatorul cuiva este echivalentul perchezitiei, care nu se poate face fara mandat de la judecator.

Reprezentantii mai multor ONG-uri au solicitat ieri Ministerului Justitiei definirea termenului de "acces la sistemele informatice", pentru a se evita abuzurile procurorilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.