Liberalii vor sa elimine din oamenii presedintelui. Macovei va cadea la restructurarea Guvernului din februarie, Rodica Culcer va plati pentru interviul cu Basescu de la TVR

Premierul Tariceanu va cere retragerea ministrului Monica Macovei cu ocazia restructurarii Guvernului, institutie care va avea o configuratie mai flexibila. Ordonanta DIICOT conceputa de Ministerul Justitiei, prin care procurorii pot avea acces la corespondenta electronica a cetatenilor si la conturile lor bancare fara mandatul judecatorului, a fost picatura care a umplut paharul. Initiativa ministresei este considerata cu mult mai impardonabila decat gestul fostului ministru Ungureanu, sustin surse confidentiale.

Macovei este acuzata ca a procedat la fel ca si ministrul de Externe, care nu a informat Guvernul si pe premier. Ministrul Justitiei a fost criticat de societatea civila pentru ordonanta DIICOT, reprosul fiind ca prin actul normativ amintit s-a adus in discutie problema lipsei de democratie a legislatiei romanesti. De altfel, Opozitia pregateste o motiune simpla impotriva lui Macovei. In acest context, planul PNL este de a cere democratilor inlocuirea sefului Justitiei. In cazul unui refuz, Tariceanu este pregatit sa formeze un Cabinet "mic si vioi", dar liberal. Boc a simtit manevra si a cerut PNL sa se delimiteze public de PSD.

Tot in linia schimbarilor majore se inscriu si pregatirile pentru eliberarea din functia de sef al stirilor din cadrul Televiziunii publice a Rodicai Culcer, sustin surse confidentiale. De altfel, Comisia de etica si arbitraj din TVR a propus conducerii institutiei sanctionarea vinovatilor in cazul neacordarii dreptului la replica lui Ion Iliescu. Potrivit Civic Media, Culcer ar urma sa fie invitata la CNSAS pentru lamuriri. (D.I.)

Comisia de etica a TVR propune sanctiuni

Comisia de etica si arbitraj din TVR a propus conducerii institutiei sanctionarea "celor vinovati" in urma neacordarii dreptului la replica lui Ion Iliescu dupa emisiunea "Zona fierbinte". In cadrul acelei emisiuni moderata de Rodica Culcer, seful statului Traian Basescu l-a atacat dur pe fostul presedinte Ion Iliescu. Comisia de etica si arbitraj din TVR a prezentat pe site-ul institutiei concluziile luate in sedinta desfasurata in 25 ianuarie: au fost incalcate atat Statutul ziaristului din SRTv si Codul deontologic al jurnalistului adoptat de Clubul Roman de Presa. Membrii Comisiei au constatat ca "impartialitatea, independenta si profesionalismul" TVR sunt din nou "puse la indoiala".

Potrivit membrilor Comisiei, "prejudiciul de imagine" ar fi putut sa fie evitat daca s-ar fi respectat "unele norme deontologice si profesionale elementare", cum ar fi acordarea dreptului la replica lui Ion Iliescu. (R.A)

Rodica Culcer in vizorul CNSAS

Asociatia Civic Media a solicitat ieri CNSAS sa aiba in vedere cercetarea rapida a actualei sefe a Departamentului Stiri a TVR, Rodica Culcer, oferind si un fond din Arhiva SRI unde se gasesc date despre aceasta. Sefa stirilor TVR, Rodica Culcer, aflata si sub contract cu publicatia Evenimentul Zilei si Revista "22" a Grupului pentru Dialog Social, a lucrat inainte de 1989 in interiorul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Aici a indeplinit intre 1987 si 1989 functia de secretara a consilierului politic al Ambasadei Americii in Romania, Michael E. Parlmly, in prezent ambasador al SUA in Cuba (USINT). Conform unor persoane foarte bine avizate - care sunt dispuse sa depuna marturie in cazul audierii Rodicai Culcer la CNSAS -, in perioada comunista, in Ambasada SUA intregul personal romanesc era incadrat in Departamentul Securitatii Statului, Directia a III-a. "Pana si femeile de serviciu erau subofiteri", afirma sursa Civic Media, sustinand ca Rodica Culcer avea la momentul 1989 gradul de locotenent-colonel in Securitate. (L.I.)

Legea sigurantei, liantul dintre liberali si social-democrati

Liderii PSD au prezentat ieri propriile modificari asupra Legilor sigurantei nationale, care vizeaza, in principal, marirea controlului parlamentar asupra serviciilor secrete.

"Cred ca se impune infiintarea unei Agentii Nationale de Interceptare supusa controlului Parlamentului", a declarat vicepresedintele partidului Ioan Rus. Interesant este ca Ioan Rus a avansat aceasta idee dupa ce liberalul Radu Stroe a spus ca vrea infiintarea unei Agentii nationale de inregistrare si interceptare. Intre elementele pachetului enumerate de Rus se mai afla infiintarea unei agentii nationale independente de telecomunicatii speciale subordonate Guvernului si infiintarea unei comisii unice de control parlamentar a serviciilor de informatii.

Rus a anuntat ca PSD nu mai vrea ofiteri acoperiti care sa provina din structurile parlamentare, judecatoresti sau din mass-media, exceptie fiind cazurile de terorism si spionaj. El a atras atentia ca acest pachet de legi ar trebui cuprins in interiorul strategiei nationale de securitate care ar trebui sa decurga din strategia post-aderare, "documente care nu exista, deoarece nu sunt elaborate". Rus a spus ca prupunerile PSD vor fi supuse dezbaterii publice.n (R.A.)

Referendumul la Camera

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a declarat ieri ca este necesar ca Legea referendumului sa fie modificata, chiar daca va fi si o prevedere ca respectivele modificari ar intra in vigoare la mandatul urmator al presedintelui Romaniei. "Cred ca Legea referendumului trebuie modificata, fie si daca se va prevedea ca sa nu intre in vigoare decat la mandatul urmator. Principial, legea trebuie modificata asa cum a stabilit Comisia juridica a Camerei Deputatilor, pe principiul simetriei", a precizat Antonescu, citat de Mediafax.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca pe ordinea de zi de marti a plenului va fi introdusa modificarea Legii referendumului. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, in urma cu o saptamana, ca, daca a fost ales din al doilea tur de scrutin, presedintele tarii poate fi demis cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la referendum. (R.G.)

30 de capete de acuzare contra presedintelui

PSD a strans, alaturi de PC si PRM, 30 de capete de acuzare impotriva presedintelui, textul final privind suspendarea sefului statului urmand sa fie gata in cateva zile. Liderul social-democrat Mircea Geoana a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca pesedistii au definitivat "din punct de vedere juridic" documentul, iar in cateva zile materialul va fi finalizat si "din punct de vedere politic".

Geoana a cerut conservatorilor sa spuna astazi clar daca vor sprijini demersul de suspendare a lui Basescu. "Biroul Permanent National al PSD a luat nota, intr-o prima lectura, de documentul care urmeaza sa fie depus la Curtea Constitutionala pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Din punct de vedere juridic lucrurile sunt clare, singurul element de noutate este legat de declaratiile halucinante ale lui Traian Basescu prin care a recunoscut ca a deturnat vointa electoratului roman. Este un element de o gravitate deosebita care a fost introdus si substantiat in document", a spus Geoana. El a precizat ca, initial, pesedistii au gasit "peste" 20 de acuzatii, la care s-au adaugat si altele de la partidele cu care au avut loc consultari.

"Nu stim insa cate vor fi retinute in documentul final", a completat liderul PSD. Din punct de vedere procedural, PSD urmeaza sa informeze Birourile permanente ale celor doua camere parlamentare despre document, acestea informand, la randul lor, Curtea Constitutionala. Intr-un termen de aproximativ 48 de ore va fi convocata o sesiune a celor doua camere reunite ale Parlamentului, in care documentul va fi prezentat, urmand convocarea unei alte sedinte consacrate dezbaterii si votului privind suspendarea sefului statului. (Roxana ANDRONIC)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.