Regimul comunist al lui Smirnov vrea sa ridice in locul mormintelor un obelisc sovietic

Dinspre estul Romaniei vin o serie de provocari directe in ultima perioada. Dupa declaratiile amenintatoare ale presedintelui Voronin si schimbarea istoriei romanilor cu istoria integrata, mai nou si limba romana din scolile de la est de Prut se afla sub asediu. Mai mult, separatistii de la Tiraspol au ras de pe fata pamantului cimitirul din Tighina in care sunt inmormantati soldati romani si germani din al II-lea Razboi Mondial pentru a face loc unui obelisc inchinat ostasului sovietic.

"Cimitirul romanesc" din Tighina - aceasta fiind denumirea data de localnici - a fost desfiintat in trei zile cu buldozerele. Cimitirul vechi al orasului, in care se gasesc inmormantati soldati romani si germani, cazuti in al doilea razboi mondial, ca si soldati suedezi ajunsi aici la inceputul secolului al XVIII-lea, este desfiintat pentru ridicarea unui obelisc inchinat ostasului sovietic eliberator. ZIUA va prezinta in exclusivitate fotografii de la distrugerea unui cimitir romanesc.

Crucile militare tip romanesc din al doilea razboi mondial, turnate dupa model standard, au fost smulse si date deoparte, iar buldozerele au nivelat terenul, pregatind fundatia obeliscului sovietic. Relatari de la Tighina vorbesc chiar despre oase deshumate imprastiate prin tot cimitirul. Autoritatile transnistrene vor sa stearga orice urma a prezentei romanesti sfidand orice norma juridica internationala ca si orice urma de bun simt. Conventia de la Geneva obliga statele pe teritoriul carora se afla morminte ale soldatilor cazuti in razboi sa le ingrijeasca si sa le pastreze astfel incat sa fie recunoscute. Lucrarile de la "cimitirul romanesc" din Tighina au fost facute sub ochii militienilor inarmati, care in continuare pazesc cimitirul de ochii curiosilor.

MAE habar n-are

Ministerul Afacerilor Externe nu ne-a transmis nici o informatie referitor la ceea ce se intampla la Tighina. ZIUA a contactat miercuri personalul Ambasadei Romaniei la Chisinau care a raspuns, in prima faza sub anonimat, solicitarilor ZIUA, declarand ca nu cunoaste alte amanunte in aceasta chestiune, in afara de cele publicate de presa, pentru ca, ulterior, interlocutorul nostru sa refuze sa ne dezvaluie adevarata pozitie detinuta in cadrul misiunii. "Tot ce stim este din presa si de la cei care au venit de acolo, dar ceva oficial, neavand acces in zona, nu putem sa... Numai daca aveti dumneavoastra surse care au fost in legatura si care au fost la fata locului.

Din partea Ambasadei nu avem nimic de... oferit... Nu avem, pentru ca nici noi nu stim exact ce se intampla acolo. Nu putem sa mergem sa vedem ce se intampla", a explicat un oficial al Ambasadei, fara a se indentifica in prealabil. Incercand sa aflam, printr-un al doilea apel telefonic, identitatea persoanei cu care am stat de vorba, acesta s-a prezentat drept "portarul" Laviniu Enii, refuzand sa ne puna la dispozitie numarul de telefon al ofiterului de presa in vederea obtinerii unei pozitii oficiale cu privire la subiect. Ulterior, in urma unei a treia conversatii, acesta a afirmat ca ocupa pozitia de secretar III, responsabil cu punctul de contact al NATO la Chisinau. (George DAMIAN, Anne Marie LUPASCU)

Demnitatea celor morti trebuie respectata

Lt. col. dr. Cristian Scarlat, directorul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, ne-a declarat ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa efectueze o vizita de documentare la Tighina pentru a afla detalii de la fata locului.

Cum apreciati gestul autoritatilor de la Tiraspol?

In cazul in care se confirma toate aceste stiri si am intrat si in posesia unor fotografii in care se disting clar buldozere si cruci tip romanesc din al II-lea Razboi Mondial inseamna ca autoritatea locala, transnistreana, moldoveneasca, nu stiu exact s-o denumesc acum, a incalcat flagrant Protocolul aditional la Conventiile de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la protectia victimelor de razboi. La articolul 34 se spune foarte clar ca ramasitele persoanelor decedate din cauze avand legatura cu ocupatia sau in timpul unei detentii, ca rezultat al unei ocupatii sau al ostilitatilor vor trebui sa fie respectate, iar mormintele tuturor acestor persoane trebuie sa fie respectate, intretinute si marcate asa cum este prevazut la articolul 130 al celei de-a IV-a Conventii. Deci este foarte clar ca acest articol este grav incalcat.

Stirile venite din Transnistria spun ca acolo se intentioneaza construirea unui monument pentru ostasii sovietici...

Am vazut. Practic noi ne-am autosesizat, la radio am auzit zilele trecute, am citit apoi in presa aceste semnale, am luat legatura cu Ambasada Romaniei de la Chisinau, asteptam punctul dansilor de vedere in acest caz pentru a ne confirma sau infirma aceste intentii ale partii, inca o data, moldovenesti sau transnistrene. Oricum, indiferent de rezultatul pe care il vom primi de la reprezentanta noastra diplomatica de la Chisinau, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, in virtutea atributiilor care ii sunt conferite prin lege va initia un demers propriu saptamana viitoare, cel tarziu saptamanea cealalta, adica in zece zile sa incercam o deplasare la fata locului pentru a vedea despre ce e vorba si a contacta autoritatile locale pentru a respecta prevederile dreptului umanitar international, caci despre asta este vorba si de a solutiona in mod foarte clar situatia. Pentru ca demnitatea celor morti, indiferent ca au fost amici sau inamic trebuie respectata, asa cum face Romania inclusiv cu mormintele ostasilor statelor inamice care au cazut si au fost inhumati pe teritoriul Romaniei. (George DAMIAN)

Comunistii scot limba romana din Chisinau

In cadrul unei intalniri cu profesorii de limba romana de la gimnaziul din Condratesti, raionul Ungheni (nordul Republicii Moldova), deputatul comunist Victor Stepaniuc a subliniat necesitatea schimbarii denumirii materiei "Limba Romana" cu obiectul "Limba Moldoveneasca", relateaza, in editia sa de ieri, cotidianul Flux, din Chisinau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.