Despagubiri pentru cumparatorul unei case nationalizate

Hotarare fara precedent dispusa de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in interminabila poveste a restituirii imobilelor nationalizate de comunisti in Romania. Pentru prima data o chiriasa a avut castig de cauza, fiindu-i recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilului nationalizat in anii ’70.

Alexandrina Raicu nu este doar un nume de pe lunga lista a celor care, negasindu-si dreptatea in Romania, s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Solutia data in dosarul ei reprezinta o premiera absoluta in istoria zbuciumata a retrocedarii caselor nationalizate din Romania. Alexandrina Raicu este primul chirias roman caruia instanta de la Strasbourg i-a recunoscut dreptul de proprietate asupra casei nationalizate pe care a cumparat-o cu buna-credinta de la stat in 1997.

Ani la rand, CEDO a fost instanta unde si-au gasit dreptatea cei expropriati de regimul comunist. Hotararea data in cazul Raicu ar putea declansa insa un nou val de procese, in care chiriasii caselor nationalizate sa castige de data aceasta. Desigur cu obligarea Romaniei la plata altor sute de mii de euro ca despagubiri.

HOTARAREA. La data de 19 octombrie 2006, Curtea de la Strasbourg a stabilit ca Romania i-a incalcat Alexandrinei Raicu doua drepturi esentiale: cel la un proces echitabil, prin incalcarea securitatii raporturilor juridice, si cel la respectarea bunurilor acesteia. Statul a fost obligat sa restituie reclamantei fie apartamentul din Bucuresti, pe care aceasta il pierduse la instantele din tara, in favoarea proprietarilor initiali, fie 35.000 de euro ca daune materiale. De asemenea, femeia va primi 2.000 de euro pentru prejudiciul moral si 100 de euro pentru acoperirea cheltuielilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.