Fostul ministru al economiei, Codrut Seres, a fost audiat ieri in dosarul privatizarilor strategice, dosar in care este invinuit de tradare prin divulgare de informatii si asociere la reteaua de spionaj organizata de Stamen Stancev.

Considerat creierul retelei de spionaj, Stancev, a fost si el marti la Parchetul General, iar dupa aproximativ trei ore de audieri, declara ca a raspuns la intrebarile procurorilor, dar ca nu stie ce urmaresc acestia, dar ca ei sunt cei care stiu cel mai bine ce cauta. Intrebat de ce a dezvaluit atat de tarziu existenta memoriului Alro trimis de presedintele Traian Basescu, Seres a repetat ceea ce a spus si in conferintele organizate de PC si la emisiunile unde a fost invitat - ca nu i s-a parut a fi nimic ciudat pana cand seful statului nu a scos nota primita de la premierul Tariceanu. "Intr-o tara normala, institutiile statului este normal sa colaboreze.

De aceea, la momentul respectiv l-am luat, l-am citit, n-am dat curs si l-am lasat de-o parte. In momentul in care am vazut insa ca se face atata caz pe un alt bilet in care era vorba de cel mai mare contribuabil, m-am gandit ca poate nu gandesc eu normal. Si atunci, daca e stare de anormalitate intr-un caz, atunci, e stare de anbormalitate in toate celelalte cazuri", a explicat el. Codrut Seres a mai declarat ca nu a dat curs cererii presedintelelui Traian Basescu, fiindca nu se putea realiza un contract pe termen lung de furnizarea a energiei, intre Alro si Nuclearelectrica, decat la modul discretionar, nu pe baze concurentiale: "De ce n-am dat curs? Pentru ca nu se putea face ceea ce se solicita acolo decat intr-o maniera discretionara, nu intr-o maniera concurentiala. Respectiv, un contract pe termen lung trebuie incheiat urmand o procedura transparenta si concurentiala, iar in ceea ce priveste o asociere cu orice societate de stat, de asemenea, trebuie creat mediul concurential, pentru ca poate erau si alte firme private care si-ar fi dorit acest lucru.

Oricum, din punct de vedere strategic nu consider ca unitatile nucleare de la Cernavoda 1 si 2 este bine sa intre intr-o asociere mixta. Daca e dorinta investitorilor privati sa contribuie si sa participe ca si investitie la constructia unitatilor 3 si 4, e o alta discutie si aicia, sigur, se poate face un parteneriat, dar repet, numai pe baze legale, concurentiale si transparenta".Fostul ministru nu a vrut sa spuna ce parere are el despre eventualul interes al presedintelui Basescu in rezolvarea chestiunii Alro: "Mi-e greu sa spun. Lucrul aceste trebuie sa-l judecati dumneavoastra, prin prisma biletului si prin prisma telefoanelor. Daca avea, daca n-avea, daca avea altcineva interes si i-a solicitat o astfel de abordare. Mi-e greu mie sa ma pronunt", a incheiat Codrut Seres.

DIICOT nu a mai depus nici o proba noua la dosar
Mihai Donciu, fost consilier pe probleme de privatizare din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, s-a prezentat miercuri la Parchetul General, pentru a da declaratii, a depune probe in aparare si "pentru a face tot ce este necesar" aflarii adevarului din dosarul privatizarilor. "Am venit si voi veni ori de cate ori voi fi chemat, pentru a da declaratii, a depune probe si a face tot ce este necesar pentru stabilirea adevarului. Cum am spus intotdeauna, sunt nevinovat", le-a declarat Donciu jurnalistilor prezenti in fata DIICOT.

Benyatov, audiat noaptea

Vadim Benyatov a fost chemat la audieri in dosarul privatizarilor strategice, pentru a treia oara in doua zile. La Parchetul General, audierile s-au prelungit pana noaptea tarziu. Vadim Benyatov a spus ca nu va parasi tara, deoarece considera o chestiune de onoare demontarea acuzatiilor de spionaj. Prin urmare, Benyatov a declarat ca va ramane pe teritoriu romanesc pana la reabilitarea sa. Pana acum, in dosarul privatizarilor strategice au fost retinute patru persoane, printre care Vadim Benyatov si Stamen Stancev, cercetati in stare de libertate si cu interdictie de a parasi Capitala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.