Afirmatia facuta de Traian Basescu potrivit careia a aflat din presa, abia ieri, despre retinerea celor doi romani in Irak pune sub semnul intrebarii modul cum se transmit informatiile de la Serviciul de Informatii Externe si Ministerul Afacerilor Externe catre Comunitatea Nationala de Informatii din cadrul Administratiei Prezidentiale

Exista doua variante: ori presedintele Basescu a mintit, ori SIE si MAE nu l-au informat pe seful statului despre soarta celor doi romani retinuti de americani. Daca Traian Basescu spune adevarul, atunci Razvan Ungureanu si Claudiu Saftoiu ar trebui demisi din functii pentru modul cum au gestionat aceasta problema si pentru ca nu au adus la cunostinta sefului statului incidentul din Irak.

In cazul in care Traian Basescu a fost informat de MAE si SIE despre soarta cetatenilor romani inseamna ca a vrut sa nu se afle despre acest lucru pentru a nu pune intr-o lumina nefavorabila parteneriatul strategic cu SUA. Interesant este faptul ca atat Ungureanu, cat si Saftoiu sunt considerati oamenii presedintelui, iar ministrul de Externe, alaturi de Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, sunt cei care au fost de partea lui Basescu si au refuzat in CSAT retragerea trupelor romane din Irak. (Doru Dragomir)

MAE sustine ca nu stie

Petre Dumitriu, directorul Directiei Afaceri Globale din MAE, a recunoscut ieri ca practic autoritatile romane nu stiu nimic referitor la situatia legala celor doi romani, mai ales in ceea ce priveste legea in baza careia au fost retinuti. "Aceasta situatie sub ce incidenta intra (cei doi romani n. red.) nu a constituit obiectul dialogului dintre reprezentantii nostri din teren si Ambasada SUA. Ceea ce au trebuit sa faca autoritatile romane in acest sens au facut "adica au anuntat Comitetul International al Crucii Rosii care este autorizat sa-i viziteze pe cei arestati la locul de detentie si sa le asigure protectia maxima", a declarat Petre Dumitriu. Oficialii MAE s-au rezumat la estimari: "Asa cum estimam noi acum, repet nu avem acces la toata documentatia, estimam ca s-a incalcat un regulament de ordine interna. In materia documentatiei juridice si a acuzatiilor aduse celor doi nu ne putem pronunta. (...)

Nu avem acces la documentatia juridica propriu-zisa, la actul de acuzare, articolele din regulamentul interior sau regulamentul bazei militare care a fost incalcat. Stim de ce natura, ce forma a avut acest delict. Nu putem sa prezumam, nu putem sa facem anticipari serioase fara aceasta documentatie", a mai declarat Petre Dumitriu.

Judecati de Curtea Martiala

Intrebat daca cei doi romani risca sa ajunga in centrul de detentie de la Guantanamo sau in programul de extradari extraordinare al SUA - masuri luate in cadrul razboiului anti-terorism - Petre Dumitriu a afirmat: "Daca o luati doar cu titlul de estimare, de opinie personala, trebuie sa ne uitam la natura delictului, ori fotografierea intr-un loc interzis nu poate face obiectul unui astfel de demers. Deocamdata va trebui sa ne limitam la datoria noastra de a avea grija ca Conventia a IV-a de la Geneva sa fie respectata".

Fotografierea intr-o baza militara americana se incadreaza la spionaj, conform legilor militare americane - existand exemple de oameni care au ajuns pentru mult mai putin sau chiar nevinovati in inchisoarea de la Guantanamo sau in programul de extradari extraordinare. Conform art. 2 al Codului Juridic Militar american personalul civil contractual care lucreaza pentru Armata americana in zone de razboi se supune legilor militare americane. In acest sens, in cazul in care ancheta celor doi romani ajunge la concluzia ca acestia trebuie trimisi in judecata ei vor fi judecati de o Curte Martiala. Daca vor fi gasiti vinovati, conform legilor militare americane pentru spionaj sunt pasibili de pedeapsa cu moartea, pentru tentativa de spionaj riscand inchisoarea pe viata (art. 106 si 106a).

Cronologia arestarii

La 7 noiembrie 2006, Ambasada romana din Kuweit a fost contactata de un reprezentant al firmei Al-Morrell Developement, unde erau angajati cei doi romani, si i-a comunicat acesteia ca cetatenii romani Ilie Nelu si Adrian Gancea au fost arestati la 31 octombrie de politia militara americana, sub acuzatia ca ar fi filmat si fotografiat in incinta unei baze militare americane. Cetatenii romani au fost transferati la o inchisoare din apropierea orasului Mosul. Ambasada romana de la Bagdad a obtinut informatii la 8 noiembrie, potrivit carora cei doi cetateni romani au fost surprinsi in timp ce filmau in incinta bazei americane in care isi desfasurau activitatea si ca acestia au negat acuzatia, dar au admis ca au incalcat regulamentele de ordine interioara ale bazei.

Autoritatile militare americane le-au retinut aparatul de filmat si caseta si i-au arestat si transferat la un centru de detentie, urmand sa efectueze cercetari. In seara zilei de 10 noiembrie 2006, Ambasada Romaniei din Irak a aflat ca cei doi cetateni romani au fost transferati intr-o locatie din Bagdad.

Minciuna

"La 26 noiembrie 2006 reprezentantii diplomatici romani de la Bagdad i-au vizitat pe cei doi cetateni romani la baza militara si au constatat ca se afla in conditii de detentie normale si fara probleme deosebite de sanatate. Ambasada Romaniei la Bagdad a comunicat imediat aceste date familiilor cu acordul celor doi si a mentinut un dialog cu familiile acestora", a declarat ieri Corina Vintan purtatoarea de cuvant a MAE. Aceasta declaratie a fost insa contrazisa total de mama lui Adrian Gancea, care a declarat pentru ZIUA ca a fost anuntata de Crucea Rosie Internationala in noiembrie 2006 ca baiatul ei a fost arestat si primul telefon dat dupa arestare a fost pe 20 ianuarie. "M-a anuntat Crucea Rosie. Eu nu m-am interesat nicaieri de el. Eu sunt batrana, am 70 de ani si nu am nici bani, nu am cum sa ma interesez de el. Doar Crucea Rosie m-a sunat prin noiembrie, decembrie, nu stiu datele fixe. Mi-au zis ca e retinut, dar nu mi-au zis pentru ce. Inainte sa ma sune saptamana trecuta am mai vorbit cu el in 11 octombrie". (George DAMIAN)

Autoritatile nu au contactat familia lui Ganceanu

Mama acestuia ne-a spus ca nu a cautat-o nimeni din partea statului sa ii spuna ce se intampla cu fiul ei.

Mama lui Adrian Ganceanu ne-a declarat ca nici un reprezentant al autoritatilor romane nu a contactat-o pentru a-i oferi informatii despre soarta fiului sau. In varsta de 70 de ani, Victoria Ganceanu, domiciliata in Toplita, asteapta cu infrigurare vesti despre fiul sau. "A plecat acolo sa lucreze. A facut un contract cu o firma din Romania si s-a dus. Au plecat mai multi acolo. Au mai fost si altii din Toplita. Stiu ca e detinut si atata tot", ne-a spus Victoria Ganceanu. Ea a mai spus ca fiul ei n-ar fi putut sa fotografieze sau sa filmeze, pentru ca nici acasa nu facea asa ceva. Dupa ce a fost arestat, Adrian Ganceanu si-a sunat pentru prima data mama in 20 ianuarie 2007, spunand ca este bine si se afla la sediul "Ambasadei SUA". "Saptamana trecuta am vorbit cu el la telefon. M-a sunat el. E detinut in Irak, la Ambasada americana. Nu stiu de ce e retinut", ne-a spus Victoria.

Mama lui Adrian Ganceanu ne-a mai precizat ca a fost anuntata de Crucea Rosie in noiembrie 2006 ca baiatul ei a fost arestat. "M-a anuntat Crucea Rosie. Eu nu m-am interesat nicaieri de el. Eu sunt batrana, am 70 de ani si nu am nici bani, nu am cum sa ma interesez de el. Doar Crucea Rosie m-a sunat prin noiembrie-decembrie, nu stiu datele fixe. Mi-au zis ca e retinut, dar nu mi-au zis pentru ce. Inainte sa ma sune saptamana trecuta am mai vorbit cu el in 11 octombrie", ne-a spus femeia. Potrivit Victoriei Ganceanu, inainte de a fi arestat, fiul ei o suna saptamanal si le trimitea bani atat ei, cat si fetitei lui, aflata la Oradea in ingrijirea mamei. Victoria a ramas vaduva de doi ani si spune ca Adrian este singurul ei sprijin la batranete.

Despre decizia lui Adrian de a pleca in Irak, femeia a spus ca acesta a plecat printr-o firma de transport care i-a platit drumul si ca fiul ei si-a motivat plecarea prin faptul ca acolo se castiga mai multi bani, aproximativ 1000 de dolari pe luna. Potrivit batranei, barbatul avea datorii mari acasa, iar singurul loc de munca pe care-l gasise, inainte de a pleca, a fost la o fabrica de incaltaminte unde castiga 150 RON pe luna. "E singurul meu baiat. Inainte mi-a trimis bani. Colegii cu care a plecat in Irak sunt tot acolo la munca. El e tamplar si tot ca tamplar a plecat si in Irak", ne-a mai spus mama lui Adrian. Victoria Ganceanu roaga autoritatile sa-si faca datoria si lanseaza aceeasi rugaminte presedintelui Traian Basescu sa o sprijine. Tamplarul Adrian Ganceanu este nascut in 1968 la Targu Mures, este necasatorit si are un copil. (Doru DRAGOMIR)

Ambasadorul Romaniei in Kuweit, in exclusivitate pentru ZIUA

"Am informat imediat acasa, la Ministerul Afacerilor Externe"

Ambasadorul Romaniei in Kuweit, Constantin Volodea Nistor, a confirmat faptul ca a fost informat in legatura cu arestarea celor doi romani in Irak in luna noiembrie a anului trecut si apoi a transmis situatia imediat acasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.