Transhumanta a fost declarata ilegala

"Miorita laie/laie bucalaie/ De trei zile incoace/gura nu-ti mai tace/iarba nu-ti mai place...".

Parca ar fi anticipat saraca miorita ca peste sute de ani, va trebui sa stea inchisa intr-un camion ca sa poata merge de la ses la munte si de la munte catre ses, sa fie deparazitata si vaccinata, altminteri, ciobanasului i se va lua si pielea de pe dansul. Parte definitorie a dezvoltarii poporului roman, practicata de mii de ani, transhumanta a devenit brusc ilegala. Anuntul a fost facut ieri de catre directorul ANSVSA, Marian Avram. Mai mult, acesta a tinut musai sa-i avertizeze pe ciobani ca vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei, daca nu vor respecta noile norme in ceea ce priveste transportul animalelor.

Afirmatia lui Avram e sustinuta din pacate de prevederile europene, care vizeaza siguranta transportului animalelor. Greseala autoritatilor romane e insa aceea ca iau de bun tot ceea ce li se da. Nu mai au voie taranii sa-si vanda laptele si branza? Bine! Ciobanii nu mai au voie cu oitele la pascut? Iarasi bine! De ce sa ne mai complicam sa explicam UE ca migrarea oilor la munte si la ses e o practica ce a definit existenta poporului roman de mii de ani si reprezinta pana la urma chintesenta culturii noastre? De ce sa ne mai chinuim sa explicam impactul reglementarilor comunitare asupra traditiile noastre, care si asa au ramas putine? De ce sa negociem solutii care pot impaca ambele parti?

Directorul ANSVSA ramane pe pozitii: "In cazul transhumantei nu se respecta niciuna dintre masurile de siguranta a animalelor; regulile sanitar-veterinare impun ca vehiculele cu care sunt transportate animalele sa aiba sisteme de adapare permanenta, sa fie realizate minimum doua opriri in 24 de ore, iar in cazul transporturilor de peste doua zile, animalele trebuie sa fie cazate intr-o ferma autorizata. Intelegem ca ANSVSA are ce are cu transportul animalelor in masini, deci un soi de trashumanta moderna... dar ce are cu mersul pe jos? Daca nu v-ati dumirit, iata explicatia data tot de Marian Avram: "Animalele trec pe drumuri nationale si incalca proprietati". "Dar parca pana acum nu deranjau pe nimeni", contracareaza presedintele Federatiei Sanitara a Veterinarilor din Romania, Lucian Lungeanu. "Animalele au un traseu bine stabilit de mii de ani, nu trec aiurea pe drumuri nationale, iar de cand cu construirea de noi drumuri, va spun sigur ca ciobanii au incercat sa mearga pe trasee ocolitoare, evitand arterele rutiere si autostrazile".

In plus, nu poti distruge o practica de mii de ani, doar de dragul normelor europene. "Nu ai cum sa o distrugi! E un obicei definitoriu pentru neamul romanesc si care a dovedit ca e bun, prin practica! Nu poti sa-l inlocuiesti cu unul teoretic despre care doar crezi ca e bun!", a mai precizat Lungeanu.

Dupa lovitura data "micilor producatori", asa cum ii place Autoritatii Sanitar Veterinare sa le spuna taranilor care vindeau laptele si branza, prin interzicerea vanzarii produselor in afara localitatii in care domiciliaza, ANSVSA are ac si de cojocul ciobanilor: acestia nu mai au voie sa-si duca oitele la pascut, asa orisicum, ci numai "daca respecta regulile privind siguranta animalelor".

"Trashumanta este ilegala, pentru ca incalca regulile de bunastare animala si de transport", a dat ieri verdictul directorul ANSVSA, Marian Avram. Acesta a mai precizat ca transhumanta va fi permisa numai pe arii restranse si numai dupa ce traseul a fost autorizat de directia sanitara veterinara din judet. "Noi trebuie sa stim cate animale sunt, daca sunt vaccinate, deparazitate, unde pasuneaza, unde circula. Pe teritoriu restrans e altceva, dar sa transporti animalele din Sibiu pana in Delta e o greseala si e ilegal. "De la un judet la altul, serviciile veterinare pot monitoriza. Ciobanul depune traseul la directia veterinara, care poate sa il aprobe sau nu, pentru ca pasunarea asta nu poate sa se defasoare asa oriunde", a adaugat Avram.

Va dati seama ce inseamna acest lucru pentru badea Ion?! Daca opteaza sa-si duca oitele pe jos, trebuie sa faca harta traseului, sa mearga la primarie, iar primaria la autoritatea sanitar-veterinara sa-l aprobe. Daca isi baga oitele in masina, apoi va trebui sa plateasca transportul. Cheltuiala la care se mai adauga banii pentru deparazitari, vaccinari etc.

Istorie versus UE

Vestea ilgalitatii transhumantei, de natura sa nedumeresca si un copil care a invatat "Miorita" din frageda pruncie si stie ca oile merg de colo-colo pentru a pasuna si ierna, a fost taxata dur de presedintele Federatiei Sanitare a Veterinarilor din Romania, Lucian Lungeanu. "Inteleg ca este o norma europeana, dar aici vorbim de o traditie care a avut o importanta covarsitoare in dezvoltarea poporului roman. Autoritatile ar face mai bine sa aiba grija de conditiile precare in care sunt transportate animalele, in camioane si in masini, si nu sa le interzica ciobanilor sa mearga pe jos cu oile la pascuit", a mai precizat Lungeanu.

Etnograful Doina Istfanoni apreciaza ca din punct de vedere al legislatiei europene, trashumanta nu e ingaduita si intra in suspiciune de ilegalitate, insa este o practica traditionala a poporului roman, care nu poate fi "omorata in totalitate". "Anumite elemente pot fi eliminate, anumite nu.

"Pe de o parte, autoritatile trebuie sa fie flexibile in impunerea noilor norme, dar si ciobanii trebuie sa inteleaga. Nu trebuie sa abandonam lucrurile care ne definesc de atata timp, dar nici sa incalcam normele europene". Etnograful a mai precizat ca trebuie gasite niste portite, niste solutii de impacare a ambelor parti, insa tare ne e teama ca in cazul in care aceste solutii nu se vor comunica la UE, nu vom face nimic.

Doina Istfanoni se arata insa optimista, precizand ca aceste noi reguli nu sunt acea "Sabie a lui Damocles" de care ne-am speriat. "E normal ca omul sa fie speriat in fata acestor noutati, care par dramatice pentru existenta unui popor care a avut valori si virtuti. Asa cum raman produsele naturale fara adezivi si e-uri, asa si aici ar trebui gasite solutii viabile. Sa se transporte animalele in camione, in conditii sanatoase, sa nu mai vagabondeze, sa nu existe riscul sa le calce masinile". Bine spus doamna etnograf, un popor care a "a avut" valori si virtuti, dar oare nu riscam ca adoptarea ad litteram a unor prevederi "moderne" sa contravina flagrant valorilor istoriei si culturii romanesti?!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.