Democratii au anuntat ieri ca vor candida singuri in alegerile pentru Parlamentul European; „E lovitura de gratie data Aliantei“, a spus Tariceanu.

Decizia a fost votata in unanimitate de catre conducerea partidului. Liderii PD sustin ca aceasta hotarire nu va pune in pericol functionarea Aliantei, deoarece in protocol nu este prevazuta o procedura speciala pentru aceste alegeri. "Noi dorim colaborarea in continuare in Alianta", s-a grabit sa precizeze Boc. In replica, PNL considera decizia PD drept grava si iresponsabila si acuza fostul partener de Alianta ca a tradat electoratul. E de asteptat ca relatiile dintre cele doua partide sa se deterioreze ireversibil: campania electorala separata va presupune atacuri politice reciproce.

"Biroul Permanent al PD a decis ca PD va candidat separat pe liste pentru Parlamentul European", a anuntat ieri liderul PD, Emil Boc, la terminarea sedintei conducerii partidului. "Le uram succes colegilor liberali in a-i aduce cit mai multi parlamentari europeni domnului Graham Watson", a intarit, mai tirziu, si secretarul general al PD, Vasile Blaga. Decizia a fost votata in unanimitate de catre conducerea partidului.

Liderii PD sustin ca aceasta hotarire nu va pune in pericol functionarea Aliantei deoarece in protocol nu este prevazuta o procedura speciala pentru aceste alegeri, fiecare partid avind posibilitatea de a opta pentru solutia pe care o considera potrivita. "Alianta nu are nici o problema. Noi dorim colaborarea in continuare in Alianta", s-a grabit sa precizeze Boc. El sustine ca i-a telefonat celuilalt copresedinte al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu, cu 15 minute inainte de a anunta public decizia si ca reactia acestuia a fost una "normala". Surse democrate sustin insa ca premierul "a primit vestea extrem de rau", enervindu-se la auzul deciziei PD.

Motivele deciziei

"Daca nu mergem cu PNL, cu atit mai putin vom merge alaturi de altcineva", a replicat Vasile Blaga la intrebarea daca democratii se gindesc sa accepte pe listele lor candidati ai PLD, partidul fostilor liberali Stolojan si Stoica. La rindul sau, Emil Boc a oferit si motivele care au dus la aceasta distantare atit fata de partenerii de Alianta de la PNL, cit si fata de fostii liberali de la PLD. Primul argument a fost apartenenta la familii politice europene diferite si nevoia ca fiecare partid sa-si demonstreze puterea in sinul grupului la care tocmai a devenit membru cu drepturi depline. "Dorim sa ne consolidam statutul de membru cu drepturi depline al PPE si de aici dorinta noastra de a aduce cit mai multi parlamentari noii noastre familii europene", a declarat Boc. Un al doilea motiv invocat de liderii PD a fost nevoia infringerii PD de un partid, nu de o Alianta.

"Adversarul politic al PD este PSD", au accentuat in mai multe rinduri liderii PD. "A doua si cea mai zdrobitoare victorie ar fi ca fiecare partid in parte sa invinga singur PSD", a motivat si presedintele executiv Adriean Videanu, care a fost ales si seful campaniei electorale al PD pentru aceste alegeri. Acesta a sustinut ca unul dintre motivele pentru care s-a decis ca e mai bine ca fiecare partid sa mearga separat in aceste alegeri este "managementul defectuos al Aliantei D.A.".

Insa, desi nu este acceptat oficial, unul dintre cele mai importante motive care au dus la aceasta decizie este un sondaj comandat de PD la CSOP, in care democratii obtin un procent de doua ori mai bun decit liberalii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.