Grecul Jean Valvis, care detine "LaDorna", a retezat proiectul de renastere a Mioritei pentru a pune mana, aproape gratis, pe cele 64 de hectareale IBNA de la Balotesti

Banca genetica a celor mai importante rase de animale din Romania a fost distrusa prin privatizarea Institutului de Biologie si Nutritie Animala de la Balotesti. Aceasta soarta a avut-o si proiectul "oaia uriasa de Teleorman", o rasa care are elemente anatomice comune cu reprezentarile stravechi ale oii din Miorita. Rasa, una exceptionala, urma sa fie omologata oficial, dar totul a fost sistat dupa privatizare. Institutul, care detine 64 de hectare langa DN1, a fost vandut grupului "LaDorna", al carui presedinte este cunoscutul om de afaceri Jean Valvis contra sumei de 150.000 de euro. Aici un metru patrat costa 50 de euro, valoarea reala a terenurilor Institutului fiind de 30 de milioane de euro. La aceasta ora Institutul este practic pustiu. Conform unei clauze din contractul de privatizare, "LaDorna" va putea vinde terenurile in 2009.

In anul 2000, cercetatorii Institutului de Biologie si Nutritie Animala din Balotesti (IBNAB) au descoperit o rasa de oaie romaneasca necunoscuta pana la acea ora. La sediul institutiei, au sosit reprezentantii unei asociatii a crescatorilor de animale din Teleorman cu exemplare ale unei rase ciudate, pe care crescatorii o numeau "oaia uriasa de Teleorman". Animalele erau mai inalte decat cele obisnuite, berbecii aveau marimea unui ponei, capul de culoare neagra, coada foarte lunga, aproape ca atingea pamantul, urechi lungi ca de magar, iar botul, excesiv de curbat, dadea senzatia de nas acvilin.

Intentia crescatorilor era sa omologheze aceasta rasa, pentru ca are calitati net superioare fata de celelalte existente, majoritatea imbunatatite genetic. Specialistii de la Balotesti au ramas uimiti de faptul ca acest rasa naturala, fara imbunatatiri genetice, ajunge la greutatea de 90 - 100 de kilograme la maturitate si are un caracter pronuntat de lapte. Mai exact, da intre 160 si 225 de litri de lapte pe perioada de lactatie de dupa fatare. Mai clar, da de doua ori mai multa carne si mai mult lapte decat orice alta oaie cunoscuta. Specialistii au trecut imediat la treaba. Au inceput sa caute provenienta oii, pentru ca era exclus sa fie o rasa raspandita doar intr-un judet.

Falimentat de APAPS

Proiectul de omologare a acestei rase de oaie, cu o productivitate deosebita, basca o rezonanta culturala iesita din comun, era pe cale de a se savarsi. Institutul de la Balotesti avea insa in posesie 64 de hectare de teren, pentru furajarea animalelor pe care le studia, situate in nordul Bucurestiului, pe DN1. Acolo unde metrul patrat costa, in medie, 50 de euro. Practic, institutul reprezenta o afacere de 30 de milioane de euro doar prin terenuri.

Asa ca, in 2002, incepe distrugerea lui. Intra in administrare speciala, in functia de administrator special fiind numit de APAPS Liviu Harbuz, consilier al premierului Adrian Nastase. In aceasta perioada, patrimoniul genetic obtinut in 50 de ani de cercetari este distrus, inclusiv proiectul "oaie uriasa de Teleorman". Ce inseamna patrimoniu genetic? Este vorba de "biblioteca" genetica a celor mai productive rase de animale din Romania - oi, vaci, gaini, iepuri etc. - institutul din Balotesti fiind singurul de acest profil din tara. Asa cum se spune intr-un document oficial "rasele si liniile pure detinute la Balotesti constituiau patrimoniul genetic national, iar in cazul distrugerii sale nu mai exista posibilitati tehnice si financiare de refacere si se creeaza o dependenta pagubitoare fata de furnizorii externi de material biologic, cu repercusiuni nefavorabile asupra producatorilor si consumatorilor autohtoni".

Practic, noi nu mai avem acum o baza de date privind cele mai productive rase autohtone de animale. In 2004, institutia a ajuns sa aiba datorii de trei milioane de euro. Desigur, declinul, dirijat, a indus ipoteza ca treaba nu mai merge din cauza ca nu are un proprietar privat. Asa ca in 2004 se trece la privatizarea IBNAB.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.