Guvernul si serviciile comunica prin presa

Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu sustine ca a aflat din presa de ascultarea telefoanelor unor membri ai guvernului si nu de la Serviciul Roman de Informatii (SRI). Premierul a atras atentia printr-un comunicat de presa transmis de guvern sambata, ca in informarile pe care serviciile i le-au trimis nu se afla nici o precizare cu privire la ascultarea telefoanelor unor ministrii.

Tocmai de aceea, Tariceanu este nemultumit de explicatiile date de SRI printr-un comunicat de presa la sfarsitul saptamanii trecute, comunicat in care serviciul sustinea ca "informarile" privind unele "riscuri si vulnerabilitati identificate in sistemul energetic national" au fost transmise, conform legii, atat presedintelui tarii, cat si premierului, precum si altor beneficiari. Aceasta exprimare a SRI a fost considerata de catre premier "ambigua".

Razboiul comunicatelor de presa intre guvern si SRI a fost declansat de presedintele Traian Basescu, care a dezvaluit ca i-a avertizat pe ministrii ca se converseaza la telefon cu persoane ale caror telefoane sunt ascultate de serviciile de informatii.

Formulare ambigua

In comunicatul de presa al guvernului se da exemplul informatiilor referitoare la inregistrarea convorbirilor telefonice ale fostului ministru al economiei, Codrut Seres sau ale ministrului comunicatiilor, Zsolt Nagy, ambii cercetati in dosarul privind privatizarea unor obiective energetice. "Premierul Calin Popescu Tariceanu a aflat din presa ca ar exista inregistrari ale convorbirilor telefonice ale fostului ministru al economiei si comertului, Codrut Seres, sau ale ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy", se arata in comunicatul de presa al guvernului.

Mai mult, prin intermediul comunicatului, premierul Tariceanu atrage atentia SRI ca a folosit o exprimare ambigua in comunicatul de presa pe care l-a transmis, alimentand artificial o discutie publica. "Comunicatul transmis presei pe data de 26 ianuarie 2007 de catre Serviciul Roman de Informatii, prin modul ambiguu in care este formulat, nu face decat sa alimenteze artificial si nefundamentat o discutie publica".

Maior, tras de urechi

Acelasi comunicat al guvernului precizeaza ca in interviul de la TVR, premierul Tariceanu s-a referit "in mod concret la faptul ca el nu a fost informat de serviciile secrete despre interceptarile telefonice existente".

De asemenea, premierul Tariceanu atentioneaza SRI, in fruntea caruia se afla fostul senator PSD George Maior, ca, "potrivit legii, singura institutie abilitata sa declasifice notele informative este Serviciul Roman de Informatii, ca institutie emitenta a acestor documente".

Cercul vicios al replicilor

De altfel, comunicatul de presa de vineri al SRI a fost tot o replica la afirmatiile facute de seful executivului in cadrul unui interviu la postul public de televiziune, potrivit carora presedintele foloseste informatii de la serviciile secrete referitoare la membrii guvernului pe care el insusi nu le detine. "Eu vad ca presedintele foloseste informatii de la serviciile secrete despre membri ai guvernului, iar eu nu sunt informat despre acest lucru. Este foarte grav ca presedintele stie ca anumiti membri ai guvernului fac obiectul unor ascultari, iar eu nu sunt informat", a declarat premierul la TVR.

Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca s-ar fi asteptat sa afle despre interceptarea convorbirilor telefonice ale membrilor guvernului nu numai de la Traian Basescu, dar si de la serviciile de informatii. Totusi, SRI nu a facut nici o referire clara la interceptarile convorbirilor telefonice ale unor ministri, despre care a vorbit presedintele Basescu, iar premierul Tariceanu a sustinut ca nu a fost informat. In urma cu exact o saptamana, tot la TVR, presedintele Traian Basescu a declarat ca rezolutia pe care a scris-o pe memoriul ALRO era "un avertisment extrem de serios" adresat lui Codrut Seres, care, daca l-ar fi ascultat, nu ar fi fost probabil cercetat de Parchet.

"Tot in 2005, in septembrie daca imi aduc aminte bine, ii atentionam pe membrii de guvern sa fie atenti ce vorbesc si cu cine vorbesc la telefon. Pentru ca deja aveam semnale de la serviciile de informatii despre discutii care nu erau in regula intre ministri si chiar unul din cei care este arestat la ora asta", a spus Basescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.