Din punct de vedere juridic, certificatele de deces ale cuplului dictatorial sunt nule

"Cele doua morminte nu sunt mentionate in arhivele Administratiei Cimitirului Ghencea-Militar si nici in ale Administratiei Cimitirelor. In documente, la figura respectiva, noi avem trecuta o alee secundara de acces, si in nici un caz morminte", ne-a declarat directorul adjunct al Administratiei Cimitirelor, Viorel Popa. El a adaugat ca, potrivit documentelor, nu exista un proprietar, nici macar un concesionar si, incredibil, nu este nimeni inhumat acolo. Popa a precizat ca niciodata vreun membru al familiei Ceausescu nu a solicitat reglementarea situatiei juridice a mormintelor

Fostul sef al IML, prof. Vladimir Belis, a dezvaluit ca certificatele de constatare a deceselor sunt lovite de nulitate pentru ca le-a semnat fara a vedea cadavrele, sub presiunea generalului Victor Stanculescu. Conferentiarul medic legist Valentin Iftemie declara ca normele legale impun, inaintea eliberarii unor astfel de certificate, obligatorii, autopsia. La Ceausesti nu exista! Parchetul trebuie sa faca ancheta, pentru ca generalul Stanculescu a luat de la profesorul Belis si alte acte medico- legale, "cu cotor cu tot", si poate solicita deschiderea mormintelor din Ghencea. O fi acolo ceva?

Sute de persoane au fost prezente, ieri, la mormåntul unde se presupune ca este inmormåntat Nicolae Ceausescu. Oamenii au venit in cimitirul Ghencea Civil de la primele ore ale diminetii, pentru a celebra 89 de ani de la nasterea fostului dictator. S-au impartit poze, calendare si ziare cu fostul lider al Partidului Comunist, in timp ce un preot a oficializat o slujba de pomenire. Sotia dictatorului insa nu a beneficiat de la fel de multa atentie: in timp ce mormåntul lui Nicolae era asaltat de oameni, la Cabinetul 2, abia se puteau zari cåteva lumånari si un manunchi de flori

Oficial, Elena si Nicolae Ceausescu nu exista ca persoane inmormåntate la cimitirul Ghencea si nici in vreun alt cimitir de pe teritoriul Romåniei. Cum a fost povestea plimbarii cadavrelor si inhumarea lor dupa ce trupurile ciuruite la Tårgoviste au fost aduse la Bucuresti? Punånd cap la cap toate informatiile existente påna la aceasta ora, constatarea decesului celor doi s-a facut fara ca medicul legist sa vada propriu-zis cadavrele acestora. Asa ca certificatele de constatare a decesului eliberate pe 30 decembrie 1989 pentru cei doi, fiind lovite de nulitate - asa cum declara prof.dr. Vladimir Belis, fost sef al IML la acea vreme si multa vreme dupa 1989 - inseamna, automat, ca cei doi, din punct de vedere juridic, nu sunt morti. In acest caz, Parchetul ar fi trebuit sa se sesizeze de multa vreme cu privire la inmormåntarea a doua cadavre pe baza unui act pus sub semnul nulitatii.

Tinand cont de aceste aspecte, se impune o intrebare: daca medicul legist nu a constatat decesul celor doi si nu exista un act medico-legal de exxaminare prin necropsie a cadavrului respectiv, cine poate sa spuna cauza decesului si sa constate acum, dupa 18 ani, aceste doua morti? Evident, medicii legisti, in urma unei exhumari care ar trebui initiata in interiorul unei anchete, ancheta ce ar trebui declansata imediat, prin sesizare din oficiu, deoarece este vorba inclusiv de posibile infractiuni de sustragere sau distrugere de acte oficiale. Aceasta este o problema care trebuie neaparat deslusita din punct de vedere judiciar, in numele istoriei adevarate si nu a celei indelung cenzurate.

Presa a consemnat declaratia profesorului Valdimir Belis. Acesta declara, in "Jurnalul National" din 2005, ca in decembrie 1989, generalul Victor Athanasie Stanculescu l-a chemat pe dr. Belis pentru semnarea certificatelor de constatare a deceselor Elenei si lui Nicolae Ceausescu, la data de 30 decembrie 1989. Cadavrele nu erau inhumate, dar Belis afrima ca generalul nu l-a lasat sa vada cadavrele si ca l-a indemnat pe medic sa elibereze aceste certificate, dandu-i doar buletinele celor doi si un certificat de constatare a decselului emis de doi medici militari care nu erau legisti,d ar care fusesera la Targoviste, la simulacrul de proces de la acea vreme.

Conform prof. dr. Belis, generalul Stanculescu a retinut actele pe care acesta le-a eliberat sub presiunea acelui moment "cu cotor cu tot". Din aceasta cauza, si alte acte medico-legale au fost eliberate apoi cu acelasi numar de inregistrare. Belis mai spune ca numerele de ordine ale topului de certificate pe care seful IML il avea asupra sa in decembrie 1989 nu se regasesc in scripetele institutului. Se stie ca Elena si Nicolae Ceausescu au fost inhumati in 31 decembrie 1989, pana atunci cadavrele fiind tinute, in mod inexplicabil, la prosectura Spitalului Militar Central. Tot Belia este cel care a sustinut ca cele doua hartii pe care el i lea dat generalului Stanculescu i-au fost returnate de Ministerul de Interne abia in 1998.

Inaintea certificarii decesului, e obligatorie autopsia
Intrebat care este traseul legal al emiterii unui certificat de constatare a decesului unei persoane, oricare ar fi ea si ce se poate intampla daca acesta nu este respectat, conferentiar doctor Valentin Iftenie, medic primat legist in cadrul INML, ne-a declarat: Medicul legist, indiferent de cauza mortii si de felul mortii - violenta sau neviolenta - nu poate sa intocmeasca certificat constatator al decesului daca nu efectueaza autopsia oficiala, dispusa de organele in drept. Dupa parerea mea, cine intocmeste astfel de documente oficiale, cu nesocotirea prevederilor legale, devine vinovat, urmand a se stabili daca a facut acest lucru cu intentie sau din culpa, iar organele abilitate trebuie sa-si spuna cuvantul. Daca aceste documente n-au fost intocmite cu toate solemnitatile stipulate de lege, inseamna ca acele cadavre nu pot fi inhumate. Tot ce sustin este conform normelor procedurale privitoare la efectuarea expertizelor, a constatarilor si altor lucrari medico-legale!".

Parchetul General, la treaba!

La asa-numita inhumare a Ceausestilor, de la cimitirul Ghencea au participat, in 31 decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu, generalul Mugurel Florescu, colonelul Ion Baiu (azi pensionat din MApN), soldati si ofiteri care trebuiau sa asigure paza. A fost prezentata o adeverinta de inhumare de la Starea civila a Sectorului 1, care a avut la baza certificatele de constatare a decesului celor doi, pe care prof. Belis le considera nule.

Logic, daca aceste certificate sunt nule, atunci si adeverinta este nula. Daca mai adaugam faptul ca cei care au participat la inhumarea din 31 decembrie spun ca nu au vazut mortii la fata pentru ca sicriele fusesera batute in cuie, atunci nu exista nici o dovada ca Elena Ceausescu si Nicolae Ceausescu se afla in gropile cimentate din cimitirul Ghencea. Toate aceste elemente, toate informatiile sus-mentionate impun declansarea imediata a unei anchete, pe parcursul careia va trebui solicitata inclusiv deschiderea mormintelor din Ghencea. Daca in interiorul lor vor fi gasite si cadavre, atunci celelalte proceduri medico-legale vor stabili daca e vorba de scheletele corpurilor celor ce au fost Nicolae si Elena Ceausescu. Chiar daca acest demers vine dupa 18 ani, istoria poate consemna un adevar probat ulterior evenimentului in cauza.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.