Autoritatile sanitar-veterinare sunt in alerta, dupa ce au fost descoperite pasari moarte in fermele avicole dar si porumbei morti pe strazile din judetul Arad. Autoritatile au luat probe de la acestea, insa rezultatele la testarea pentru virusul H5 au iesit negative.

Totusi, inspectorii Autoritatii Nationala Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au amendat trei ferme avicole deoarece nu aveau pe stocuri suficient dezinfectant, conform normelor. Pe de alta parte insa, inspectorii ANSVSA considera ca dupa mediatizarea confirmarii virusului H5 in judetul Csongrad din Ungaria, vecin cu judetul Arad, localnicii din Arad s-au speriat si reclama orice pasarea moarta.

"Am mers la scoli sau la casele oamenilor sa ridicam porumbei sau alte pasari moarte, dar nu exista suspiciuni de virus aviar", a spus unul din inspectori. Totusi, conducerea Directiei Santar Veterinare isi ia masuri de protectie, motiv pentru care a primit 300 de litri de dezinfectant de la Comunitatea Europeana, pentru cazuri de urgenta majora, cum ar fi aparitia virusului in judetul Arad. Mai mult, autoritatile sanitar-veterinare din Arad au decis sa sporeasca masurile de supraveghere a traficului si comertului cu animale si produse de origine animala, urmand sa organizeze si actiuni de informare a populatiei atat in gospodarii, cat si in targurile de animale.

Masurile sunt luate dupa ce miercuri seara, a fost confirmat virusul H5 in Csongrad, la o ferma aflata la numai 60 de kilometri de judetul Arad. Autoritatile cer populatiei sa-si tina inchise pasarile de curte, pentru ca aceastea sa nu intre in contact cu cele salbatice, iar inspectorii sanitar-veterinari vor merge in mediul rural pentru a verifica respectarea acestor reguli si vor aplica amenzi daca vor gasi animale libere. Nici in judetul Timis lucrurile nu stau mai bine. Directia Sanitara Veterinara Timis a intensificat controalele in gospodarii si ferme, dupa aparitia gripei aviare in Ungaria. In urma unei atentionari privind pericolul din tara vecina, inspectorii vor face controale in gospodariile localnicilor, pentru a verifica in ce masura sunt respectate masurile de siguranta. De asememea, se vor face teste rapide, in scop preventiv.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.