Incercand sa ne convinga de onestitatea afacerii cu microbuze pe spinarea copiilor, ministrul Educatiei s-a dat de gol

ZIUA a dezvaluit in urma cu cateva zile o afacere dubioasa incheiata pe spatele scolarilor de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Ziarul nostru a aratat ca ministerul lui Mihail Hardau a cumparat cinci sute de microbuze la preturi supraevaluate. A doua zi dupa dezvaluirea ZIUA, ministrul PD a sustinut intr-o conferinta de presa ca nu stie exact sumele si modelele achizitionate. Chiar daca el este cel care semneaza toate actele si are sarcina de a fi ordonatorul principal de credite. Cazul nu a fost insa deloc lamurit. Problema disparitiei unei mari sume de bani in urma licitatiei organizate de MEC ramane la fel de actuala.

Contradictie flagranta

Ministrul Hardau si furnizorul microbuzelor - firma AutoItalia - au incercat sa ne convinga de legalitatea tranzactiei. Interesant este insa ca cele doua parti se contrazic flagrant. Astfel, AutoItalia ne-a trimis un comunicat in care preciza marcile de microbuze cumparate de MEC. Altele decat cele afisate pe site-ul ministerului lui Hardau. Pe de alta parte, bizar este ca atunci cand la redactia ZIUA au sosit precizarile de la AutoItalia - joi in jurul orelor 18.30-19.00 -, site-ul MEC a devenit neutilizabil. Pentru scurt timp, chiar ne-am temut ca de pe respectiva pagina sa nu dispara comunicatul de presa semnat de purtatorul de cuvant al ministrului Hardau. In care se preciza ca ministerul a achizitionat cinci sute de microbuze. Marci diferite insa, de cele enumerate in comunicatul AutoItalia.

Pentru inceput, prezentam pagina de net a MEC pe care este postat un comunicat de presa aparut la data de 31.10.2006, chiar din ziua cand a demarat livrarea de microbuze. Si credem ca o pagina oficiala a unui minister este facuta riguros, fara omisiuni sau date false. Sub titlul - "Ministerul Educatiei si Cercetarii incepe livrarea celor 500 de microbuze scolare", la adresa http://www.edu.ro/index.php/pressrel/6897 putem afla ca: "Ministerul Educatiei si Cercetarii va incepe livrarea celor 500 de microbuze scolare destinate optimizarii transportului elevilor si profesorilor din zonele rurale izolate. Astazi (n.r. 31.10 2006), ministrul Educatiei si Cercetarii, domnul Mihail Hardau si reprezentantii firmei furnizoare au facut receptia primului microbuz din lotul celor 500 care vor fi distribuite in tara.

In cadrul acestui proiect, au fost achizitionate 450 de microbuze cu o capacitate de 16+1 locuri si 50 de microbuze cu o capacitate de 8+1 locuri. Conform reglementarilor legale in vigoare, la licitatia publica din 17 iulie 2006, au depus oferte urmatoarele firme:

- SC CASA AUTO SRL

- SC PORSCHE ROMANIA SRL

- SC ROMCAR SRL

- SC AUTOITALIA SRL

- SC CEFIN ROMANIA SRL.

Dintre acestea, SC ROMCAR SRL a fost descalificata pentru ca nu a indeplinit conditiile minime de calificare impuse.

In urma evaluarii ofertelor firmelor calificate, au fost declarate castigatoare:

1. pentru lotul I (include judetele Bacau, Iasi, Vaslui, Vrancea, Botosani, Neamt, Suceava, Galati, Buzau, Braila): SC AUTOITALIA SRL - 105 microbuze - capacitate locuri 16+1, 10 microbuze - capacitate locuri 8+1

2. pentru lotul II (judetele Harghita, Bihor, Cluj, Covasna, Bistrita-Nasaud, Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj, Brasov): SC PORSCHE ROMANIA SRL - 118 microbuze - capacitate locuri 16+1, 21 microbuze - capacitate locuri 8+1

3. pentru lotul III (judetele Arad, Alba, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Timis, Sibiu, Gorj): SC AUTOITALIA SRL - 85 microbuze - capacitate locuri 16+1, 6 microbuze - capacitate locuri 8+1

4. pentru lotul IV (judetele Constanta, Tulcea, Arges, Calarasi, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea): SC AUTOITALIA SRL - 142 microbuze - capacitate locuri 16+1, 13 microbuze - capacitate locuri 8+1.

Microbuzele de la SC AutoItalia, tip Fiat Ducato si Fiat Panorama, vor fi livrate in luna noiembrie (227 microbuze), respectiv luna decembrie (134 microbuze). Livrarile microbuzelor Volkswagen de la SC Porsche incep in perioada 13 noiembrie - 1 decembrie 2006 (50) si se incheie in intervalul 4 - 20 decembrie 2006 (89 microbuze).

Valoarea totala a contractului este de 53.500.958,07 lei. Un microbuz cu 16+1 locuri costa intre 107.856 si 115.646 lei, iar unul cu 8+1 locuri costa intre 75.774 si 88.033 lei, in functie de model si dotari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.