Stolojan a luat energie ieftina de la contribuabili si-a dat-o magnatilor rusi. Profitul ALRO Slatina a crescut cu 370% dupa interventia fostului consilier al lui Basescu

Memorandumul ALRO pe care Traian Basescu a incercat sa-i dea mai multe indicatii fostului ministru al Economiei Codrut Seres este doar fata vazuta a unui iceberg. De destinele societatii ALRO Slatina sunt legate personaje extrem de influente in Romania. Printre acestea il regasim si pe prietenul si fostul consilier pe probleme economice al sefului statului, Theodor Stolojan.

Unul dintre "baietii destepti" care iau energie ieftina pentru a o revinde scump, asa cum i-a denumit presedintele in urma cu mai mult timp. Numai ca Stolojan este "cel mai destept baiat". Fostul consilier de la Cotroceni a intervenit de mai multe ori in favoarea ALRO, proprietatea concernului rus MARCO Group. Inca din vara anului 2005, "draga Stolo" lupta aprig si facea tot felul de presiuni asupra ministrului Seres dar si asupra altor functionari din sistem, pentru ca societatea din Slatina sa primeasca energie electrica ieftina, de la companiile energetice nationale SN Nuclearelectrica si SC Hidroelectrica.

Dovezile aflate in posesia ZIUA atesta, fara nici un dubiu, presiunile uriase pe care Stolojan le-a facut pentru rusii de la ALRO. Societate care a fuzionat cu Alprom, acolo unde si prietenul lui Basescu detine un pachet foarte profitabil de actiuni. Presiunile pe care le-a exercitat Stolojan asupra lui Codrut Seres au condus la favorizarea unei firme private in detrimentul statului si al contribuabilului.

In timp ce Basescu vorbea despre asa-zise grupuri de interese care ar influenta diverse decizii guvernamentale, de la Cotroceni Teodor Stolojan tragea sforile in favoarea ALRO Slatina. Actiuni pe care seful statului probabil ca le cunostea foarte bine. Mai mult, chiar rezolutia pusa de Basescu pe memoriul ALRO, prin care il atentiona pe ministrul Seres, este o dovada in plus, daca mai era nevoie, ca Stolojan avea acordul lui Basescu pentru a face trafic de influenta in favoarea rusilor de la Slatina.

ALRO este cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, dupa Rusia. Productia aluminiului primar determina cheltuieli cu energia care ajung la aproape 60 la suta din totalul costurilor unei tone de aluminiu. Asadar, interesul rusilor care au preluat profitabila uzina de la Slatina era si este de a cumpara energie electrica la un pret cat mai mic pentru a obtine un pret de cost final cat mai bun al tonei de aluminiu. Iar curentul electric cu pretul cel mai mic este cel produs de centralele atomice sau de centralele pe apa - hidrocentralele. Aici a si actionat Stolojan. Mai precis, fostul consilier a exercitat presiuni constante asupra ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, precum si asupra directorului SN Nuclearelectrica, Teodor Chirica, si directorului Hidroelectrica, Traian Oprea.

La inceputul verii 2005, consilierul prezidential de atunci Theodor Stolojan si actionarul de la Alprom, societate care asa cum spuneam a fuzionat cu ALRO, i-a chemat "la raport" pe cei doi directori, impreuna cu ministrul Seres. Scopul era ca cei trei sa fie convinsi sa livreze energie electrica ieftina, sub pretul normal, catre amicii lui Stolojan de la ALRO Slatina. Discutiile cu fostul consilier prezidential au avut loc in doua randuri: in mai si in iunie 2005. La toate acestea s-au adaugat mai multe telefoane date celor trei.

Stolojan, profitabil 370% pentru rusi

Pana la urma, asa cum era de asteptat, protejatii lui Basescu si ai lui Stolojan de la ALRO au fost favorizati, la 11 iulie 2005 fiind incheiat un memorandum - cu caracter confidential - pentru livrarea de curent ieftin. Decizie prin care statul roman a fost cel ce a iesit in pierdere. Iar pierzand statul, a pierdut si contribuabilul roman. Care, in plus, a platit mai scump curentul electric, datorita acestei "manevre" din culisele Cotrocenilor, care a lasat pe piata, in marea majoritate, curentul scump de la Termoelectrica. Trebuie mentionat aici ca Hidroelectrica produce cel mai ieftin curent, dupa care, la un pret oarecum comparabil, urmeaza cel produs de Nuclearelectrica. Pretul pentru consumatorul casnic se calculeaza ca o medie ponderata intre aceste trei preturi de la cei trei furnizori.

Unele date comparative ale bilanturilor de la ALRO Slatina arata clar beneficiile obtinute de rusi in urma "favorurilor energetice" acordate la presiunile lui Stolojan. Astfel, pe primele sase luni ale anului 2005, cifra de afaceri a ALRO Slatina a fost de 7241 de miliarde de lei vechi. In aceeasi perioada, costurile cu energie si apa au ajuns la 1736 miliarde de lei vechi, adica 24% din cifra de afaceri. Profitul brut realizat pe primele sase luni ale lui 2005 a fost de 662 miliarde de lei vechi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.