Intr-un an, cota i-a crescut de la 20 la 100 milioane de euro

Intentia de achizitionare a castelului Bran cu 60 milioane euro de catre Consiliul Judetean (CJ) Brasov nu a facut decat sa creasca pretul monumentului, pe piata fiind vehiculate, in ultima perioada, sume exorbitante. Desi Aristotel Cancescu a declarat, in repetate randuri, ca reprezentantii familiei de Habsburg au facut o prima oferta de vanzare catre CJ Brasov, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a replicat ca acest lucru este ilegal atat timp cat institutia condusa de Adrian Iorgulescu are drept de preemptiune.

Ieri, informatiile contradictorii in jurul acestei tranzactii au bulversat, din nou, opinia publica. Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov, a anuntat ca monumentul istoric a fost vandut la incredibilul pret de 100 milioane euro unei "firme de peste Ocean". Ca sa lamureasca exact situatia, avocatul Corin Trandafir, reprezentantul intereselor familiei de Habsburg in Romania, a declarat ca nu s-a finalizat nicio tranzactie de vanzare a castelului, precizand doar ca a fost retrasa oferta de 60 de milioane de euro facuta CJ Brasov.

"Nu a avut loc nicio tranzactie. Evident ca nu s-a vandut inca, trebuie sa trecem prin procedurile de preemptiune cu statul roman. Intr-adevar, am anuntat Consiliul Judetean Brasov ca oferta noastra nu mai este valabila", a declarat, citat de Mediafax, avocatul Corin Trandafir de la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir. Totodata, avocatul sustine ca a primit "din strainatate" mai multe oferte de cumparare a Branului. "Am primit mai multe oferte pe care le analizam in prezent, decizia finala urmand sa fie luata in functie de interesele potentialilor cumparatori vizavi de viitorul castelului. Avem oferte mult mai mari de 60 de milioane de euro", a explicat Corin Trandafir, precizand totusi ca acestea nu depasesc suma de 100 milioane de euro.

Ca sa continue in acelasi "decor", Aristotel Cancescu a mai precizat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca firma de peste Ocean a platit deja un acont pentru a intra in posesia castelului.

Interpretare gresita

Avocatul familiei de Habsburg a fost insa destul de transant. El a precizat ca oferta de vanzare a Castelului Bran facuta CJ Brasov a fost retrasa, intrucat "proprietarii au constatat ca oferta facuta a fost gresit interpretata". "Reactiile au fost dintre cele mai diverse si s-a considerat ca este mai bine sa se retraga aceasta oferta facuta Consiliului Judetean Brasov", a spus Trandafir, citat de Mediafax. Acesta a mai spus ca, dupa ce se va ajunge la o intelegere cu privire la suma de vanzare cu unul dintre potentialii cumparatori, se va face o oferta "egala" MCC, pentru a se respecta legea in ceea ce priveste exercitarea dreptului de preemptiune.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a declarat ca a primit un fax de la Dominic de Habsburg prin care a fost instiintat ca oferta de vanzare a castelului nu mai este valabila si ca regreta faptul ca in ultimii ani Brasovul a pierdut alte doua obiective turistice importante. Este vorba despre cetatea Rasnov si Palatul Stirbei. El a adaugat ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza pozitiei si orgoliului ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu.

"Regret foarte mult pozitia ministrului Culturii, care a dovedit ca este paralel cu economia de piata. El a generat opozitia la aceasta tranzactie pentru ca nu a inteles ca brand-ul este cel mai important. Poate si din orgoliu, pentru ca nu i s-a facut mai intai lui oferta, ci CJ Brasov", a declarat Cancescu.

Mai mult decat Peles

In sprijinul faptului ca pretul pentru Bran este unul aberant stau declaratiile ministrului Iorgulescu, care acum exact un an anunta ca spera sa convinga Casa Regala si familia de Habsburg sa accepte rascumpararea de catre stat a castelelor Peles, Pelisor si Bran in schimbul sumei de 50 milioane euro, dupa ce acestea vor fi retrocedate.
"Am certitudinea ca vom gasi un aranjament care sa nu depaseasca suma convenita initial, care era de 30 de milioane de euro pentru Peles si Pelisor. Pot sa va spun cu toata onestitatea ca numai bunurile din castelul Peles depasesc cu mult aceasta valoare", declara Adrian Iorgulescu la BBC. Tot 30 de milioane de euro stabilise si guvernul Nastase drept cuantum al despagubirilor ce ar fi urmat sa fie acordate familiei regale pentru a renunta la retrocedarea celor doua castele si a obiectelor aflate in ele.

De asemenea, autoritatile spuneau ca vor incerca sa ajunga la o intelegere financiara cu proprietarii pentru pastrarea castelului in circuitul public. "Reprezentantii familiei de Habsburg considera ca suma s-ar ridica la 20-25 de milioane dolari, dar valoarea aceasta nu ne este neaparat opozabila, ea poate fi si un punct de discutie. Pe de alta parte, noi avem toate documentele care arata ca statul roman a investit acolo de-a lungul ultimilor 10-15 ani peste 2,5 milioane dolari", declara Iorgulescu.

Iorgulescu: Este o aberatie din punct de vedere juridic

Pe de alta parte, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, sustine ca declaratiile lui Aristotel Cancescu privind vanzarea castelului reprezinta "o aberatie", precizand ca Dominic de Habsburg nu putea din punct de vedere legal sa vanda castelul altcuiva decat statului roman. "Nu sunt la curent cu faptul ca s-ar fi vandut, este o aberatie din punct de vedere juridic. Nu s-a facut inca nicio oferta de vanzare a castelului Bran statului roman. Toata aceasta chestiune este o pseudo-bomba cu efecte strict mediatice.

Teoretic si practic nu se putea vinde, este o incercare de a imbata romanii cu apa de ploaie. (...) Legal, Dominic de Habsburg nu putea sa-l vanda pentru ca il dau in judecata si va pierde cu succes in orice tribunal din lume, pentru ca nu a respectat legea romaneasca. Dar daca a facut acest lucru, risca sa piarda si banii, si castelul", a declarat, citat de Mediafax, Adrian Iorgulescu. El a afirmat ca inca asteapta oferta din partea lui Dominic de Habsburg, pentru ca MCC sa-si poata exercita dreptul de preemptiune pentru cumpararea castelului. In ceea ce priveste reactia CJ Brasov, ministrul considera ca este una "strategica". "Si-au dat seama ca au facut o gafa anuntand ca vor cumpara castelul pe 60 de milioane de euro. Si daca eu am reusit sa economisesc banul public, este un lucru bun. Cred ca cei de la CJ Brasov s-au speriat de amploarea acestui scandal si s-au retras", a mai spus ministrul Iorgulescu.

Castelul, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - faima ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

Cota halucinanta in comparatie cu piata mondiala

Preturile ce se vehiculeaza in privinta Domeniului Bran devin ametitoare in momentul in care le comparam cu cele mai scumpe resedinte din lume sau cu alte castele situate in zone cu o mai mare traditie, precum Franta, Spania sau Italia. Cifrele avansate devin pur si simplu nerealiste in momentul in care sunt comparate cu piata mondiala.
De fapt, daca declaratiile de azi ale avocatului familiei de Habsburg sunt reale, Branul va intra direct in top 10 cele mai scumpe resedinte din lume. Acesta sustine ca Habsburgii au oferte mult mai mari de 60 de milioane de euro, dar care nu ating 100 de milioane de euro.

Potrivit unui top realizat de cunoscuta revista Forbes, in care preturile sunt exprimate in dolari, cu o estimare de 80 de milioane de dolari (aproape 62 milioane de euro), Castelul Bran va sari direct pe locul sase in lume. Iar daca presupusa oferta ar fi mai mare de 92 de milioane de dolari, ar intra chiar in top 5. Iar daca luam de bune declaratiile lui Aristotel Cancescu, ca ofertele pentru Bran depasesc 100 de milioane de euro, Castelul asociat de straini cu vestitul Dracula ar putea trece chiar pe primul loc.

Potrivit Forbes, cea mai scumpa resedinta din lume, Updown Court, din Marea Britanie, este evaluata la 139 milioane de dolari (circa 107 milioane euro): Palatul are 103 camere, podea de aur in biblioteca, alee exterioara de marmura incalzita, sala de cinema (ca sa enumeram doar cateva din dotarile Updown Court) si un domeniu imens, insa nu si-a gasit inca un cumparator.

De asemenea, o scurta incursiune pe piata imobiliara a castelelor, una extrem de dezvoltata, ne arata ca un castel italian, francez sau spaniol de dimensiuni mici costa pana la 2,5 milioane euro. Unul de talia Branului urca pana la 5-6 milioane de euro, iar cele cu adevarat mari (de cateva ori mai mari, modernizate discret pentru a pastra aspectul istoric si cu domenii de sute de hectare) ajung pana la 20-30 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.